2018. augusztus 7., kedd

Álhírek keresztény vezetőkről

Nyílt levél Gégény István főszerkesztő úrnak
Morvay Péter írása

A SZEMlélek blog július végén megjelent írására lapunk szerkesztője és állandó szerzőnk válaszol.

Kedves István!

Eredetileg személyes levelet szerettem volna írni a SZEMlélek blognak, de sajnos az oldalon a Kapcsolat rovat alatt jelenleg semmilyen elérhetőségük nem található. Ezért választottam ezt a formát, a témája amúgy sem magánjellegű.

Magam is publikálok keresztény közéleti blogokban, így örömmel és érdeklődéssel láttam, hogy néhány éve elindult a SZEMlélek oldala. Számos értékes írást olvastam itt, volt amivel teljes mértékben azonosulni tudtam, másoknál inkább az érdekes témafelvetés vagy eltérő nézőpont volt az érdekes számomra.

Örömmel láttam a cikkek érdemi, vita esetén is méltányos hangvételét, ami jól tükrözte azt, ahogyan a blog beköszöntője is fogalmaz:

„A portál sajátos jellege a nyitott, önkritikát is felkínáló hangnem, amely alkalmas előre mutató párbeszédek generálására, az interneten burjánzó parttalan viták helyett. A SZEMlélek küldetése a kommunikációs kultúra fejlesztése, eltérő nézőpontok felmutatása, a közjót érintő problémák megoldásának keresése, jó gyakorlatok ismertetése. A »nyitott szemmel, nyitott lélekkel« mottó jegyében készülő tartalmak három fogalom köré csoportosulnak: közösség, nyitottság és párbeszéd. Ezek azok a fő értékek, amelyek erősítéséért fáradozunk, kapaszkodót nyújtva az értékválságból kiutat keresők számára.”

Ehhez képest nagyon meghökkentő volt olvasni a július 20-án kiposztolt, szerző nélküli Milliárdos igehirdetők című írást. Önmagában a téma természetesen adekvát is lehet a blog tematikájához, hiszen világszerte folyik vita a pénz és az evangliumi szegénység értelmezéséről a mai korban.

Van azonban néhány komoly probléma a cikkel kapcsolatban. Bár konkrét forrást egyet sem nevez meg a felsorolt lelkészek állítólagos „magánvagyonáról”, arra utal, mintha az adatok a világhírű Forbes magazin „a világ leggazdagabb pásztorai” elnevezésű toplistájáról származna. „Magyar szemmel nézve nem kicsit fura szembesülni olyan listákkal, amelyek a világ leggazdagabb »pásztorait« rangsorolják. Még a Forbes is nyilvántartja a dollármilliós vagyon felett rendelkező bibliamagyarázókat, akik szinte mind teleevangelizációval és show-szerű prédikációkkal keresik meg a pazar villára, luxusrepülőre valót.” – írja a SZEMlélek cikkének bevezetője.

Nos, érdemes lett volna pontosabban utánanézni, a Forbes ugyanis számos toplistát publikált a világ leggazdagabb embereiről, köztük olyanokat is, amelyek valamilyen szempont vagy éppen szakma szerint sorolják fel a milliárdosokat. Ám pont igehirdetőkről nem készült ilyen lista a Forbesban. Sem az amerikai gazdasági magazin honlapján, sem pedig a feltételezett listára hivatkozó internetes cikkekben nincs nyoma ilyen összeállításnak. Az egyetlen, témával kapcsolatos Forbes-publikáció egy 2011-ben megjelent véleménycikk, amiben a vendégszerző, Mfonobong Nsehe felsorolja, szerinte ki Nigéria öt leggazdagabb lelkésze. (Ők kivétel nélkül szerepelnek a blogcikkben is.) Egy másik, 2013-ban megjelent véleménycikk pedig az öt leggazdagabb brazil lelkészt sorolja fel.

Egy álhírek után nyomozó honlap utánajárt, hogyan is bővült ki az öt, külföldön ismeretlen nigériai lelkész listája világhírű, közismert pásztorokkal és lelkészekkel. Nos, kiderült, hogy klikkvadász nigériai álhíroldalak „turbózták fel” ismert nevekkel a listát, előbb 10, majd pedig 20 szereplősre. Ez a hamisított „Forbes-lista a világ 20 leggazdagabb pásztoráról” aztán bejárta az internetet, vélhetően egyik változata kerülhetett a SZEMlélek anoním szerzőjének kezébe.

Talán a szerkesztőség is érezhette, hogy a sztori gyenge lábakon áll, mert az egyik kipellengérezett amerikai lelkész, „Kenneth Copeland pünkösdista teleevangelizátor” esetében így fogalmaz a cikk: „Bár hiteles adatot nem sikerült fellelni, több toplista szerint is 760 millió dolláros magánvagyonnal rendelkezik, nettóban”. Ezek szerint mégsincs hiteles Forbes-lista, az említett „több toplista” pedig a fake news különböző kétes hírű oldalakon klónozott változatai lehetnek. (Aki kíváncsi, tegyen egy próbát, és üsse be a Google keresőbe ezt: „forbes rich pastors toplist”.) Ehhez képest az már apróság, hogy a blogcímben szereplő hangzatos „multimilliárdos” lelkészekről még a kamu listán sincs szó, ott a „listavezető” David Oyedepo nigériai lelkész vagyona 150 millió dollár – természetesen szintén „bemondás alapján”.

A vagyonuk miatt a cikkben név szerint bírált lelkészek listájához két személyes megjegyzést hadd fűzzek: műfordítóként Billy Graham több könyvének magyar nyelvű kiadásában közreműködtem, így a nemrég elhunyt lelkész-evangélista munkásságát erről az oldalról is jól ismerem. Az utóbbi tíz évben Graham öt könyve szerepelt a New York Times bestseller listáján, milliós eladott összpéldányszámmal. 25 millió dolláros vagyonát önmagában ezeknek a könyveknek a jogdíjbevétele is indokolja, hét évtizedes világméretű szolgálatáról nem is beszélve.

A baptistaként egyháztörténelmet írt Billy Grahamhez hasonlóan a 81 éves pünkösdi prédikátor, Kenneth Copeland is sok évtizede, 1962 óta szolgál, negyvennél több könyv szerzője. Ráadásul nem is keresztényként lett vagyonos ember: megtérése előtt sikeres countryénekes volt, a Pledge of Love című dala 1957-ben 15 héten át szerepelt a Billboard Top40 listáján (és ez nem egy kamu lista).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201808/alhirek_kereszteny_vezetokrol