2019. október 14., hétfő

A természetes és a természetfeletti világ kapcsolata 4.

A Bibliai világnézet

Ez a szemlélet határozottan elválasztja a természetfeletti világot és az anyagi világot. A természetes anyagi világról azt tanítja, hogy alá van rendelve önálló anyagi törvényszerűségeknek. Nemcsak szellemi okok vannak a történés mögött, hanem természetes anyagi okai, melyeket Istentől vannak rendelve, de tőle függetlenül is működnek.

Van egy elválasztás a két világ között, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kölcsönhatás a világmindenség két része között. Szabályozva van a természetfeletti világ belépése a természetesbe. Ez nem mindennapi esemény, hanem kivételes.

Három szintet különböztetünk meg:
- látható világ
- földön lévő természetfeletti világ
  Sátáné: hamis kultuszok, gonosz angyalok, démonok
  Isten országa: Szentírás, Egyház, Szent Szellem, jó angyalok.
- Földön kívül természetfeletti világ.

Ha valaki csak a látható világgal számol, megmarad materialistának.

A természetfeletti világ is jelen van a földön. A Sátán királysága is és Isten királysága is. A Sátán királysága a hamis kultuszokban, gonosz angyalok jelenlétében, démonok jelenlétében nyilvánul meg. A materialisták ebben nem hisznek. Isten országa is jelen van a földön a Szentíráson, az Egyházon, a Szent Szellem és a jó angyalok képviseletében.

Létezik egy földön kívüli szintje a természetfeletti világnak, melybe csak a bibliai kinyilatkoztatáson keresztül lehet bejutni.

Erről az Ószövetség azt tanította, hogy emberi oldalról nem létezett átjárás, csak isteni oldalról a mózesi ceremóniákon keresztül. Isten irányából volt átjárás Mózesen keresztül, de az ember nem kezdeményezhette ezt az eljárást.

Ebben a dologban Jézus Krisztus óta beállt egy változás. Ez akkor kezdődött, amikor Istvánt meg akarták kövezni. Látta a megnyílt eget, és látta Isten jobbján Krisztust. Ezzel azt jelentette be, hogy a kölcsönhatás a két világ között némileg módosult: ennek lényege, hogy Krisztus után nincs olyan éles határ, mint volt az ószövetségben, Jézus Krisztus után ember is kezdeményezheti a belépést Isten jelenlétébe. Szent Szellem segítségével lehet kezdeményezni az átlépést a másik világba.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine