2010. április 30., péntek

Németh Sándor: nem szabad temetni a demokráciát

- Kell-e tartanunk a Fidesz kétharmadától?

- A kétharmadnak nyilvánvalóan megvannak a kockázatai, de figyelembe kell venni a társadalmat és az elmúlt négy év politikai tapasztalatait. Konkrétan arra gondolok, hogy az MSZP és az SZDSZ négy éven keresztül ugyan többséggel rendelkezett a parlamentben, de az általuk hozott jogszabályokkal és kormányzati intézkedésekkel szemben gyakran nagy volt a társadalmi ellenállás. Szerintem a Fidesz vezetői tisztában vannak azzal, hogy a társadalom hangulatát és közvéleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha demokratikus normákat sértenek, könnyen létrejöhet az Orbán-kormánnyal szemben hasonló ellenállás, amely a kétharmados parlamenti többség dacára is megnehezítheti a kormányzást, sőt, bizonyos esetekben el is lehetetlenítheti azt. Pontosan az elmúlt négy év, a kormánypártok vesszőfutásnak tűnő politikai pályája mondatja ezt velem. De nem szabad temetni a demokráciát! Bízom benne, hogy Orbán Viktor őszintén gondolta, amikor azt mondta: a kormány megy, a demokrácia marad.

- De bejutott a parlamentbe egy szélsőséges párt is, amely országos szinten 16 százalékot ért el...

- Ezt tartom a legnagyobb kihívásnak. A Jobbiknak parlamenti pozíciói és anyagi megerősödése révén még több lehetősége lesz arra, hogy az emberek gondolkodásmódját, lelkét mérgezze különböző antidemokratikus, antiszemita és romaellenes propagandákkal. Ráadásul továbbra is ragaszkodnak majd a parlamenten kívüli politizálás formáihoz, például az utcai tüntetésekhez, demonstrációkhoz. A Jobbik olyan ideológiát és magatartást képvisel, amely szemben áll az emberi méltóság tiszteletével, a demokratikus normákkal, fenyegeti mások jogait és biztonságát.

- Nem gondolja, hogy a parlamentbe jutás konszolidálni fogja a Jobbikot? Már a választások előtt visszafogták magukat.

- Taktikájukat módosíthatják, de a Jobbikot nem szabad leszűkíteni 47 parlamenti képviselőjére, nem lehet elválasztani a Gárdától, sem azoktól a neonáci, újnyilas szervezetektől, médiumoktól, amelyekkel szorosan együttműködik, s amelyek társadalmi bázisát képezik. A Jobbik mint extrém parlamenti párt és társadalmi mozgalom várhatóan a jövőben is gyűlölködésre fogja uszítani az embereket. Ugyanis ha ezzel felhagynának, elveszítenék politikai létalapjukat. Őket a gyűlölet szólította életre, és ez determinálja emberi és politikai pályafutásukat. Persze sokan megnyugvással fogadnák, ha ezzel ténylegesen felhagynának, és demokratikus eszményekre építenék magatartásukat, politikájukat.

A riport folytatását, teljes anyagát itt elolvashatod:
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=290762