2019. október 16., szerda

Az angyalok 1.

Angelos (gör)
Maleach (héb), mindkettő küldöttet jelent.
A magyar szó jelentése: vallási lény. Magyarul nem hírvivőt jelent.

Ezek a szellemi lények nagyon nagy szerepet játszanak az életünkben észrevétlenül. A velük való kapcsolat kezdeményezéséhez nincs jogunk. Az Igéhez és a Szent Szellemhez való kapcsolat kezdeményezéséhez igen, de az angyalokhoz nem. Isten Igéjében erre nem találunk példát!

Ezek a lények nagyon szimpatizálnak az emberekkel, és ők maguk is nagyon szimpatikusak. Azonban ha az ember és angyal között párbeszéd volt az Igében, azt mindig angyalok kezdeményezték. Az ember feladata, hogy Istent imádja, és keresse. Nem kezdeményezheti az angyalokkal a kapcsolatot. Ezért nem kell róluk sokat tudni, de nem kell róluk „semmit” sem tudni. Az üdvtörténelemben rendkívül nagy jelentősége van az angyaloknak. Politikai dolgokat befolyásoltak, embereket emeltek fel, büntettek meg, háborúkat vívtak az égben – mindezeket az Igében olvashatjuk róluk. Az emberek védelmében és őrzésében nagyon nagy szerepet játszanak.

Fő funkciójuk:
Zsidó 1,14. "Avagy nem szolgáló szellemek-e mindazok, elküldve szolgálatra azokért, akik örökölni fogják az üdvösséget?"

Az angyalok szolgáló szellemek, akiknek feladatuk, hogy az üdvösségre elhívott embereket támogassák.

Szolgáló szellemek: Isten imádásában, dicsőítésében vesznek részt, viszont elküldve szolgálatra már más szóval jellemzi az Ige (diakónus jellegű szolgálat). Ez gyakorlati jellegű feladatot jelent számukra.

Diakónus feladat: kéz feladata. Az angyalok feladata elsősorban nem spirituális szolgálat (tanítás, írásmagyarázás stb.), hanem természetes feladatok, amelyekben segítik az embereket a hétköznapi életben. Pl. valakit megszabadítanak nehéz helyzetből, vagy táplálásban vesznek részt, találkozókat szerveznek meg, egyszóval egyengetik a hívők útját. Ahhoz, hogy Isten akarata megvalósuljon az életünkben, szükség van az ő szervezésükre is.

Láthatatlan szellemi lényekről beszélünk, érzékszervek által nem észlelhetőek. Rendelkeznek személyiségi jegyekkel (akarat, kommunikációs képesség). Szellemi testtel rendelkeznek, ez különbözteti meg őket a démonoktól. Az angyalok nem költöznek bele emberek testébe.

Az angyalok láthatóvá tudják tenni magukat az emberek számára, ez az ő szándékuktól függ. Ennek több formája is ismert, láthatóvá tudják tenni magukat a dicsőségükkel együtt, de úgy is, hogy nem lehet őket megkülönböztetni az emberektől. Ha már minden kötél szakad, és ember nincs aki segítsen, Isten angyalai akkor meg tudnak jelenni és segítséget tudnak nyújtani.

Az angyalok látható világban való megjelenési formái:
- dicsőségben
- emberi formában
- emberi formában, de az hordoz magán olyan jellegzetességeket, amiről gyanítható, hogy angyal
Ez a három formája lehet a megjelenésüknek.

Dicsőséges megjelenés

Dániel 10,5-11,1. "És felemeltem szemeimet, és láttam, és íme: egy férfiú, gyolcsba öltözve, és dereka ufázi arannyal övezve. És teste olyan, mint a társiskő, és orcája olyan, mint a villám, és szemei olyanok, mint az égő szövétnekek, karjai és lábatája mint az izzó ércnek színe, és az ő beszédének szavai olyan, mint a sokaság zúgása. És egyedül én, Dániel láttam e látomást, a férfiak pedig, akik velem voltak, nem látták a látomást: hanem nagy rettentés szállt rájuk, és lefutottak, hogy elrejtőzzenek. És én egyedül hagyattam, és látám ezt a nagy látomást, és semmi erő sem maradt bennem, és orcám eltorzult, és oda lett minden erőm. És hallám az ő beszédének szavát: és mikor hallám az ő beszédének szavát, én ájultan orcámra estem, és pedig orcámmal a földre. És íme egy kéz illetett engem, és felsegített térdeimre és tenyereimre; És monda nékem: Dániel, kedves férfiú! Értsd meg a beszédeket, amelyeket én szólok néked, és állj helyedre, mert most te hozzád küldettem! És mikor e szót szólta velem, felálltam reszketve. És monda nékem: Ne félj Dániel: mert az első naptól fogva, hogy szívedet adtad megértésre és sanyargatásra a te Istened előtt, meghallgattattak a te beszédeid, és én a te beszédeid miatt jöttem. De Perzsiának fejedelme ellenem állott huszonegy napig, és íme Mihály, egyike az előkelő fejedelmeknek, eljött segítségemre, és én ott maradtam a perzsa királyoknál, Jöttem pedig, hogy tudtodra adjam, ami a te népedre az utolsó időkben következik: mert a látomás azokra a napokra szól. És mikor ilyen szavakkal szólt velem, orcámmal a földre estem, és megnémultam. És íme, olyan valaki, mint egy ember-fia, megillette ajkaimat és megnyitám a számat és szólék, és mondám annak, aki előttem állt: uram, a látomás miatt reám fordulának az én fájdalmaim, annyira, hogy semmi erőm sincsen. És mi módon szólhat ezzel az én Urammal ennek az én Uramnak szolgája? Hiszen bennem attól fogva nem állott meg az erő, és lélegzet sem maradt bennem. És ismét illetett engem az emberhez hasonló, és megerősített engem. És monda: Tudod-é, miért jöttem hozzád? És most visszatérek, hogy küzdjek a perzsa fejedelem ellen; és ha én kimegyek, íme Görögország fejedelme jön elő! De megjelentem néked, a mi fel van jegezve az igazság írásában; és senki sincsen, aki én velem tartana ezek ellenében, hanem csak Mihály,a ti fejedelmetek! Én is a méd Dárius első esztendejében mellette állék, hogy őt támogassam és segítségére legyek."

Ez a jelenés olyan hatással volt Dánielre, hogy elájult. Többször elájult, és meg kellett többször erősíteni. Majd az angyal megszólalt, és ettől ismét elájult. Ilyen hatást gyakorolt rá Gábriel dicsősége. Egy szent és tiszta emberre ilyen hatással volt az angyal dicsősége. Dániel nem érezte jól magát, fizikai fájdalmakat érzett, ilyen hatással volt rá. A test gyarlósága látszik ebből, hiába van az ember szelleme ráhangolva a kenetre. Az angyalok általában hivatalosan beszélnek, hogy az emberek még véletlenül sem velük, hanem Istennel kerüljenek bizalmas kapcsolatba. Itt Gábriel viszont mégis nagyon barátságos volt, próbálta ellensúlyozni a hatását. Az angyalok nem akarják lekötni az emberek érzelmeit, szívét. Ezért nagyon hivatalosan adják át az üzenetet, végzik a feladatukat, nem barátkoznak az emberekkel, távolságtartóak velük. Arra viszont nagyon ösztönzik az embereket, hogy Istennek adják a dicsőséget. Egy alkalommal hallhatunk olyat az Igében, hogy megszólítják az angyalokat: 103. zsoltár buzdítja az angyalokat, hogy dicsérjék az Urat. Persze ezt Dávid mondhatta, mert ő volt a dicséret professzora... az angyalok nincsenek nyomás alatt, mindig készek az Úr dicséretére. Vágynak vissza a mennybe, Isten dicsőségébe, Isten dicséretébe. Ha dicsérjük az Urat, és olyan atmoszférát sikerül teremteni, ami nekik otthonos, akkor jobb kedvvel szolgálnak bennünket, feledtetjük velük az otthonuktól, azaz a dicsőséges, tökéletes Mennytől való távolságot. Ez azért jó, mert ők is örömmel végzik a szolgálatukat, nem kényszerből. Az embereket és az angyalokat is megilleti a tisztelet. Pl. a cselekedeteinkkel tudjuk tisztelni őket, nem teszünk olyant, ami őket nagyon zavarja. Pl. az angyalok biztosítanak védelmet a lakásodon. De nem mindegy, hogy hagyod ott a lakásodat. Nem szeretik a káoszt, ahhoz szoktak, hogy minden tökéletes. Fontos a tisztaság, a szellemi lények foglalkoznak ilyennel. Ne legyenek tisztátalan bűnös dolgok otthon.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine