2020. július 21., kedd

Németh Sándor - A boldogságról 8.

Szeretnélek benneteket felszabadítani minden perfekcionista életérzés alól! Nem kell most boldognak lenned! Az orosz írók nagy művei is azt bizonyítják, hogy azok a fiatalok, akik most keresik a boldogságot, azok boldogtalanok, tragikus sorsúak lesznek. Se a szerelem, se a hatalom, se a pénz, se a tudás nem vezet a boldogsághoz! Arra kell figyelni, hogy mit mond Jézus a boldogságról! Az Ő élete is egy hajsza volt, egy küzdelem, ha az Ő szemszögéből nézzük. Dráma, hogy így kellett befejezni a földi pályáját, de még sem gondolt soha úgy rá, mintha valamitől megfosztották volna; tudta, hogy az ígéret a föltámadáskor fog beteljesedni az Atyánál.
Olyan gazdagság és érték van Jézusban, hogy hozzá hasonlítva semmi nem ér fel még a cipője talpáig sem. A mi életünknek rendkívül értelmes célt adhatunk: Jézust és az Atyát, akivel a közösségre elhívott minket.

Máté 5:8 Boldogok a szívükben tiszták, mert ők meg fogják látni Istent!

Isten látása hatalmas nagy kihívás az ember számára, hiszen Jézust leszámítva senki nem látta Őt. Elrejtőzött a bűnbeesés után az ember elől. A természete olyan dicsőséges, annyira tele van az erejével, hogy azt, ha az ember meglátja, akkor nem marad élve. Nem azért rejtőzött el, hogy az ember artistamutatványt mutasson be, hanem az ember védelmében, azt akarta kímélni. Nagyon sok ember nem rendelkezik még azzal a személyiséggel, amely teflonszerű, és nem ég el Isten dicsőségében.

Spielberg: A frigyláda fosztogatói c. film is jól bemutatja, hogy a frigyláda is erőt közvetített. Mózes azt készítette el, amit látott. Az igazit megmutatta neki Isten a Mennyben, és elkészítette a mását. Elképesztő energiát, dicsőséget és erőt tudott ez a láda közvetíteni. Különösen, amikor a szövetség ígéretét megtartották Izrael fiai és rajtuk volt Isten kenete. A frigyláda Jézus előképe: az akácfa az emberi természet, az arany az isteni. Jézus egyszerre valóságos ember és valóságos Isten is. Ez a 2 természete elválaszthatatlan. Megmaradt benne az emberi természet a feltámadás után is.

A Szentek Szentje életveszélyes hely volt. Nem véletlen, hogy 1 évben csak egyszer mehetett be a főpap, akinek a ruháján volt egy csengő, amelyet ha hallottak Izrael fiai, akkor tudták, hogy nincs baj, Isten elfogadta az áldozatukat. Ha nem szólt egy csengő, akkor ki kellett húzni a főpapot egy spárgával, mert nem lehetett bemenni a Szentek Szentjébe. És ez csak az árnyéka az igazinak! Ezt azért mondtam el, hogy képetek legyen arról, hogy Isten milyen hatalmas. Mózesnek is csak azt engedte meg Isten, hogy hátulról lássa az Ő dicsőségét. Ha szemtől szembe látta volna, akkor nem biztos, hogy életben maradt volna. Az emberekből a szobrok és képek által kiölték az Úr nagyságáról való képet. Megakadályozzák őket, hogy pontosan és hűen ismerjék meg Istent. Alá kell rendelni a Szent Szellem munkájának az Úrról alkotott képünket, hogy egyre jobban közelítsen az eredetihez.

Isten azért húzta fel ezt a látható világot, hogy ne haljon meg a bűnös ember, hanem kegyelmet nyerjen, és a megtisztulás, megszentelődés útján járjon. Ez a világ annyira tisztátalan Isten előtt, hogy a szemeit elfordítja róla. Ő annyira szent, hogy még a gonoszt sem nézi, hanem elfordítja a tekintetét. Ez hatalmas nagy mozgásteret biztosít az ördögnek. Ez azonban nem Isten hibája! Senki kedvéért nem engedi meg, hogy a személyiségében bármilyen folt kialakuljon.

Ma nagyon sok ember mondja magát hívőnek, és elfelejtik, hogy rendkívül tisztátalan világban élünk. Azt gondolják, hogy az emberek ártatlanok és tiszták Isten előtt. De ez nem igaz! Minden ember tisztátalan, és ez elválasztja őket Istentől. Isten ezért rejtőzik el az ember elől. Ez nem ezt jelenti, hogy szigorú, hanem látszik, hogy az Ő és az ember természete összeegyeztethetetlen. A kompatibilitáshoz egy embernek szüksége van az újjászületésre, a Szent Szellemmel való betöltekezésre. Ez az elhívásunk, hogy Istent meglássuk.

1Korinthus 13:12 Most ugyanis „rejtvényeket” látunk „tükörben”, akkor pedig majd „szemtől szembe” látunk; most töredékes az ismeretem, akkor pedig majd úgy jutok teljes ismeretre, ahogyan én is ismertté lettem.
1Kor 13:13 Most pedig megmarad a hit, a remény, a szeretet, ez a három - de ezek közül a legnagyobb a szeretet.

Tükör által homályosan látjuk most Istent. A tükör Isten beszéde, amely közvetíti az Urat. A karizmatikus megtapasztalások is az Igével vannak kapcsolatban.

Jakab 1:23 Mert ha valaki hallgatója az igének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, aki tükörben nézi az ő természet szerinti ábrázatát:
Jak 1:24 Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt.

Annyi közösséged van az Istennel, amennyi közösséged van az Igével. Ha rossz a kapcsolatod az Igével, akkor rossz a kapcsolatod Istennel is. Nagyon homályos dolog volt ez hosszú évszázadokig a keresztények előtt. A pogány kereszténység nagyon különbözik az apostolok hitétől. Azért árasztja ki Isten a Szellemét, hogy a tükör ne legyen homályos, hanem tiszta legyen! Egy csodálatos időszakban élünk. Lehet látni, hogy a Szent Szellem állítja helyre az alapigazságokat, amely jellemezte a korai egyházat. Rövid idő alatt az egész Római Impériumot betöltötte az Ige. Illíriáig! Ez a mai Horvátország. Az akkori kultúra teljes mértékben ellentétben állt a zsidó-keresztény kinyilatkoztatással. Akik a múltban a hit hősei voltak, azok most drukkolnak neked a Mennyben, hogy jól csináld a dolgokat, ne a tradíciókat kövesd, hanem azokat a dolgokat, amelyeket ők elhelyeztek a Római Birodalomban!

Isten senkinek nem ad olyat, hogy lássa az Ő arcát. Az élmények nem pótolhatják a hitet!

Lásd, hogy mi a hit végállomása! Olyan változáson megyünk keresztül, hogy átváltozunk a Szent Szellem által dicsőségről dicsőségre! Eljutunk olyan állapotba, hogy összeférhetőek leszünk Isten dicsőségével! Végérvényesen meg fogunk dicsőülni! Hosszú évszázadokig az igazi szentek ezért éltek, ezért szenvedtek! Számukra legfontosabb az volt, hogy megvalósuljon az életükben az elhívásuk célja! Nekünk is ez az elhívásunk! Az Úr is szeretne minket látni élve! Elképesztő nagy változásokon megyünk majd keresztül!

1Korinthus 3:13 mindegyiküknek a munkája nyilvánvalóvá lesz, mert ama nap világosságra hozza majd, tudniillik tűzben lepleződik le, és akkor majd azt, hogy kinek mit ér a munkája, a tűz fogja kipróbálni.
1Kor 3:14 Ha valakinek a műve, amit az alapkőre ráépített, fennmarad, jutalomban részesül;
1Kor 3:15 ha pedig valakinek a műve elég, ő maga megmenekül ugyan, ám mintegy a tűzön keresztül.

Pál föltételezi, hogy tiszta szívű emberekről van szó, csak mások a cselekedeteik, azokban vannak különbségek. Nem mindenki tűzálló cselekedetekkel lép be az örökkévalóságba. Lesznek olyanok, akik azt hiszik, hogy a földi, elmúlásra ítélt, gyarló cselekedetekkel lehet valamit kezdeni Isten előtt. De ezek el fognak olvadni, mint a hó. Senki nem fogja megkérdezni tőled, hogy hány diplomád volt, hol dolgoztál, milyen sikeres ember voltál, hanem csak egy lesz a lényeg: tiszta a szíved vagy nem? A többi csak egy öltözék csupán. A Földön el tudod kábítani a másikat, hogy befolyásos ember vagy, de a Mennyben senkit nem érdekel! Az lesz nyilvánvalóvá, hogy tiszta-e a szíved és a cselekedeteid hitből vannak-e? Egyenértékűek-e a mennyei arannyal, gyémánttal? A Mennyben nagyon sok az ékszer! Több mint az arany utcákban. Amilyen a cselekedeted, olyan minőségű ember leszel a Mennyben! Senkinek nem lesz ideje arra Jézus jelenlétében, hogy enyhítő körülményekre hivatkozzon. Jézus szeme tűzláng. Ahogy ránk tekint, ezt a tüzet viszi a személyiségükre. Elválik, hogy leégsz-e vagy veszed az Ő dicsőségét? Remélem az utóbbi lesz!

Az emberekből is árad ki az erő. Megérzik, hogy valakiből erő árad ki. Annyi embert betölt Isten Szent Szellemmel. Kathryn Kulmann egyszer keresztülment egy konyhán, és az emberek nem tudtak talpon maradni. És ez még csak egy kis ízelítő Isten erejéből.

Nem pici Istenünk van, hanem rettenetes nagy Istenünk van! Ezért mondja az Ige, hogy rettenetes dolog az élő Isten kezébe esni! Állj 2 lábbal meg előtte! Ez nagy dolog! Amikor Dánielt is meglátogatták a Mennyből, akkor nem tudott fölkelni. Ezékiel meg repdesett, mint a gólya. Akiket fölken Isten, azok még repülni is tudnak.

Nagyon sokszor magunkra nézünk, és akkor állandó elveszítjük a célt! De nem csak az Úr van bennünk, hanem mi is az Úrban! Őbenne pedig nincs tökéletlen! Rád áradt mindaz, ami benne van: szentsége, tisztasága, bölcsessége stb. Azért kell változnunk, hogy abból az igaziból, ami fönt van, abból minél többet kapjunk!

2011.01.