2010. október 1., péntek

D.Prince: Róma levél 2. fejezet 4. rész

2: 21-22. - Aki azért mást tanítasz, magadat nem tanítod-e? Aki azt hirdeted, hogy ne lopj, lopsz-e? Aki azt mondod, ne paráználkodjál, paráználkodsz-e? Aki utálod a bálványokat, szentségtörő vagy-e?

Ez ránk keresztényekre is vonatkozik. Ha valaki tiltó szabályok szerint él, az nagyon kiszolgáltatottá válik tiltott cselekedetek elkövetésére. Istent nem lophatjuk, a tized az Övé. Ha elveszed Isten részét, akkor lopsz.

2: 28-29. - Mert nem az a zsidó, aki külsőképen az; sem nem az a körülmetélés, ami a testen külsőképen van: Hanem az a zsidó, aki belsőképen az; és a szívnek lélekben, nem betű szerint való körülmetélése az igazi körülmetélkedés; amelynek dicsérete nem emberektől, hanem Istentől van.

Valójában nem az számít, amit külsődlegesen teszel, az számít, hogy a szívedben hogyan viszonyulsz Istenhez. Pál nem azt mondja ezekben a versekben, hogy aki hisz Istenben, az mind zsidó. Mi a Krisztus Testének tagjai vagyunk, amelyben zsidók és nem zsidók alkotunk közösen egy testet.

Róma 9: 6. - Nem lehet pedig, hogy meghiúsult legyen az Isten beszéde. Mert nem mindnyájan izraeliták azok, kik Izraeltől valók;

Itt azt mondja, hogy vannak akik származásuk miatt zsidók, mégsem azok. Nem a leszármazás miatt lesznek az emberek Isten gyermekei, hanem az ígéret gyermekei számítanak annak. Isten ígéreteinek elfogadása hit által, ez által lesz az ember igazi izraelita.

Gal. 6: 15-16. - Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség nem használ semmit, hanem az új teremtés. És akik e szabály szerint élnek, békesség és irgalmasság azokon, és az Istennek Izraelén.

Ki Isten Izraele? Azok, akik elfogadták az ígéretet, elismerték a Messiást és beléptek az ÚSZ áldásaiba. Nem az a tény számít, hogy bemerítkeztél, az a kérdés, hogy mi történt benned.