2020. április 16., csütörtök

Hogyan tudjuk birtokba venni Jézus Krisztus megváltásának áldásait? 2.

Hogyan lehet ezeket átvenni, hogy valósággá váljon az életünkben?

Ez nem automatikusan történik. Ez a realitás. Jézus mindenki számára megadta a jogot. Aki nem veti Jézusba a hitét és a bizalmát, annak az életében a megváltás áldása nem fog megvalósulni. Ez néha keresztények életében sem valósul meg.

Három dolog szükséges ahhoz, hogy a megváltás jogból valóság legyen:
- hit
- megvallás
- Szent Szellem

Ez egy életen át zajlik, egy progresszív folyamat. Egész életedben folyamatosan veszed át az áldásokat. A földi élet arról szól, hogy nehézségekkel találkozol, elkezdet gyakorolni a hitedet, megvallást teszel, jön a Szent Szellem és megszabadít. Azon a területen átveszed az áldást. Aztán jön a következő, és a következő. Azért nincsenek befejezett emberek a földön, mert a földi élet a megváltás folyamatos birtokba vételéről szól. Ez úgynevezett dinamikus igazság, az idővel függvényben történik. Pl. Isten mindenhatósága a világmindenségben folyamatosan bomlik ki. Egy ilyen ember volt, aki ezt meg tudta oldani a Bibliában, Jábes. 1 Krónika nemzetségtáblázatában. Ha elbizonytalanodsz, abban hiszel, hogy érhet olyan csapás, amiből nem tudsz kijönni, abban nagy baj van. Ezt nem lehet elfogadni. Nincs olyan idő, ami ezt érvényteleníteni tudná, bármeddig tart is a problémád. Legyen a hited szerint, ha hiszed, hogy kijössz belőle, ki is fogsz jönni, ha hiszed hogy nem, akkor valóban nem.

Hit


A hit alapdolog. Enélkül lehetetlen Istennek tetszeni.

Zsidó 11,1. A hit képes a reménységet megvalósítani. Még nem látod azt a dolgot, de meg vagy róla győződve. A remény a jövőre irányul, az értelemben van, a képzeletben/elmében. A lelkünk bátorságos horgonya a jövőre irányul, pozitív várakozás, meg fogok szabadulni, ki fogok jönni belőle, ez a remény. A hit ezt a jövőbeni valóságot megragadja és behozza a jelenbe, hogy már most szabadulok meg, menekülök meg, már most folyamatban van, már történik, nem majd egyszer, hanem most. A holnap sosem jön el. Sosem találkozol a holnappal. Ne az örökkévalóságban történjen meg, hanem jöjjön be a jelenbe. Istennek nincs arra szüksége, hogy húzza az időt. Ő erre nem játszik. Miért lenne szüksége arra, hogy beteg legyél? Isten nem verni akar, mindenki a kegyelemtől változik meg. Jobb emberré nem a fenyíték tesz, hanem az azt követő kegyelem. Vannak, akik a kegyelmet nem tudják átvenni, mert kemények, Isten ekkor azért üti meg őket, hogy legyen repedés, amin keresztül be tudja önteni a kegyelmet. A hit a szívre irányul, nem az elmében van. Meg kell különböztetni az értelmi meggyőződést a hittől. Az értelmi meggyőződés kell a hithez, de ez nem a hit. A hit nem teológia, hanem a szív belső ereje, természetfeletti életösztön. A hit abszolút lehetetlen helyzetben is kitart, aki átéli, nem is érti, meg sem lehet magyarázni. Egy leküzdhetetlen erejű életösztön van benne. Az életösztön Istentől van! Az, hogy az élet mindig fenn akar maradni, le akarja győzni a halált, élni akar örökké, ez nem a biológiából jön, hanem Isten rakta bele a teremtett lényekbe. Isten életszerető Isten, aki az élet győzelmét kívánja, és ezt az ösztönt beleültette a teremtményekbe. A biológiai optimizmusban kevélység, testben bízás van. De amikor az Úrban van hit, akkor az ember tudja, hogy nem magától van, nem az erejétől, nem tartja magát jobbnak a többi embernél. Csak belül érzi, hogy az Isten miatt, Szelleme miatt, dicsősége miatt nem lesz vesztes. Istennek az az akarata, hogy mindenkiben ilyen belső erő legyen, hogy „én nem leszek vesztes”, még akkor se, ha a padlón vagy, és a bíró már a 9-esnél tart.

 Istennek semmi sem lehetetlen, meg tudja állítani az időt. Ha a szabadulásodhoz az kell, hogy 2x2 átmenetileg 23 legyen, Isten megteszi, Ő mindennek Ura. Senki sem fogja észrevenni, hogy megtörtént, csak Isten tudja, de Ő megteszi. Nem kell megértened, hogy mit cselekszik. Tizedmásodperc alatt meg tudja csinálni az abszolút lehetetlent, nincs szüksége évekre. A hit mindig a valóságos életben edződik. Kapsz megpróbáltatást, azt legyőzöd, persze előtte úgy érzed, abszolút sötétségben mész előre, de a hited abban áll, hogy mégis mész, nem állsz meg, nem fordulsz meg. Fogalmad sincs hol vagy, mit csinálsz, csak tudod, hogy nincs alternatívád. A hitnek aktívnak kell lennie. Van passzív hit. A hit olyan, mint egy szellemi kéz. Lógathatod a kezedet magad mellett, de ki is nyújthatod. A hitnek konkrétnak kell lenni. Konkrétan mondd el, hogy mire van szükséged, miből akarsz szabadulni! Konkrétan mondd el, hogy mire fogod gyakorolni a hitedet. Jézus mondta, hogy amit imádkozol, hidd is el, hogy megvalósul. Ezt vedd parancsnak!! Ha imádkozol valamiért, hidd el hogy megkapod. Ha meg nem hiszed, akkor miért kéred? Ha becsületes vagy, nem is mondod el a kérésedet, amíg nem hiszel benne. Vagy kéred Istent, hogy segítsen a hitetlenségeden.

Jakab 1. "Kérj bölcsességet, de hittel, semmit sem kételkedve." A hit a jelenre vonatkozik. A problémád most oldódik meg. Ha ragaszkodsz hozzá, hogy 5 év múlva oldódik meg, legyen a hited szerint, de tudd, hogy Istennek nincs szüksége időhúzásra. Hitben járás: folyamatosan problémák között megyek át, és azok folyamatosan oldódnak meg. A hit egy szellem. Bele kell kerülni, és nem a látható körülményekre figyelni.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine