2020. június 12., péntek

Németh Sándor - A boldogságról 4.

Nem cselekedetek által lehet megszerezni az igazságosságot, hanem hit által. Ma egy nagy eretnekség zajlik az étkezés területén is: az emberek ki akarják érdemelni az egészséget, és nem veszik észre, hogy a szabályok követése elszakítja az embert a kegyelemtől. Ha emberi erővel akarod megszerezni az áldást, akkor az átkot hoz.

Róma 10:3 Mert az Isten igazságát nem ismervén, és az ő tulajdon igazságukat igyekezvén érvényesíteni, az Isten igazságának nem engedelmeskedtek.

Az emberek által csinált törvény elszakít Krisztus kegyelmétől. Az ember nem képes arra, hogy önmagát megigazítsa. Aki a saját képességére építi a boldogulását, az átok alá kerül. A démonok súgnak az embereknek, mániákat alakítanak ki, amelyeket követnek, és köszönő viszonyban sincsenek Krisztussal. Vigyázzatok a csalásokkal! A házasság, az étkezés, a szexualitás területén akarja a sátán a megtévesztés technikáját alkalmazni, és sajnos sikeresen teszi ezt.

Jézus áldozata szükséges volt, mert az ember nem tudja kiérdemelni Isten javait! A jó cselekedeteknek az a célja, hogy a hitünket kifejezzük, és nem az, hogy megnyerjük a megigazulást. Ne menjetek vissza a farizeusok kovászához! Bajba kerülnek azok az emberek, akik elszakadnak Krisztus kegyelmétől. Minden nap kegyelemre van szükség! Minden tevékenységünkre kérni kell Isten kegyelmét!

Isten nem úgy adja az áldást, hogy állandóan böjtölsz. Persze, böjtölni kell, de hit által! A böjt által nem tudsz nyomást gyakorolni Istenre. Ha ez a célod, akkor csapdába kerülsz.

Ha az ember kegyelem nélkül meg tudna igazulni, akkor nem lett volna szükség arra, hogy Jézus eljöjjön. De szükség volt erre! Nem azé, aki akarja, nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené! Ezen alapul az Újszövetség! Ne gyötörd magadat halálra! Ne aggódjál a holnapi gondokért! A negatív szemlélet csak a gondokra koncentrál, és elfelejti a jó dolgokat. Ahogyan ma megsegített Isten, úgy holnap is megsegít, ha Benne bízol! Holnap is rendelkezésedre áll a kegyelem! Nem szabad belehalnunk ebbe az életbe! Ne tegyük magunkat tönkre! Isten a pályánk végén jó kedvű embereknek akar minket látni. Nagyobb az, aki bennünk van, mint aki a holnapi kihívásokban van! 

Jézus nem adta ki senkinek, hogy közvetítse a kegyelmet, a vérét. Ő közvetíti ma is! Tőle lehet ezeket venni!

Róma 4:3 Hiszen mit is mond az Írás? „Ábrahám pedig hitt az Istennek, és ez igazságosságként számíttatott be neki.”
Róm 4:4 Márpedig annak, aki dolgozik, nem kegyelemből számítják föl a bérét, hanem mert tartoznak neki;
Róm 4:5 aki viszont nem dolgozik, hanem hisz Abban, aki igazzá teszi az istentelent, annak a hite számíttatik be igazságosságként -
Róm 4:6 ugyanezt mondja Dávid is, amikor dicséri annak az embernek a boldogságát, akinek az Isten igazságosságot számít föl cselekedetek nélkül:
Róm 4:7 „Boldogok, akiknek elengedték törvénytelenségeiket, s akiknek bűneit elfedezték!
Róm 4:8 Boldog ember az, akinek az Úr egyáltalán nem számít föl bűnt!”
Róm 4:9 Ez a boldogmondás mármost a körülmetélkedettekre vonatkozik, vagy a körülmetéletlenekre is? Mert azt mondjuk: Ábrahámnak a hit „számíttatott be igazságosságként”.

Ábrahám sem érdemeket szerzett Istentől. Isten megmutatta neki az eget, a földet, és elmondta neki, hogy így fogja megsokasítani. Orvosi szempontból képtelenek voltak a szaporodásra, de nem erre nézett Ábrahám, hanem Isten ígéreteire, és ezt tulajdonította neki Isten igazságul.

Hogy lehet egy bűnös emberből igaz embert létrehozni? A vallásos emberek szerint cselekedetek által. Lásd Odüsszeusz! A görögök régóta keresték erre a választ. De a Biblia világossá teszi, hogy az ember sem kicsi, sem nagy cselekedetek által nem tud igazzá válni.

Nem az erkölcsi igazságosság által lesz az ember igaz, azért az erkölcsös emberek nehezebben tértek meg régen is és ma is.

Lukács 18:10 Felment két ember, hogy a Templomban imádkozzék: az egyik farizeus, a másik adószedő.
Luk 18:11 A farizeus odaállt, és így imádkozott magában: „Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, igazságtalan, házasságtörő vagy olyan, mint ez az adószedő is.
Luk 18:12 Hetente kétszer böjtölök, minden szerzeményemből tizedet fizetek.”
Luk 18:13 Az adószedő pedig távolabb állt, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verte, és így szólt: „Isten, könyörülj rajtam, bűnösön!”
Luk 18:14 Azt mondom nektek, ez inkább igazzá válva ment haza, mint amaz: mert mindenki, aki magát fölemeli, megaláztatik majd; aki pedig magát megalázza, föl fog emeltetni. 

Vallásos önigazultságban volt a farizeus, mert a vámszedő volt mellette. Felsorolta Istennek a saját érdemeit, kitüntette magát. Az igazságosság nála az emberi teljesítőképességen alapult. A vámszedő tudta, hogy nincs dicsekedni valója Isten előtt, nagyon rohadt helyzetben van, és Isten könyörüljön rajta. Vigyázni kell, hogy az ember ne kerüljön önigazultságba, önteltségbe! Ezzel el lehet veszíteni a megigazulást, és az ember elszakad a kegyelemtől.

Az áldás megnyerésében és megtartásában alap, hogy hiszel abban, amit Isten mondott! Minden területen hinni kell! A szükségeket ne érdemekkel akard betölteni, hanem hit által!

Ábrahám Isten ígérete mellé állt, ezért igazságot adott neki Isten a sajátjából! Az embernek nem kiérdemelt igazsága van, hanem csak Jézusnak van! Nekünk tulajdonított igazságunk van. Ingyen van, kegyelemből, cselekedetek nélkül, hit által. Ne szakadj el a hittől, a kegyelemtől, és ne menj le a cselekedeteknek arra a szintjére, hogy üdvösséget közvetítő erőt tulajdonítasz nekik! Hit által igazultunk meg! Jézus igazságát tulajdonítja nekünk igazságul Isten.

Jób könyvét fontos tanulmányozni azoknak, akik nem tudnak megszabadulni az önkárhoztatástól. A megigazulásával ellentétes dolgokat láttak az életében. Ez nagyon nehéz út egy ember számára. Hatalmas különbséget látott Jób a saját igazsága és Isten igazsága között. Nem volt hajlandó lemondani a tulajdonított igazságáról! Isten neki adott igazat, és nem a barátainak. A megigazultságba vetett hitét a nyomorúságban is megtartotta, és nagyobb áldás jött az életére, mint a próbatétel előtt. 
Rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy mi a megigazulás lényege! Tudta Jób is, hogy testben meg fogja látni a Megváltót!

Jób 19:25 Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.
Jób 19:26 És miután ezt a bőrömet megrágják, testem nélkül látom meg az Istent.

A boldogság elképzelhetetlen az igazságosság iránti elkötelezettség nélkül! Az ember nem rendelkezik autonóm módon ezzel. A feltámadáskor fogunk megelégíttetni, akkor jön el a teljes boldogság. Vágynunk kell Jézus visszajövetelére, mert így fog megvalósulni a világban is az igazságosság. Izrael szabadulását is várni kell ettől a világtól! Ezt is éhezni és szomjazni kell!

Zsoltár 42:2 Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, oh Isten!
Zsolt 42:3 Szomjúhozik lelkem Istenhez, az élő Istenhez; mikor mehetek el és jelenhetek meg Isten előtt?

Az igazság után való szomjúság hajtja az embert Isten országába, jelenlétébe.

Zsoltár 63:2 Isten! én Istenem vagy te, jó reggel kereslek téged; téged szomjúhoz lelkem, téged sóvárog testem a kiaszott, elepedt földön, amelynek nincs vize;

Benned is ilyen éhség, szomjúság legyen!

János 7:37 Az ünnep utolsó, nagy napján pedig Jézus felállt, és felkiáltott: - Ha valaki szomjas, jöjjön hozzám, és igyon!

Az egyház el fogja foglalni az őt megillető helyét! Szeressétek az igazságot! Küszöbön áll a Messiás megjelenése, és a dolgok a helyükre fognak kerülni! Imádkozz Izrael helyreállásáért, szabadulásáért!

2011.01.