2019. április 10., szerda

Joyce Meyer - Őszintén a depresszióról 9.

Állj ellen az ördögnek a kezdet kezdetén!

"Akinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben [az ő támadásainak]."
1Péter 5:9

A depressziónak számtalan oka van – de csak egy forrása: a sátán. Le akar nyomni minket, azt akarja, hogy rosszul érezzük magunkat, és ne kaphassuk meg mindazt, amiért Jézus az életét adta. Az egyik legnagyobb fegyvere arra, hogy elvegye a kedvünket a kárhoztatás.

A kárhoztatás valószínűleg a depresszió egyik oka lehet. A sátán arra használja, hogy elrabolja az örömünket. Tudja, hogy „az Úr öröme” a mi „erősségünk” (ld Nehémiás 8:10). A sátán meg akar minket gyengíteni, hogy ne tudjunk semmit tenni, csak fogadjunk el mindent, amit ránk mér.

Az emberek attól is depressziósak lehetnek, ha valami fizikálisan nem jól működik – a beteg emberek gyakran depressziósak; a kémia egyensúly elvesztése, a kimerültség szintén depressziót okozhat. Ha azért vagy depressziós, mert elhanyagolod a testedet, nem pihensz eleget, és sokat stresszelsz, akkor könnyen orvosolható a probléma magadat a megfelelő pihenés és táplálkozás segítségével. Ha azonban a depresszió orvosi jellegű, amelyet kémiai kiegyensúlyozatlanság vagy valamilyen testi probléma okoz, akkor a megfelelő fizikai segítséget is alaposan át kell gondolni.

Más szóval a zenélés, éneklés vagy kiabálás nem hozza rendbe azokat az embereket, akik az összeomlás határán állnak, hiszen a szervezetük nem működik megfelelően, a hormon-háztartásuk és a szervezet kémiai egyensúlya felborult. Oda kell figyelni a fizikai szükségletekre is.

A depresszió visszavezethető fizikai, mentális, érzelmi vagy szellemi okokra. Dávid király azért volt depressziós, mert nem vallotta meg a bűneit (ld Zsoltárok 51). Jónás azért volt depressziós, mert elfutott Isten elhívása elöl, és engedetlen volt (ld Jónás 1-2). Illés azért volt depressziós, mert megfáradt. Az 1Királyok 19:5-8 leírja, hogy az Úr angyala naponta kétszer megetette majd elaltatta.

Nem mindig kapunk azonnali megoldást minden problémánkra. De minden esetben Jézus a megfelelő válasz, nem számít, mivel tett a sátán depresszióssá minket, de Jézust követve győztesek leszünk. Ő mutatja meg mindannyiunknak azt, hogy mit tegyünk azért, hogy örömteli életet élhessünk.

Nem számít, mi okozza a depressziót, de amint érezzük, hogy kezd eluralkodni rajtunk, azonnal ellen kell állni, és megtenni azt, amire az Úr vezet minket.

Fordította: Berényi Irén