2020. június 15., hétfő

A Szent Szellem munkája, szolgálata az Újszövetségben 1.

Az Ószövetségi előrejelzések olyan kort vetítettek előre, amelyben a Szent Szellem mindenki számára elérhető. A királyok és a próféták kíváncsiak voltak erre. Nem tudták elképzelni, hogy lesz egy olyan kor, amikor olyan erkölcsi szinten élő emberek, akik az Ószövetségben valószínűleg megkövezés alá estek volna, betöltekezhetnek Szent Szellemmel. Az Ószövetségben sokszor az embereket már az anyjuk méhében elhívta az Úr. Dicsőség Jézusnak a megváltásért, és dicsőség a Szent Szellemnek azért, hogy még itt van. 

A Szent Szellemnek végig kellett nézni, ahogy ébredési mozgalmak belülről, keresztények lázadásával véget érnek. Ez a korszak a Szent Szellem korszaka, ez az Újszövetség. Ez után kerül sor a Fiú korszakára, majd az Atya korszakára, melynek sosem lesz vége. Jelenleg a fő üzenet, hogy nekünk a Szent Szellemmel kell elsősorban kapcsolatba kerülni, mert csak rajta keresztül lehetünk Jézussal kapcsolatban. Jézus szolgálatában is óriási szerepet játszott a Szent Szellem. Jézus földi cselekedetei tulajdonképpen a Szent Szellem cselekedetei voltak, mivel Jézus teljesen kiüresítette magát. A Szent Szellem nélkül nem is volt képes a csoda-cselekedetekre, de ez nem amiatt volt, hogy nem volt alkalmas, csak tudatosan kiüresítette magát, hogy olyan képességekkel rendelkezzen, mint Te meg én Szent Szellem nélkül. Ő is a Szent Szellem által szolgált. Ezért amit akkor tett, nem a földi személyéhez volt köthető, hanem a rajta lévő kenethez. A Szent Szellem pedig nemcsak hogy itt maradt, hanem nagyobb erővel jött el pünkösdkor. Pünkösd óta a Szent Szellem teljes ereje itt van a földön. A Szent Szellem keres embereket, edényeket, akik eléggé alázatosak ahhoz, hogy ne akarjanak ők maguk valamit csinálni, hanem hagyják magukat, hogy rajtuk keresztül cselekedjen a Szent Szellem. Úgy kell kiüresíteni magadat, mint Jézusnak. Saját elképzelésünk, terveink, ötleteink megvalósításához kérni a Szent Szellem támogatását – ezek csak részeredményeket adnak. Valójában az a siker, ha hagyjuk, hogy a Szent Szellem cselekedjen rajtunk keresztül.

Joel 2,28-29. Ez akkoriban hihetetlennek tűnt. Minden testre ki lesz öntve a kenet, és ennek lesznek megnyilvánulásai. Fiaitok, leányaitok fognak prófétálni – azaz nem a papi, királyi családok, hanem mindenki, Izrael fiai. Sőt még a szolgákra és szolgálóleányokra is, itt nincsenek társadalmi korlátok. El volt ugyan rejtve hogy a minden test csak Izrael, vagy a nemzetek is, de Kornéliusznál kiderült, hogy minden test, szó szerint. Az Újszövetségben mérték nélkül adja a kenetet. Az Ószövetségen a Szent Szellem volt a kezdeményező, de az Újszövetségben a mérték nélkül azt jelenti, hogy a mértéket az ember éhsége és szomjúsága határozza meg. Óriási kincs van a kezünkben, a lehetőség csekély százalékát használtuk ki. Ne csapjuk be magunkat,még az elején tartunk.

Ezékiel 36,26-27 És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet. És az én szellememet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolataimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.

2 Kor 3,7-8;17 Ha pedig a halálnak betűkkel kövekbe vésett szolgálata dicsőséges vala, úgyhogy Izráel fiai nem is nézhettek Mózes orczájára arczának elmúló dicsősége miatt: Hogyne volna még inkább dicsőséges a szellemnek szolgálata?
Az Úr pedig a Szellem; és a hol az Úrnak Szelleme, ott a szabadság.

A betű szolgálata is dicsőséges volt, lásd Mózes, mikor a hegyről lejött. Az Újszövetség szolgálata sokkal dicsőségesebb és ez a Szellem szolgálata. Isten azt akarja, hogy a Szellem férfia, nője legyél. Ez az ember mindig hordozza a készséget, hogy a Szellem akaratát cselekedje.

Ebben a korban az Úr a Szent Szellem! A Szent Szellem hozta létre az egyházat. Jézus ezt a fajta vezetést, koordinációt, a felépítés munkáját teljes mértékben a Szent Szellemre bízta. A Szent Szellem informálja az Atyát és a Fiút rólunk. Ő közvetít a Fiú és az Atya és mi közöttünk. A Fiú és az Atya a Szent Szellemet kérdezi meg, hogy hogy vagy, és Ő ad róla információt. És a Szent Szellem hoz neked az Atyától és a Fiútól információt. Annyiban tudsz a Fiúval kapcsolatot teremteni, amennyire a Szent Szellemmel kapcsolatban állsz. Mondhatod neki: "Uram", mivel urad Ő, a Vezetőd. Ő tesz mindent számunkra valóságosság az igéből.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine