2019. április 24., szerda

Joyce Meyer - Őszintén a depresszióról 11.

Azonnal állj ellen a depressziónak!

"Józanok (higgadtak, mértékletesek) legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint [kegyetlen éhségében] ordító oroszlán szertejár, keresvén, kit elnyeljen. Akinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben [a támadása ellen – erősen, határozottan, megingathatatlanul] tudva, hogy a világban lévő atyafiságotokon (Krisztus egész testében) ugyanazok (megegyező) a szenvedések telnek be."
1Péter 5:8-9.

Ha ellenállsz a sátán támadásának, megelőzöd a depressziós rohamokat.

Úgy állhatunk ellen az ördögnek, ha átadjuk magunkat Istennek, használjuk a Szellem kardját, ami az Ő Igéje (Efézus 6:17)

Amikor Jézust háromszor kísértette meg a sátán a pusztában, Ő nem jött indulatba, nem mutatott különösebb érzelmet. Egyszerűen annyit mondott: „Meg van írva… Meg van írva…Meg van írva”. (ld Lukács 4:4, 8, 12) Így lehet ellenállni a sátánnak, amikor kárhoztatni akar, depresszióssá akar tenni vagy bármi módon ártani akar nekünk.

Észre kell vennünk, és nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a depresszió nem az örökségünk része Jézus Krisztusban. Nem része Isten akaratának. Amikor úgy érezzük, hogy az életünkben valami nem Isten akarata, azonnal kezdjük el az Ige éles, kétélű kardját forgatni (Zsidó levél 4:12)

A Bibliában ígéretet találunk arra, ha ezt tesszük, ha határozottan ellenállunk a sátán minden támadásának és elfut tőlünk. (Jakab 4:7, 1Péter 5:8-9)

Amint a kárhoztatás, bűn, lelkiismeret, megbánás miatt kezdjük depressziósnak érezni magunkat, rá kell állnunk Isten Igéjére és visszautasítani minden negatív érzelmet, ami ránk telepszik és lenyom bennünket.

Az Ézsaiás 61:1-3-ban azt látjuk, hogy Isten arra kente fel Jézust, hogy hirdesse az Evangéliumot a szegényeknek, bekötözze a megtört szívűeket, szabadulást hirdessen a foglyoknak, megnyissa a börtönajtókat, megvigasztalja a gyászolókat – ékességet a hamu helyett, öröm kenetét a gyász helyett, a dicsőség palástját a csüggedt lélek helyett.

Krisztusban nincs kárhoztatás

"Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk (nem ítélik vétkesnek és vétkesnek) azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint."
Róma 8:1.

A Szentírás szerint mi, akik Jézus Krisztusban vagyunk, már nem vagyunk kárhoztatva, nem ítélnek minket bűnösnek. Mégis mi sokszor tesszük meg ezt saját magunkkal.

Ami engem illet, gyakran éreztem bűnösnek magamat mindaddig, amíg nem ismertem meg és nem értettem meg Isten Igéjét. Ha valaki megkérdezte volna, miért érzem bűnösnek magamat, nem tudtam volna mit mondani. Csak annyit tudtam, hogy volt egyfajta bűntudat, ami állandóan követett. Szerencsére, amint egyre jobban értettem Isten Igéjét, képes voltam leküzdeni ezt a gyötrő érzést.

Nemrégiben azonban volt egy rövid időszak az életemben, amikor újra rám tört ez a régi bűntudat. Néhány napba telt, mire rájöttem, mi is történik valójában, hiszen már régóta nem volt ilyen problémám.

Ebből megtanultam, hogy Isten megmutatta nekem, hogy lehet megszabadulni a bűntől és a kárhoztatástól. Megmutatta nekem és neked is, hogy nem csak az Ő megbocsátását kell átvennünk, de nekünk is meg kell bocsátanunk saját magunknak. Nem ostorozhatjuk magunkat olyan dolgok miatt, amiket Ő már rég megbocsátott és elfelejtett (ld Jeremiás 31:34, ApCsel 10:15)

Ez nem azt jelenti, hogy most már tökéletesek vagyunk, vagy nem hibázunk. Ez csak annyit jelent, hogy úgy élhetjük az életünket, hogy nem nyom bennünket állandóan a bűn és a kárhoztatást súlya, mint a múltban.

Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, őszintén megvalljuk a bűneinket és a szívünk tiszta Isten előtt, letehetjük a bűn és kárhoztatás súlyát.

Isten nem csak a tetteinket nézi. A szívünket nézi. Tudja, ha a szívünk tiszta, akkor a cselekedeteink összhangban lesznek a szívünkkel.

Volt egy időszak az életemben, amikor átéltem a bűn és kárhoztatás érzését, minden, amit tettem, nyugtalanított. Minden apró elkövetett hiba miatt bűntudatom volt, és folyton korholtam magamat. Végül azt mondtam a férjemnek:

- Dave, azt hiszem, megtámadott a kárhoztatás szelleme.

Időről-időre történnek ilyen dolgok velünk. Arra ébredhetünk egy reggel, hogy látszólag minden ok nélkül úgy érezzük, valami rosszat tettünk. Ha ez az érzés megmarad, elkezdjük kérdezgetni magunktól: Mi a baj velem?

Ekkor kell gyakorolnunk démoni erőkkel szemben azt a szellemi hatalmat, ami nekünk adatott Jézus nevében, az Ő vér által. Ekkor kell használnunk Isten Igéjét, hogy legyőzzük azokat az erőket, amelyek megpróbálják elrabolni a békességünket és az örömünket az Úrban.

Isten segíteni akar

Vannak, akik születésüktől fogva pozitív személyiséggel rendelkeznek, nem kell depresszióval küzdeniük. Vannak azonban olyanok, még újjászületett, Szellemmel betöltekezett keresztények, akik rendszeresen szenvednek tőle. Ha te is depresszióban szenvedsz, tudnod kell, hogy Isten sokkal jobban szeret, mint gondolnád és törődik a problémáddal. Nem akarja, hogy tovább szenvedj! De ha újra depresszióba esel, ami előfordulhat, akkor nem kell bűntudatot érezned miatta és nem kell kárhoztatnod magadat.

Én rendszeresen alkalmazom a könyvben leírt alapelveket az életemre. Ha nem tenném, heti öt napon keresztül depressziós lennék.

Hiszem, hogy nem lehetsz depressziós, ha az elmédet szigorú ellenőrzés alatt tartod. Ezért olvashatjuk az Ézsaiás 26:3-ban, hogy Isten megőrzi teljes és állandó békében azt, aki Benne bízik.

Ha teljes és állandó békességben vagyunk, nem leszünk depressziósok. A problémáink 99,9%-a az elménkben keletkezik.

"Kinek szíve [a hajlamai, jelleme] reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik. Bízzatok az Úrban (szánjátok magatokat Neki, támaszkodjatok Rá, bízzatok Benne) örökké, mert az Úrban, Jehovában, örök [mindörökké való] kőszálunk van."
Ézsaiás 26:3-4.

Fordította: Berényi Irén