2019. november 22., péntek

A sátán királysága 4.


2. Az édenbe beengedték a város urát az angyalok.

1 Móz 3,14. "És monda az Úr Isten a kígyónak: Mivelhogy ezt cselekedted, átkozott légy minden barom és minden mezei vad között; hasadon járj, és port egyél életed minden napjaiban."

Itt nevezi tekergő kígyónak (lábak hiánya). Valószínűleg valamit elveszített a képességéből Isten átka miatt. Itt elindult a sátán személyes megítélése

3. Jézus megjelent a Földön azért, hogy az ördög a diabolosz munkáit lerontsa.

János 12,31. "Most van e világ kárhoztatás; most vettetik ki e világ fejedelme."

Mi az a pozíció, amelyből a világ fejedelme itt kivettetett? Innentől kezdve olyan helyzetbe hozta, hogy már álruhában sem tud bejárni a mennybe, teljesen ki van rekesztve az égből

János 16,11. "Ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett."

Kárhoztató ítélet alá került.

Zsidó 2,14. "Mivel tehát a gyermekek testből és vérből valók, ő is hasonlatosképen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt."

Megsemmisítés: cselekvőképtelenné tevés. Mit jelent ez pontosan? Nem teljes cselekvésképtelenségről van szó, hanem a cselekvési lehetőségei, joga fel lett számolva. Jézus Krisztusban Isten elválasztotta a bűnt azoktól az emberektől, akik Jézus vérét veszik. Aki Jézus vérét elfogadja, kikerül a sátán kezéből.
4. Hatalmat kaptunk.

Róma 16,20a "A békességnek Istene megrontja a Sátánt a ti lábaitok alatt hamar."

2Kor 10. Az Egyház kapott fegyvereket a sátánnal szemben.

5. Jel 12,11. "És ők legyőzték azt a Bárány véréért és az ő bizonyságtételöknek beszédéért, és az ő életüket nem kímélték mind halálig."
Jel 12,10-13. "És hallék nagy szózatot az égben, amely ezt mondja vala: Most lett meg az üdvösség és az erő, és a mi Istenünknek országa, és az ő Krisztusának hatalma: mert a mi atyánkfiainak vádolója levettetett, ki vádolja vala őket éjjel és nappal a mi istenünk előtt. És ők legyőzték azt a Bárány véréért és az ő bizonyságtételöknek beszédéért, és az ő életüket nem kímélték mind halálig. Annakokáért örüljetek egek és akik lakoztok azokban. Jaj a föld és a tenger lakosainak, mert leszállott az ördög ti hozzátok, nagy haraggal teljes, úgymint aki tudja, hogy kevés ideje van. Mikor azért láta a sárkány, hogy ő levettetett a földre, kergetni kezdé az assszonyt, aki a fiút szülte."

Mihály és angyalai letaszítják az égből a sátán királyságát. Megtörténik az elragadtatás (míg mi megyünk fel, ők jönnek le?) Az itt maradottaknak ez tragédia lesz.
6. Jel 20.  Isten küld egy nagyon erős angyalt, aki erősebb nála, és az megkötözi a sátánt. A mélység az Abüsszosz amely a tudományos nyelven a tenger mélyét v. a tenger mélyéről nyíló vermet jelenti. Ezer éves előzetes letartóztatásba helyezik. A messiási korszakban meg lesz kötözve.
7. Az ezer év végén eloldozzák, és egy utolsó lázadást szít az emberek közt (talán angyalok között is).

Jel 20,7-10. "És mikor eltelik az ezer esztendő, a sátán eloldatik az ő fogságából. És kimegy, hogy elhitesse a föld négy szegletén lévő népeket, a Gógot és a Magógot, hogy egybegyűjtse őket háborúra, akiknek száma, mint a tenger fövenye. És feljövének a föld szélességére, és körülvevék a szentek táborát és a szeretett várost, és Istentől a mennyből tűz szállt alá, és megemészté azokat. És az ördög, aki elhitette őket, vetteték a tűz és a kénkő tavába, ahol van a fenevad és a hamis próféta; és kínoztatnak éjjel sé nappal örökkön örökké."

A lázadás végén végképp bevetik a gyehennába.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine