2020. február 11., kedd

Az Engesztelés 3.

4. Jézus meghalt helyettünk, hogy mi az Ő életéből részesüljünk.

A Biblia két kifejezést használ az életre: zoé (örök élet) psziché, biosz.

Minden születő ember rendelkezik pszichével és biosszal. Halott állapotban születtünk a földre, nem rendelkeznek zoéval. Jézus azért jött, hogy életet hozzon. Jézus előtt nem volt élet a földön, ez volt a halálcsillag. Krisztus elhozta az életet, de az élet csak részlegesen volt hozzáférhető az emberek számára. Jézus nem tudta az életet átadni úgy, hogy a zoét tudják venni a halála nélkül. Meg kellett halnia, hogy az élete elérhető legyen számunkra is. Az úrvacsora nélkül nem lehet az emberben élet. Innunk kell Jézus vérét. Ez az élet csak a halálán keresztül tudott kijönni belőle. Bizonyos feltételezések szerint egy csepp vér sem maradt Jézus vérében.

Ézsaiás 53,12. "Azért részt osztok néki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal, mivelhogy életét halálra adta, és a bűnösök közé számláltatott, pedig ő sokak bűnét hordozta, és a bűnösökért imádkozott."

Halála célja az volt, hogy elvegye a halálodat, és életet adjon helyette.

5. Jézus elvette az átkot és áldást adott helyette.

Gal 3,12-14. "A törvény pedig nincs hitből, hanem a mely ember cselekeszi azokat, élni fog azok által."

Az átok ismertetőjelei:

5 Móz 28 alapján:

Jézust keresztfán feszítették meg, hogy az átkainkat is magára vegye. A kivégzés módjához köthető az átkok viselése. Átkozott mindenki, aki fán függ. Őt fel kellett függesztenie egy fára. Ezzel magára vette a mi átkainkat, hogy cserébe átadja nekünk Ábrahám áldásait.

Ábrahám áldásai elsősorban az ég alatti dolgokra vonatkoznak. Isten számára fontos, hogy földi szinten az ember eredményes legyen. Isten számára nem csak mennyei élet a fontos, ha nem így lenne, a Messiásnak nem kellet volna keresztfán meghalnia.
Nem minden probléma átok, azoknak huzamosabb ideig és több „tünettel” kell jelentkeznie, hogy átkokról beszéljünk.

Néhány példa az áldás – átok párokra.

Személyes felemelkedés: az embert tisztelik a környezetében, ennek az ellentéte a megaláztatás.
Terméketlenség vagy meddőség - termékenység (prosperitást is jelent!).
Betegség, generációs betegségek

A hitünket nem úgy kell gyakorolni, hogy mi nem leszünk abban a betegségben, amiben szüleink, hanem pont azon a területen leszünk a legegészségesebb, Isten a negatívból a pozitívba visz be minket.

Szegénység – gazdagság.(Ábrahám áldása, azaz prosperitás, plusz dolgok).
Vereség – győzelem. A verség az, hogy konfliktushelyzetben az ember mindig alulmarad. Nem a konfliktusból akar Isten megszabadítani, hanem a vereség helyére akar győzelmet adni.
Fej – farok viszony. A megaláztatása az az, ha valaki a körülmények állandó elszenvedője. A fej a körülmények alakítója.

Az átokban az emberek lefelé haladnak, az áldásban pedig felfelé, állandó fejlődésben, akár területenként külön-külön is. Lehet hogy szellemi szinten fejlődsz, aztán utána anyagi szinten, tehát nem feltétlenül egyszerre mozognak a területek, bár néha lehetnek párhuzamosak. Az életünknek felfelé kell ívelnie.

6. Jézus elszenvedte szegénységünket, hogy mi az ő bővölködéséből részesülhessünk

2 Kor 8,9. "Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érretek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok."

Éhség, szomjúság, mezítelenség, sok szükség. Ezek a szegénység ismérvei.
Jézus a golgotai kereszten ezeket átélte azért, hogy ettől téged megszabadítson.

3 szintet különböztetünk meg: nem elég / elég / fölösleg. Ha be van töltve minden szükséged, az még csak a nulla. Áldás vagy akkor, ha éppen mindig rendelkezésedre áll az, amivel áldás tudsz lenni. Pl. Péter esetében kiszúrás lett volna a sánta emberrel, ha van Péternél pénz.

Kérd azt az Úrtól, hogy bővölködővé tegyen.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine