2017. december 1., péntek

Borbély József - Szellemi életkorok 3.

A hívő életünk folyamán is életkorokon megyünk keresztül. Az életkorok fő célja, hogy „elérjük az érett férfiúságot”, a szellemi felnőttkort.

6. A hatodik korszak: A FELNŐTTKOR

„És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: A szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére: Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére” (Efézus 4:11-13)

HA ÉRETT FELNŐTT KERESZTÉNY AKARSZ LENNI, AKKOR ENGEDD MEG A SZOLGÁLATI AJÁNDÉKOKNAK, HOGY FOGLALKOZZANAK VELED, DOLGOZZANAK RAJTAD!

Különösen a pásztori ajándék nagy kincs, amely nélkül nem lehet fejlődni. Ha van normálisan működő pásztori szolgálat, akkor fel tudnak nőni az emberek.

MI JELLEMZŐ AZ ÉRETT FÉRFIRA?

1.) EGYSÉGBEN TUD LENNI MÁSOKKAL akkor is, ha nem mindenben értenek egyet egymással. Ez igaz a vezetőjével (munkahelyi főnökével, gyülekezeti pásztorával), és a vele egy szinten lévő embertársaival, testvéreivel való kapcsolatában is.

AZ EGYHÁZBAN AZ EGYSÉGET A BIBLIA ÉS ISTEN ISMERETE HOZZA LÉTRE KÖZÖTTÜNK.

2.) ERŐS, FÉRFIAS, ÉRETT. Van hatalma arra, hogy igent vagy nemet mondjon. Amit megígért, azt meg is tartja. Van erkölcsi erő benne. Vannak elvei. Egy szellemi felnőtt nem él függőségekben. „A férfi olyan, mint az ő ereje.” (Bírák 8:21)

3.) „Legyetek férfiak, legyetek erősek! Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1 Kor. 16:13-14). ERŐ + SZERETET! A felnőtt keresztény „felfelé”, a tekintélyek felé tisztelettel van, „lefelé”, tehát a tekintélyrendben alatta lévők felé pedig szeretettel viszonyul. Nem erőszakos, nem agresszív, nem akaratos, nem hisztis!

4.) LÁTSZIK RAJTA A KRISZTUSI TERMÉSZET – ez a „Krisztus teljességével ékeskedő kor mértéke”. Az igazi Krisztusi férfi szereti az igazságot és gyűlöli a hamisságot, így lesz felkenve az öröm olajával. Egy igazi férfi vidám, sokat mosolyog.

Ha elérted az érett férfikort, akkor elérted a fő célt. Érett korban lehet valakiből szellemi atya és vén.

7. A hetedik korszak: A VÉN KOR

A vén a Bibliában a presbiter. A kifejezést férfiakra és nőkre is használja a Biblia.

„A köztetek lévő presbitereket kérem én, a presbitertárs, és a Krisztus szenvedésének tanúja, és a megjelenendő dicsőségnek részese; Legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, gondot viselvén arra nem kényszerítésből, hanem örömest; sem nem rút nyerészkedésből, hanem jóindulattal; Sem nem úgy, hogy uralkodjatok a gyülekezeteken, hanem mint PÉLDÁNYKÉPEI A NYÁJNAK.” (1 Péter 5:1-3)

A VÉN FŐ JELLEMZŐJE: „TÜPOSZ”, PROTOTÍPUS, PÉLDA.

Ha vannak érett keresztények, példaképek egy közösségben, az a közösség képes növekedni. Az érett hívők atyákká válnak, akik szellemi gyermekeket tudnak befogadni és nevelni. A vének, az atyák a gyülekezet oszlopai, tartópillérei.

A vén jellemzője, hogy keveset beszél, de amit mond, mégis hatalmas érték. János apostolról leírták, hogy miután kiszabadult a fogságból, és mintegy száz évesen visszament a gyülekezetbe, egyik összejövetelen leültették a hívőkkel szembe. Csak ennyit mondott: „Isten szeret benneteket.” Azonnal kiáradt Isten Szelleme.

A pásztor számára óriási segítség, ha körbeveszik a vének. Együtt tanácskoznak, kialakul a látás. A vének képesek egy szellemben járni a vezetővel.

A VÉN MÁSIK FONTOS JELLEMZŐJE: „PROTEKTOR”, AZAZ: SEGÍTŐ, MÁST TÁMOGATÓ. A vén ember mellett fel lehet nőni. A vén ember örül annak, ha mellette felnőnek az emberek.

Barnabás Saulusnak segített felnőni. A megtérése után figyelemmel kísérte az életét, majd 13 év után felkarolta, magához vette a szolgálatban. A missziós útra együtt küldték ki őket, majd rövidesen Saulból Pál lett, a pogányok apostola!

A VÉN NEM AKAR LENYOMNI, NEM AKAR URALKODNI, NEM KÉZIVEZÉRLÉSSEL IRÁNYÍT, HANEM „LEGELTET”.

„A vén emberek józanok legyenek, tisztességesek, mértékletesek; a hitben, szeretetben, tűrésben épek” (Titusz 2:2) – Azaz: a vének ne keseredjenek meg menet közben. Egy „öreg” kereszténynek azt is el kell tudni hordoznia, ha a jóért rosszat kap.

A SZELLEMI VÉN KOR NEM HANYATLÁST JELENT, HANEM AZ ÉLET DELÉT. A szellemi életkorok a hajnallal kezdődnek, majd eljutnak a teljes délig! (Péld 4:18)

+1: A „TÚLÉRETT KOR”

A VÉN, AKI ÁTADJA A SZOLGÁLATÁT UTÓDJÁNAK.

Ilyen volt Áron, akinek a földről való elköltözése előtt le kellett vennie a ruháit, azokat a fiának kellett odaadnia, hogy felvegye. (4 Mózes 20:25-29)

Ilyen volt Illés is, akinek a köntösét és vele együtt a kenetet is Elizeus örökölte, miután elragadtatott a mennybe.

Isten azt akarja, hogy Ábrahámhoz hasonlóan mindannyian beteljünk az élettel, elvégezzük a dolgunkat itt a Földön. „És meghala Ábrahám, jó vénségben, öregen és betelve az élettel.”

SIKERES KERESZTÉNY ÉLETUTAT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

A november 19-én, Pakson elhangzott tanítás összefoglalója.