2019. november 27., szerda

A sátán királysága 5.

A sátán serege, országának lakói

- gonosz, bukott angyalok
- démonok
- az emberiség egy része, de a kegyelmi korszakban nincs éles határ (Isten szét fogja választani a rosszat a jótól).

Bukott angyalok

A gonosz angyalok és a démonok mind a sátán ítéletéből fognak részesülni.

Jel 12,4. "És a farka után vonszá az ég csillagainak harmadrészét, és a földre veté azokat: és álla az a sárkány a szülő asszony elé, hogy mikor szül , annak fiát megegye."

Az ördög magával rántotta az ég csillagainak 1/3 részét. Ez okozhatott kozmikus katasztrófát, akár még a tudósok által leírt ősrobbanás is lehetett (ami természetesen nem egyenlő a teremtéssel). Ez a harmónia felrobbanása volt. A sátán felelős volt a harmóniáért, lázadásával egy katasztrófát okozott szellemi és anyagi értelemben egyaránt. A csillagokat szellemi értelemben is kell érteni, sőt ez a biztos jelentése. A Biblia a csillagok és az angyalok között párhuzamot von.

Bírák 5,20. "Az égből harcoltak, a csillagok az ő helyükből vívtak Siserával!"

(Amikor Károli jégesőt fordít, az valójában meteor eső, így is lehet értelmezni ezt az Igét, ill. Isten így is harcolt Izrael oldalán.)

Jób 38,7. "Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vígadozának?"

A héber nyelvben ill. az ókorban nem volt szokás úgy verselni, hogy rímeljen,vagy azonos legyen a szótagszám. Más stíluselemeket használtak, a héber ABC egymást követő betűivel következnek a versszakok, ill. van gondolatritmus, mikor kétszer mondják el ugyanezt, egyszer így, egyszer úgy. Itt a hajnalcsillag és Isten fiai közé egyenlőségjelet kell tenni. A hajnalcsillagok azonosak Isten fiaival, tehát ezek az angyalok. Ezek a bukott csillagokra is vonatkozik, a bukott csillagok bukott angyalok.

Három fő arkangyalt ismerünk, egyik Lucifer, ezért valószínűsíthető, hogy a beosztottait vitte magával a lázadásba. A jó angyalok kétszer annyian vannak, mint a gonosz angyalok. Többen vannak velünk, mint ellenünk. Az angyalok harcolnak.

Jel 12,7. "És lőn az égben viaskodás: Mihály és az ő angyalai viaskodnak vala a sárkánnyal: és a sárkány is viaskodik vala és az ő angyalai."

Viaskodás az égben Mihály 1/3-a Lucifer 1/3-ával. Ez a jövőre vonatkozik, Mihály és csapata győz, és a sátánt levetik az égből.

Jel 12,10-11. "És hallék nagy szózatot az égben, amely ezt mondja vala: Most lett meg az üdvösség és az erő, és a mi Istenünknek országa, és az ő Krisztusának hatalma: mert a mi atyánkfiainak vádolója levettetett, ki vádolja vala őket éjjel és nappal a mi istenünk előtt. És ők legyőzték azt a Bárány véréért és az ő bizonyságtételöknek beszédéért, és az ő életüket nem kímélték mind halálig."

A sátán levettetésében tudunk támogatást nyújtani az odaszánt élettel, bizonyságtétellel.

Efézus 6,12. "Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodáunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak."

Magasságban, égben tartózkodó ellenségekről beszél az Ige, amelyek ellen nekünk kell harcolni. Itt az Ige tényként írja le, nem normális hívő, aki nem harcol ezen a területen. Ezt minden nap végezni kell, a fegyvereket pedig használni kell.

A bukott angyalok hierarchiája

(Trónok, uraságok, ez a két legmagasabb szint, de ellen nincs harcunk, a lázadás a fejedelemségek szintjén kezdődött.)

- Fejedelemségek
Arkhé. A legfőbb hatalmi döntéshozó szerv.

- Hatalmasságok
Exkúszia. (istenek) hatósági szint, a sátán királyságának közigazgatását végzik.

- Ez élet sötétségének világbírói
Eredetiben: jelenlegi sötétség világurai (a teremtéskor látjuk, hogy volt előzőleg sötétség). Korábban más lehetett a sátán királyságának szervezete.

Kozmokrator (krator: ismerjük, demokrácia stb. szavakból) - tényleges hatalomgyakorlás, itt már kimondottan a földi ügyeket irányítják, pl. helytartók. A kozmosz a világ neve is benne van, valószínűleg a világ arculatának kialakításáért felelősek, korszakok berendezése, dizájnolása, Isten akarata és a köztük lévő harc dönti el, hogy egy fordulat rossz irányba visz az emberiséget, vagy jó irányba. Korszellemnek is mondják őket.

- Gonoszság szellemei: démoni seregeteket irányító katonai angyalok.
Ezek tehát eredetileg mennyei lények voltak, most már égi lények.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine