2020. június 22., hétfő

A Szent Szellem munkája, szolgálata az Újszövetségben 2.

Jézus életében való szerepe

· A Szent Szellem helyezte be a magot Mária méhébe. Kulcsszerepet a Szent Szellem játszott Jézus megfoganásában.

Lukács 1,35 És felelvén az angyal, monda néki: A Szent Szellem száll te reád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged; azért a mi születik is szentnek hivatik, Isten Fiának.

· Lukács 4,1 Jézus pedig Szent Szellemmel telve, visszatére a Jordántól, és viteték a Szellemtől a pusztába. 

Jézus Szent Szellemmel telve: betöltekezett Szent Szellemmel. Természetesnek vesszük ezt, de azt is ugyanolyan természetesnek kell venni, hogy mi is ezt tesszük. Sokszor mégsem történik meg velünk. Jézus is korlátozhatta volna ezt magában, megakadályozhatta volna, a Fiúra sem kényszerítette magát a Szent Szellem. A Fiú betöltekezésére azért került sor, mert Ő teljesen átadta magát, mivel tudta, feladatát nem végezhette volna el Szent Szellem nélkül. A keresztény világon belül sokan vakmerően azt gondolják, hogy Szent Szellem nélkül tudják Isten akaratát cselekedni. Jézus folyamatosan mintát adott. Ha valamit Jézus megtett, nekem annál inkább meg kell tennem. Jézus nem kezdte el a szolgálatát, míg nem volt tele Szent Szellemmel. A Szent Szellem nem érzés, van, hogy nem kenetként éli meg az ember a szolgálatot, a terhet, hanem súlyként. A Szent Szellemmel való betöltekezés átadottság, nem érzés. Lehet, hogy pont gyengeséget érzel.

A másik kulcsszó a vitetett: ez a Szent Szellem vezetésére vonatkozik. Jézusnak ez volt az életfilozófiája hogy reggel felkelt, és oda ment, ahová a Szent Szellem vitte.

· Luk 4,14 Jézus pedig megtére a Szellemnek erejével Galileába: és híre ment néki az egész környéken.

A Szent Szellem ruházta fel erővel Jézus Krisztust.
Ha a Szent Szellem vezetése szerint jár az ember, akkor kap erőt. Ha böjtbe vezeti be a Szent Szellem az embert, az olyan, mint az urándúsítás. Ha valaki a Szent Szellem vezetésével jár, akkor a Szent Szellem ereje megnő az életében. Lehet hogy ez a vezetés még több ima, böjt, vagy megbocsátás, reggeli felkelés módosítása stb. Ha a vezetésben jársz, akkor a Szent Szellem ereje megnő rajtad.

· Luk 4,18 Az Úrnak szelleme van és rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangyéliomot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyilását, hogy szabadon bocsássam a lesujtottakat. 

Jézust a Szent Szellem kente fel. A Szellem által beszélt és tanított. A Szent Szellem által végezte el a gyógyítás csodáit.

Ezek az események most is megtörténhetnek. A Szent Szellem ugyanúgy itt van a földön. A mi lehetőségeink sokkal nagyobbak, mint a korai egyházban. A tanítványok nem életék meg hiányként hogy nincs velük a Mester, mert a Szent Szellem olyan szintű kapcsolatban volt velük. Olyan minőségi kapcsolatuk volt a Szent Szellemmel, mint előtte Jézussal. Ez elérhető a mi számunkra, Ő erre nyitott, szeret bennünket.

· Mt 12,28 Ha pedig én Istennek Szelleme által űzöm ki a démonokat, akkor kétség nélkül elérkezett hozzátok az Isten országa.

Jézus a Szent Szellem által űzte ki a démonokat.

A Szent Szellem nehezebben megragadható az ember számára, mert nem lehet úgy személyesíteni, mint pl. a Fiút. Nagyon kell vigyázni, mert a kenet illékony. Ez utal a galambra. Hatékonnyá nem a bennünk, hanem a rajtunk lévő Szent Szellem tesz. Az az erő, ami benned van, téged épít, neked jó. De ezen túl kell lépni, mert mások számára is áldásnak kell lennünk, és ez a rajtunk lévő Szent Szellem által lehetséges. Jézus is azt mondta: az Úrnak Szelleme van én rajtam. Ha szolgálni akarsz a Szent Szellem által emberek felé, akkor rajtad kell lennie a Szent Szellem erejének. De a Szent Szellem nem félénk szellem, mert általa űzte ki Jézus a démonokat. Az emberen lévő kenet kezdeményező. Szent indulatok vannak benne, harcos, a démonok ellen kezdeményező. A Szent Szellem harcos szellem, szeret harcolni. Ő az Úr karja itt a földön. „Alant vannak örökkévaló karjai.”. A Biblia jellemzi a Szent Szellemet tűzzel is, vízzel is. Ez teljes harmóniában van egymással! A galamb és a hurrikán harmóniában van egymással!

A Szent Szellem elsősorban a Fiút dicsőíti és az Atyára mutat.

· Jézus a Szent Szellem által áldozta fel magát.
Zsidó 9,14 Mennyivel inkább Krisztusnak a vére, a ki örökké való Szellem által önmagát áldozta fel ártatlanul Istennek: megtisztítja a ti lelkiismereteteket a holt cselekedetektől, hogy szolgáljatok az élő Istennek.

· A Szent Szellem által támadt fel Jézus
1 Pét 3,18 Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, mint igaz a nem igazakakért, hogy minket Istenhez vezéreljen; megölettetvén ugyan test szerint, de megeleveníttetvén szellem szerint;

· A Szent Szellem által adott Jézus parancsolatokat miután feltámadt a halálból.
Apcsel 1,2És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése. 

· Jézus a Szent Szellem által tanította a 40 nap alatt az embereket.

A Fiú azért jött, hogy az Atya akaratát cselekedje. Ha nem jött volna el vele a Szent Szellem, nem tudott volna az Atyával kommunikálni. A vezetés úgy működött, hogy a Szent Szellem által képekben látta, hogy mit kell csinálnia.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine