2018. augusztus 31., péntek

Joyce Meyer - Őszintén a depresszióról 1.

Nyerd meg az érzelmi csatákat Isten Igéjének erejével!

Bevezetés

Rengetegen küzdenek depresszióval. A depressziónak rengeteg mögöttes oka van, és számtalan kezelési módja létezik. Ezek közül van, amelyik hatékony, míg mások nem. Van, amelyik ideiglenes megoldást nyújt, de véglegesen nem szabadít meg a depresszió rabságából. A jó hír az, hogy Jézus gyógyítani tudja a depressziót, és más betegséghez vagy problémához hasonlóan meg tud szabadítani tőle.

Amikor arra készültem, hogy a depresszióról beszéljek, egyértelmű lett számomra, hogy Isten megadta nekünk az Ő örömét, amely messze űzi depressziót. Annyira tisztán láttam ezt magam előtt, mintha egy mozifilmet néztem volna.

Ha hiszel Jézus Krisztusban, az Úr öröme benned van. Sok hívő tisztában van ezzel, de halvány gőzük sincs arról, hogyan kapcsolódjanak rá erre a forrásra. Meg kell tapasztalnunk azt, ami a mienk, a Jézus Krisztusba vetett hitünk eredményeként. Isten akarata számunkra az, hogy megtapasztaljuk az örömöt!

Sokan, még Szent Szellemmel betöltekezett keresztények esetében is előfordul, hogy súlyos depresszióban szenvednek. Én magam is küzdöttem vele évekkel ezelőtt. De hála Istennek, megtanultam elérni azt, hogy a depresszió eluralkodjon rajtam. Megtanultam, hogyan szabadítsam fel az Úr örömét az életemben.

Nagyon egyszerű, de annál erőteljesebb az üzenet számodra: nem számít, min mentél vagy éppen mégy most keresztül az életedben, ha hiszel Jézus Krisztusban, benned van az Ő öröme, és te is megtanulhatod, hogyan szabadítsd fel ezt az örömöt annak érdekében, hogy győzelmet arass a depresszió fölött.

1. rész – Szabadítsd fel Isten örömét

1. fejezet A depresszió fázisai

"Várván vártam az Urat, és hozzám hajolt, és meghallgatta kiáltásomat. És kivont engem a pusztulás gödréből [a felfordulás és a rombolás gödréből], a sáros fertőből [az iszapból és a tajtékból], és sziklára állította fel lábamat, megerősítvén lépteimet." (Zsoltárok 40:1-2)

A Webster szótár a következőképpen határozza meg a depressziót: „lehangolt állapot…búskomorság; érdeklődés hiánya; apátia [vagy] csüggedtség, bátortalanság…erőtlenség”.

Ki szenved depressziótól?

Az élet minden területén találunk depressziós embereket: szellemi foglalkozást űzők – tanárok, orvosok, ügyvédek – között éppúgy, mint a kétkezi munkások, háziasszonyok, tizenévesek, kisgyerekek, idősek, egyedülállók, özvegyek, sőt még lelkipásztorok között is!

A Bibliában is olvashatunk olyan királyokról és prófétákról, akik depressziósok lettek. Három nevet említek csak: Dávid király, Jónás és Illés (ld Zsoltárok 40:1-2; 55:4; Jónás 2.7; 4:1-8; 1Királyok 19:4-8)

Szerintem azért szenvednek olyan sokan depresszióban, mert a földön mindenkinek szembe kell néznie a csalódásokkal, kiábrándultsággal. Ha nem tudjuk megfelelően kezelni, könnyen depresszióhoz vezethet. Tapasztalataim szerint a kiábrándultság és csalódás a depresszió első fázisa.

Fordította: Berényi Irén