2020. április 14., kedd

Hogyan tudjuk birtokba venni Jézus Krisztus megváltásának áldásait? 1.

Hogy lehet az,hogy sok emberen nem látszik, még keresztényeken sem, hogy Jézus megváltotta őket. A birtokbavétel nem automatikusan történik. Ez nem ilyen egyszerűen történik. A megváltás megtörténte jogi tény, nem emberi jogrend, hanem isteni jogrend szerint. Megkaptuk a jogot az áldásokhoz. Ez nem ugyanaz, mintha megkaptuk volna az áldásokat ténylegesen. A jogunkat érvényesíteni kell. Jézusnak két megjelenése van. Az elsővel 100%-os megváltást szerzett minden problémára jogi értelemben. Második megjelenésénél ténylegesen hatalommal érvényesíti ezeket. A mi feladatunk az, hogy a kettő közötti átmenetben egyénileg ki tudjuk venni azokat az áldásokat, amiket Ő majd megvalósít. A világ nem kap semmit ebből az áldásokból, amíg el nem fogadja Jézust. Ehhez viszont kríziseken keresztül vezet az út. A mi időszakunkban a világ erkölcsi, szellemi szempontból lejtőn halad. Ezt a folyamatot nem lehet visszafordítani, Isten ezt előre megmondta. Az ellenállás legmélyebb pontján fog megjelenni a Messiás. Az emberi természet olyan mértékig van tele lázadással, hogy konfrontál Isten országával, csak összetört állapotban tudja elfogadni Isten országát. Isten csak ennek a folyamatnak a végén fogja beemelni a megmaradt emberiséget az országába.

Az egyéni életünk tekintetében nem szükségszerű, hogy ilyen lejtmenetben haladjunk. Ha te elkezded kiigényelni a megváltás áldásait, az egyéni életed el tud indulni felfelé. Elválik az egyéni élet, és a világ élete. A két élet más irányba halad. A válságban is felfelé tudod irányítani az életedet. Hit által ki lehet törni ebből, de ehhez aktív hitgyakorlásra van szükség. Egyénileg érvényesíteni kell az egyéni hit által azokat a jogokat, miket Jézus a kereszten megszerzett, mielőtt eljönne a Messiás újra. Korlátozás nélkül hozzá lehet jutni, ill. a hívők csak saját magukat tudják ebben korlátozni, igényük mértéke szerint.

A golgotai kereszt a jog biztosítása, hogy minden rossztól megváltva éljél. Amit ebbe a jogba vetsz, ki tudod igényelni az áldásokat a földön.

A megváltás áldásai

A megváltás ószövetségi kifejezés. Lényege, hogy valaki helyett kifizetjük az ő áldásának árát. Pl. valaki elszegényedett, el kellett adni a házát. A legközelebbi rokona visszafizette a vételárat, hogy visszavehesse. Kulcsszó a helyettesítés, kiváltás, váltságdíj megfizetése valakiért. Neked ki kell nyújtani a kezedet, és át kell venni azt. Nem a Megváltó nyújtja ki a te kezedet, Jézus kifizette az árat, neked oda kell menned a pulthoz, meg kell fogni, el kell venni. Ehhez aktívnak kell lenni, nem automatikusan száll rád. Nem automatikusan zúdul rád a bővölködés, bűnbocsánat, stb.

Helyetted kifizették azt, amit te kapsz.

Isteni helycsere történt. A Messiás a te helyedre állt, hogy te az Ő helyére állhass. Igaz, áldott ember éledét élhesd a földön, annak ellenére, hogy előtte bűnös ember voltál.

- Bűn.
Minden rossz dolognak oka (magány, betegség, szegénység) oka a bűn. Az eredendő és a saját. Ha ebből meg vagyunk váltva, következik, hogy minden egyébből meg vagyunk áldva. A rossznak egy fő gyökere van, a bűn. Jézus mind a két bűnt magára vette, Ádámét és a mi konkrét bűneinket. Jézus ezeket magára vette, azonosult velük. Úgy állt Isten és az ördög közé, mintha ő követte volna el (múlt, jelen, jövő bűneit – az egész sorsodat előre megváltotta). Egy sem volt elkövetve még, mikor a megváltás megtörtént – és mindenki követ el bűnöket kereszténnyé válás után. Jézus a semmiért nem adta volna oda az életét. Ezért az előrelévő 70-90 évet megváltotta. Ha ezzel nem élsz vissza, csak élsz általa, az egész életed meg van váltva a bűn hatalmától, folyamatosan bűnbocsánat alatt állsz, éppen amikor hibát követsz el, akkor is, ezért tudsz belőle megtérni, mert folyamatosan kegyelem alatt állsz.

