2019. október 24., csütörtök

Az angyalok 2.

Emberi formában történő megjelenés

1 Mózes 18.
- A földig hajlás a vendégeknek kijáró tisztelet jele volt keleten. Teljes mértékben emberként kezelte őket Ábrahám. Később elkezdte sejteni, hogy mégsem emberek, mikor az Úr közölte Ábrahámmal, hogy gyermeke fog születni egy év múlva. A három angyal közül kettő továbbment, és az Úr maradt, és megbeszélte a Szodomával és Gomorával kapcsolatos tervét Ábrahámmal.

- Lót sem fedezte fel, hogy angyalok jöttek a városba, csak embereket látott, akiket megpróbált elrejteni a házában. Akkor jött rá, hogy nem emberekkel van dolga, amikor megverték a szodomaiakat vaksággal.

Sem Ábrahám, sem Lót nem döbbent meg amikor kiderült, hogy angyalokról van szó. Nem is kérdezték meg, mert a rávezető csodákból egyértelmű volt számukra a vendégek identitása.

Bírák 13,6. "És elment az asszony, és elbeszélte ezt férjének, mondván: Istennek egy embere jött hozzám, kinek tekintete olyan volt, mint az Isten angyalának tekintete, igen rettenetes, úgy hogy meg sem mertem kérdezni, hogy honnan való, és ő sem mondotta meg nékem a nevét."

- Sámson születésének bejelentése.

István arcát a szanhedrin olyannak látta, mint egy angyalét. A kenet tud ilyet tenni az emberek arcával.

Az angyalok hierarchiája

Tetten érhető az a felosztás, ami Izraelben, és az Egyházban található 3, 12, 70.

Három fő angyal van, 3 arkangyal:
- Mihály: a főangyalok között is élvez elsőbbséget
- Gábriel
- Lucifer, aki később fellázadt, és lett belőle diabolosz és sátán.

Jel 12,3-4a. "Láttaték más jel is az égben, és ímé volt egy nagy veres sárkány, a kinek hét feje volt és tíz szarva, és az ő fejeiben hét korona. És a farka utána vonzá az ég csillagainak harmadrészét, és a földre veté azokat."

A sátán magával vonta a csillagok 1/3-át. A csillagok angyalokat jelentenek, az angyalok 1/3-a lázadt fel Luciferrel együtt.

2x12 vén = 24 vén, 24 trón

Jel 4,1-11. "Ezek után látám, és ímé egy megnyílt ajtó volt a mennyben, és az első szó, amelyet mint egy velem beszléő trombitának szavát hallék, ezt mondja vala: jöjj fel ide, és megmutatom néked, amiknek meg kell lennie ezután. És azonnal elragadtatám lélekben: és ímé egy királyiszék volt letéve a mennyben, és ült valaki a királyiszékben. És aki ült, tekintetére nézve hasonló volt a jáspis és sárdius kőhöz; és a királyiszék körül szivárvány volt, látszatra smaragdhoz hasonló. És a királyiszék körül huszonnégy királyiszék volt; és a királyiszékekben láttam ülni a huszonnégy Vént fehér ruhákba öltözve: és a fejükön arany koronák voltak. A királyiszékből pedig villámlások és mennydörgések és szózatok jöttek ki. És hét tűzlámpás ég vala a királyiszék előtt, amely az Istennek hét szelleme. És a királyiszék előt üvegtenger volt, hasonló a kristályhoz: és a királyiszék közepette és a királyiszék körül négy szellemi lény, szemekkel teljesek elöl és hátul. És az első szellemi lény hasonló volt az oroszlánhoz, és a második szellemi lény hasonló a borjúhoz, és a harmadik szellemi lénynek olyan arca volt, mint egy embernek, és a negyedik szellemi lény hasonló volt a repülő sashoz. És a négy szellemi lény, amelyek közül mindegyiknek hat-hat szárnya volt, köröskörül és belül teljes volt szemekkel: és meg nem szűnik nappal és éjjel ezt mondani: Szent, szent szent az Úr a mindenható Isten, aki volt, és aki van, és aki eljövendő. És amikor a szellemi lények dicsőséget, tisztességet és hálát adnak annak, aki a királyiszékben ül, és imádja azt, aki örökkön örökké él, Leeseik a huszonnégy Vén az előtt, aki a királyiszékben ül, és imádja azt, aki örökkön örökké él, és az ő koronáit a királyiszék elé teszi, mondván: Méltó vagy uram, hogy vég dicsőséget és tisztességet és erőt: mert te teremtettél mindent és a te akaratodért vannak és teremtettek."

A 24 vénnel kapcsolatban nem pontosan tudjuk, hogy emberek vagy angyali lények vagy valami mások. Különleges szerepet játszanak, az egész világ kormányzása és rendje felett uralkodnak. Mintegy parlament képét tárja elénk az Ige. Isten az általa teremtett és tisztelt szeretett szellemi lényekkel megosztja az uralmát, nem despotaként uralkodik. Sokszor rábízza az angyalokra a döntési jogkört. Angyalok dönthetnek emberek, nemzetek sorsával kapcsolatosan. A 24 vén nem báb, akik csak úgy ott vannak, és néha leborulnak és imádják az Urat.

Nem minden angyalnak van bejárása a Mennybe, nem minden angyal láthatja Isten arcát, van, akik csak a hangját hallhatják. A kérubok, szeráfok, minden esetben láthatják az Úr arcát.

A 24 vén mellett található a négy szellemi lény, a kérubok, vagy szeráfok, akik Isten dicsőségének testőrei, ha az Úr elhagyja a mennyet, ezek a lények őrzik az Úr dicsőségét, szentségét. Ezékiel ezeket a lényeket látta. Az ezékieli és a jelenések könyvi lények között a különbség az, hogy a jelenéseikben a lényeknek különféle arcuk van. Ezékiel úgy írja le őket, hogy mindegyiknek mind a négy arcuk van, és nem fordulnak el.

A kérubok szerepe az ószövetségben elő van vetítve az újszövetségre. A frigyláda tetején ők vizsgálták a vért, hogy ártatlan-e vagy sem. A mennyben szintén ők vizsgálták meg Jézus vérét. (Szeráf: tűz.) Ezek a szeráfok, kérubok teljesen Isten dicsőségének hordozására vannak teremtve. Isten tiszteletben tartja az általa teremtett lények feladatait, ezért nagy jelentőségű, hogy a kérubok tisztának minősítették Jézus vérét.

Az Újszövetségben a Szent Szellem vezet minket. Sok feladatot az Ószövetségben angyalok végeztek el, de az Újszövetségben a hívőkhöz a Szent Szellem szól. Vannak azonban olyan feladatok, amelyeket minden esetben angyalok végeznek el.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine