2020. április 30., csütörtök

Németh Sándor - Varázslásról 11.

A kevélység után jön a romlás. Isten közösségre teremtette az embert! Házasság, más emberekkel való közösség. Nem lehet, hogy elszigeteljük magunkat. A magány nem teszi jobbá az embert. Az más, ha valaki arra használja, hogy az Úrral való közösségét ápolja. Nagyon súlyos torzulás lesz, ha valaki azért vonul el, mert megromlottak a kapcsolatok.

Fontos, hogy egy férjnek legyenek barátai, és a feleségnek barátnői! Ahol egészségesek az emberek, ott biztosítják egymásnak ezt a mozgásteret. Szépen kiépítik és fönntartják ezeket a kapcsolatrendszereket!

Saullal minden rendben volt, amíg engedelmeskedett az Igének! Az engedetlenség miatt elveszítette a hivatalát. Isten kijelentette, hogy visszavonja a kenetet. Sámuelen keresztül pont az engedetlenség súlyosságát emeli ki! Az engedetlenség akkor is lázadás, ha vallásos köntösbe burkoljuk. Ha valaki házasságtörő, pedofil, akkor Isten azt nézi, nem mást, hogy pl. mi a hivatala!

A szolgálat addig legitim, amíg engedelmeskednek az Úrnak. Engedetlenség miatt azonnal elmegy a legitimitása. Ilyenkor egy vezetőnek meg kell újulnia, meg kell térnie és rendeznie kell az útját! A lázadás a legitimitását gyengíti egy szolgálatnak és alá is ássa, és el is veszítheti az elhívását az ember.

Nagyon gyakran az emberek Saul történetét fölhasználják arra, hogy legitim szolgálatot megtámadjanak! De itt Isten mondta ki az ítéletet, nem emberek találták ki. Van olyan, hogy pénzre törő emberek találják ezt ki. Amikor Isten valakitől megvonja az elhívását, annak vannak előjelei. Ezt meg kell vizsgálni!
Vigyázzunk arra, hogy a Biblia rossz értelmezése és használata a varázslásnak ad táptalajt!

A vezetés az egyik legnehezebb feladat. Nincs a világtörténelemben sem olyan vezető, aki ne tévedett volna. Azt elvárni egy vezetőtől, hogy tévedhetetlen legyen, az maga a kontroll, nyomásgyakorlás. Egyértelműen varázslásról van szó ilyenkor.

Amikor erkölcsi probléma merül fel valakivel szemben, akkor meg kell vizsgálni, hogy megtért-e belőle, és nem kell azt mondani egyből, hogy Isten megbánta az elhívását! Saul sem egyszer tévedett, hanem elindult a lejtőn, de Isten ennek ellenére nagyon türelmes volt vele, és megvárta a végzetét. Vigyázz arra, hogy hamis ideológiákkal ne próbáld elrejteni a varázslást!

Mit kell vizsgálni egy erkölcsi vétekben elesett vezetőnél?

1. A kenet elhagyta-e a vétkes vezetőt vagy rajta van-e?

Gonosz szellemek gyötrése alá kerül az ilyen ember, depressziós lesz. Saulnál is ezt látjuk, amikor Dáviddal szemben meg akarta védeni az ő pozícióját, hírnevét.

1Sámuel 16:14 És az Úrnak lelke eltávozék Saultól, és gonosz lélek kezdé gyötörni őt, [mely] az Úrtól [küldetett]. 1Sám 16:15 És mondának Saul szolgái néki: Ímé most az Istentől [küldött] gonosz lszellem gyötör téged!

Az embernek nagyon józannak kell lennie, hogy ha bekerül egy helyre, amit utána elveszít, akkor azt fel tudja dolgozni, mert ha nem, akkor az nem lesz áldás a számára. Saul sem tudta elfogadni Isten válaszát, hanem föllázadt Isten ellen, és úgy viselkedett, mint aki továbbra is legitim király.

Ez igazából a 2. pont, az 1. az, hogy Isten emberei eltávolodnak az ilyen emberektől. Figyelni kell, hogy miért nem akarnak személyes közösségben maradni vele. Sámuel is azért határolódott el, mert tudta, hogy Saul szolgálata kudarcba fog fulladni. Tudta, hogy amit ezután fog tenni, az rossz lesz, és nem szeretne azokban részt venni. Előtte nagyon szoros kapcsolat volt közöttük. Ez nem elutasítás, hanem ebben Isten keze van! Ez nem utálatból, megvetésből van, hanem a Szent Szellem vezeti az ilyen embereket, ahogyan Sámuel is, akinek joga volt ahhoz, hogy feddhetetlenül fejezze be a pályafutását! Vigyázz arra, hogy hiteltelen emberekkel ne fogj össze! Egy rossz kapcsolattal mindent el lehet veszíteni! Sámuel is elhúzódott Saultól, és utána jött, hogy a kenet eltávozott Saultól, és a kenetet fölváltotta, hogy időnként gonosz szellemek kezdték gyötörni!

3. Megoldhatatlan nehézségek keletkeznek az életükben, amelyeket nem tudnak megoldani! Isten az Őt szeretőknek nem ad olyan problémákat, amiből ne tudnának kijönni! Isten nem véletlenül adta a Góliátot Saulnak! Aki az Úrral jár, attól az Úr távol tartja a Góliátot!

Amíg a kenet rajtad van, addig a nehézségek fölét tudsz emelkedni! Ha az ember tesz olyat, ami a legitimitását aláássa a szolgálatának, akkor korrigálja magát! Nagyon sok nehézséget elvisz a kenet az ember életéből! Csak azt veszed észre, hogy nincs, és könnyű az élet! Jó felhőtlenül élni! Amikor egy vezető szerencsétlenné és tehetetlenné válik, hogy az otthonában sem tud semmit megoldani, akkor nézzen már tükörbe!

4. Rosszindulatú, gyűlölködő magatartás a felemelkedő vezetők felé.

1Sámuel 18:8-12.  Saul pedig igen megharaguvék, és gonosznak tetszék az ő szemei előtt ez a beszéd, és monda: Dávidnak tízezeret tulajdonítanak és nékem tulajdonítják az ezeret, így hát már csak a királyság [hiányzik] néki. Saul azért attól a naptól kezdve rossz szemmel néz vala Dávidra, sőt azután is. Másnap pedig megszállta Sault az Istentől [küldött] gonosz lélek, és prófétálni kezde a maga házában; Dávid pedig hárfázott kezével, mint naponként [szokta], és a dárda Saul kezében vala. És elhajítá Saul a dárdát, azt gondolván: Dávidot a falhoz szegezem; de Dávid két ízben is félrehajolt előle. És félni kezde Saul Dávidtól, mert az Úr vele volt, Saultól pedig eltávozék.

Saul Dávidban találta a hibát, mert Isten őt kezdte felemelni. Észrevették az emberek, hogy nem tisztességtelenül emelkedik fel Dávid, hanem teljesítményben, munkában nyilvánult ez meg. Minden nehéz helyzetben látták, hogy Isten neki kegyelmet ad és rendkívüli problémamegoldó képességgel rendelkezik. A teljesítményt nem lehet hamisítani! Az emberek észrevették, hogy Saul már nem a régi, és ott van Dávid, aki megoldja azokat a gondokat, amiket Saul okozott. Saul gyűlölködve nézte ezt! Ha segítette volna Dávidot, akkor nem a varázslás bűnébe esett volna!

2010.10.20.