2020. április 27., hétfő

Németh Sándor - Varázslásról 10.

5Mózes 28:13 És fejjé tesz téged az Úr és nem farkká, és mindinkább feljebbvaló leszesz és nem alábbvaló, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek parancsolataira, amelyeket én parancsolok ma néked, hogy tartsd meg és teljesítsd azokat;

Isten az embernek a természetes vágyát is megáldja! Az ember normális vágya, hogy fejjé legyen, igazgatásra képes legyen. Ne egyre lejjebb menjenek, hanem egyre feljebb! A varázslással pont az a probléma, hogy az ebben élő emberek is megegyeznek ezekben a célokban, csak nem az engedelmesség által Isten Igéjének.

Isten mindenkit használni akar, mindenkinek van elhívása. Minden embernek normális vágya, hogy abban a feladatban, amit Isten adott neki, abban tudjon növekedni, fejlődni. Az érvényesülésnek megvannak a bibliai alapelvei. Isten az alázatosoknak kegyelmet ad! Akik normális réteghez tartoznak, azokra mindenkire jellemző a fölemelkedésre való vágy. Ha ez nem valósul meg, akkor frusztráltak. Egy családban is így van ez. Mindenki növekedni akar, fejlődni.

Most az egyházról beszélünk. Az Úr biztosítja azt az utat, hogy az emberek feljebb kerüljenek, növekedjenek, részt vegyenek az Ő munkájában. Tudjuk nagyon jól, hogy a szolgálatokban különbségek vannak. Nézzük meg a szolgálati ajándékokat!

Efézus 4:8-14.  Ezokáért mondja az [Írás]: Fölmenvén a magasságba foglyokat vitt fogva, és adott ajándékokat az embereknek. (Az pedig, hogy fölment, mit jelentene mást, mint hogy előbb le is szállott a föld alsóbb részeire? Aki leszállott vala, ugyanaz, aki fel is ment, feljebb minden egeknél, hogy mindeneket betöltsön.) És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: A szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére: Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére: Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által;

5 fő szolgálati ajándékot emeljük ki, mert ezek körül alakulnak ki küzdelmek és harcok. Nem mindenkit, hanem némelyeket emel ki az Ige. Ezek az ajándékok a személyiségbe vannak belehelyezve már a megtérés előtt, és utána bontakozik ez ki. Olyan hivatalokról beszélünk, amelyekről egyértelmű, hogy Isten adja, és biztosítják ezek a rendet. Az egyházban igen is van tekintély. Aki ezt nem így gondolja, az téved! A társadalomban is kell egy rend. Az alapvető egységek mellett az egyházban fontosak a szolgálati ajándékok. Körülöttük vannak az erőcentrumok, és azok ellen irányulnak az ellentétek. A gyülekezetben is szükség van egy hierarchikus rendre, egy igazgatásra. Ezt nem szabad összekeverni a szolgálattal. Ez más feladatkör.

A horizontális egység mindig a szolgálati ajándékokkal kapcsolatosan épül ki. Ezek tájékozódási pontok, irányadóak, ezért kiváltanak feszültségeket. Rendkívül sok felelőtlen keresztény van, akik hozzányúlnak a varázslás témájához.

A társadalomból nem lehet kiiktatni a harcot. Az embereknek joguk van ahhoz, hogy felemelkedjenek, jó hírnevük legyen. Sok ember az eszköznél rontja ezt el. Nem mindegy, hogy milyen eszközökkel érik el ezeket. Amikor ezt valaki törvényes kereteken belül teszi, arra azt mondjuk, hogy ez Isten áldása neki, mert megalázta magát, és Isten felemelte. Jézus is engedelmes volt Isten akaratának, alárendelte magát ennek, és ennek az lett az eredménye, hogy Isten fölemelte. Több, mint 30 éves földi pályafutása után szerezte ezt meg, és kapta meg Istentől a dicsőséget. Nekünk is az a célunk, hogy ezt megnyerjük, de Isten csak akkor adja ezt meg, ha alárendeljük magunkat Neki! Óriási nagy lehetőségünk van arra, hogy tisztességesen nyerjünk el felemelkedést, és ezzel is példát tudunk mutatni! Föl lehet ma emelkedni az Úr Igéjének való engedelmesség által. Jobban működnek azok a családok, házasságok, ahol az emberek alárendelik magukat Isten Igéjének! Ez már a földi életben is jó gyümölcsöt hoz! Ne szégyelljük, hogy engedelmeskedünk az Igének. Becsüljük meg, hogy van szabadságunk arra, hogy engedelmeskedünk Isten Igéjének. Amikor elveszítik az emberek a szabadságukat, akkor jönnek rá, hogy milyen értékeket veszítettek el.

Különböző feladatokra születtünk, és különböző feladatokra vagyunk szánva! Ne akarjunk olyanba belépni, amire nem vagyunk elhívva! Ha abban a hivatalba vagy, amire Isten elhívott, akkor belül nyugalom van benned. Van benned egy belső meggyőződés, hogy ez vagy te, és Isten bizonyságot tesz arról, hogy ez a te pályád. Ha nem azon a helyen van, ami Istentől van, akkor félsz, hogy bármikor elveszíted, és törekszel, hogy az emberek fogadjanak el. Ezt a tekintélyt nem Isten építi, hanem az emberek mindenféle manipulációval érik el a céljukat. Szerepzavarban vannak az ilyen emberek.

Saul és Dávid története jó példa erre. Saul hivatala Istentől van. A hivatalt, amit Isten ad, csak úgy tudod megtartani, ha folyamatosan az Ő akaratában vagy, engedelmeskedsz az Igéjének. Sault elhívta Isten, Ő helyezte be a pozícióba, de megvetette őt, mert nem engedelmeskedett neki.

1Sámuel 15:19-23.  Miért nem hallgattál az Úrnak szavára, és [miért] estél néki a prédának, és cselekedted azt, ami bűnös az Úr szemei előtt? És felele Saul Sámuelnek: Én bizonyára hallgattam az Úr szavára, és azon az úton jártam, amelyre engem az Úr elküldött; és elhoztam Agágot, az Amálekiták királyát, és az Amálekitákat elpusztítottam. A nép azonban elvette a prédából a megsemmisítésre [rendelt] juhoknak és ökröknek javát, hogy megáldozza az Úrnak, a te Istenednek Gilgálban. Sámuel pedig monda: Vajjon kedvesebb-é az Úr előtt az égő- és véres áldozat, mint az Úr szava iránt való engedelmesség? Ímé, jobb az engedelmesség a véres áldozatnál és a szófogadás a kosok kövérénél! Mert, [mint] a varázslásnak bűne, [olyan] az engedetlenség; és bálványozás és bálványimádás az ellenszegülés. Mivel te megvetetted az Úrnak beszédét, ő is megvetett téged, hogy ne légy király.

Mindig nézd meg, hogy a fölemelkedés irányába megy-e a sorsod vagy pedig elindult lefelé! Ha nem működik a felemelkedés, akkor kérdezd meg az Urat, hogy mi van? Ne a rendszert szidd! Ábrahám áldása a felemelkedés, akinek mi az utódai vagyunk! El kell kezdődnie az áldások sorozatának a megtérés után, és nem lefelé kell menni. Ha lefelé mész, akkor ezt ne nézd közömbösen! Ennek oka van! Az egyik lehet a lázadás, az engedetlenség, hogy van az életedben olyan terület, ahol nem engedelmeskedsz Isten Igéjének. Ekkor megengedi Isten a hanyatlást. Különösen figyeld a házasságodat, a családodat, a gyermekeid állapotát! Sok ember a saját érvényesülésére helyez hangsúlyt, de a kapcsolatok ápolására már nem. Pedig a siker 30%-át az ember a kapcsolatainak köszönheti. Ennek a rendszernek az igazságon kell alapulnia! A bölcs emberek az energiájuk, idejük 30%-át arra használják, hogy végiggondolják, hogy mit rontottak el egy kapcsolatban. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az lázadás. Ez így van a házasságban, családban, gyülekezetben, társadalomban. Sokszor észre sem vesszük, hogy azokkal romlik meg a kapcsolatuk, akiken keresztül jött a felemelkedésük. Nem az angyalok emelnek föl! Be kell fektetni a kapcsolatokba, és az ember nem lesz antiszociális, nem durvul el, nem lesz érzéketlen, nem fog megszűnni az együttérzés.

2010.10.20.