Ezzel Jézus kiszedte ezt a gyökeret az életünkből, és amit ez a gyökér táplált, el fog halni az életünkben!

- Betegség.
Jézus Krisztus magára vette a betegségeinket, elvette a fájdalmainkat. A betegség és a fájdalom két külön dolog. Nem okvetlenül kapcsolódik egymáshoz.

- Szegénység. 
Jézus Krisztus abszolút szegénnyé lett, a ruháit is elveszítette. Feltámadás után új ruhát kapott. Otthona már rég nem volt, éhes volt, italt is kérnie kellett. Az abszolút nincstelenség, étel- és italnélküliség állapotában volt azért, hogy te az Ő szegénysége által meggazdagodhassál. Jézus abszolút gazdag volt, a világmindenség birtokosa volt.

- Átok. 
Átkozott mindenki aki fán függ. Galata 3. Ezért kellett Jézusnak fán függve meghalnia, hogy az átkozottá váljon. Átmenetileg megtörtént, Isten ezért fordult el Tőle. 9 óra hosszat volt a fán, a törvény minden átkát elszenvedte, hogy Ábrahám minden áldását örökölhessük. Aki fán függ, az a földről is ki van taszítva, és az égből. Sem mennyei, sem földi szinten nem tud sikeres lenni. Ez a totális átok, teljes kivetettség. Sem a föld, sem a menny nem fogadja el. Ez az átok, úgy érzi, hogy nincs számára a világmindenségben hely.

- Az összes természetfeletti gonosz lény megtámadta Őt, mikor a fán függött. 
Ezt a zsoltárokból tudjuk, és azért, mert elsötétült az ég. Azért, hogy elszakítsák őt a hittől, a reménységtől, Istentől, hátha elveszíti a küldetését, fellázad. Ez rendkívüli nagy démonikus nyomás volt! Ezzel megváltott minket minden démonikus problémától, démonikus támadástól! Ezért lehetséges a démonűzés! Meg vagyunk váltva attól, hogy a démonok bennünk lakjanak, mert Jézus megengedte, hogy az ő érzelmét, akaratát szaggassák széjjel. Minden pszichés problémától, elmebetegségtől, démonikus gyötréstől meg vagyunk váltva! Meg vagyunk váltva gonosz angyaloktól, gonosz szellemektől. Kol 2. Ezért tudunk szellemi harcolni.

- Magányossá vált. 
Elutasította Isten is, és az emberek is. Az emberek elutasításának legbrutálisabb formája Júdás árulása volt. Ide tartozott a jogi, társadalmi kiközösítés, elítélés (Szanhedrin). Másik formája amit a nép tett, együttműködött a vezetőkkel. A tanítványok közül a legdurvább Péter elutasítása volt. A többiek pedig magára hagyták, nem vállalták azt, hogy mellette maradjanak ebben a szituációban. Jézus abszolút egyedül maradt. Ez tartalmazza az emberi kapcsolatokban beálló összes problémát, az elutasítás minden fajtáját. A legfájdalmasabb formája az Istentől történő elutasítás. Átélte azt, amikor tényleg nincs senki az emberrel. Nem érhet az emberektől olyan, amit Jézus ne hordozott volna el. Az Istentől való elutasítottságtól is megváltott.

- Szégyen. 
Mezítelenül függött a kereszten. Zsidó 12. A totális megszégyenítés, a feltámadás után kilépett ebből az állapotból, és beült Isten királyi székébe. Mikor látják majd visszajönni dicsőségben, ez a szégyen teljesen el fog tűnni.

- Halál. 
Jézus egészen a halálig jutott. Ezzel a helyünkre lépett, a bűn zsoldja a halál. Jézus szelleme lement a seolba, egyre mélyebbre és mélyebbre. Erről már csak a zsoltárok számolnak be és néhány prófétai hely. Jer sir 3. Jézus a pokol legmélyebb szintjére lement. Ezzel megváltást szerzett az összes őbenne hívő számára magától a pokoltól. is.

- A földet is megváltotta az átokból (tövisek).

Minden olyan rossz dologtól, ami az emberi sorsban egyáltalán előfordulhat, meg vagyunk váltva. Egyetlen dolgot sem lehet hozzátenni, a megváltás tökéletes. Ezért egyetlen Megváltó van, a Názáreti Jézus Krisztus.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine