2020. július 1., szerda

Németh Sándor - A boldogságról 6.

Isten irgalmas, de nem gépszerűen alkalmazza ezt. Ő személy. Önmagában nem elég, hogy szólsz hozzá. Minőségi kapcsolatban is fontos, hogy milyen a kommunikáció. A házasságban is sokszor olyan kommunikáció zajlik, amely üres, nincs tartalma. A másik már egy éve nem tud olyat mondani, amely megindítaná a társát. Valami lelki, szellemi élményt kell, hogy okozzon a beszéded. Nem csak böfögni kell! Olyan minőségi kommunikációra kell törekedni, amelyből érzi a másik, hogy benne vagy és megosztod magadat. A beszédben benne vagy te!

Nyilván minden kapcsolatban másképp beszél az ember, másképp van benne jelen.

Ha a férfi mindig csak annyit mond, hogy: "A vacsora meleg? Hideg van.", akkor ez frusztráltságot okoz a feleségben. Ezt kihasználja az ördög. Tud olyan érzést kelteni, hogy a házassága tévedés volt az embernek, és megtalálta az igazit. Az éhes disznó makkal álmodik. Ha sok benned a frusztráltság, akkor nem látod át a machinációt. Törekedj a minőségi beszédre! Ne hazudozz, ne képmutató módon beszélj! Áldás, élmény legyen a beszéded az emberek számára! Jól gazdálkodj vele! A szíved és a szellemed a Szent Szellem uralma alatt álljon! Hagyd abba a képmutató beszédet! Beszélj őszintén!

Isten nem gép, hanem személy! Az Ószövetség is és azt Újszövetség is Isten irgalmán alapul. Ha nem lenne irgalmas, akkor nem adna kegyelmet. Az irgalom egy belső megindultságot jelent, hogy a rossz életminőségben lévő embert fölemelje egy magasabb életszínvonalra. Több, mint érzelem. 
Sokszor éreztétek már biztos ti is, hogy ebből a belső felindulásból segítettetek valakin, akinek erre szüksége volt. Felemeltetek valakit, akinek arra volt szüksége.

Ha Isten nem indulna meg, akkor nem adna kegyelmet. Soha nem ad semmit lelketlenül. Mindig megindulásból származik a kegyelem átadása. 

Ami kiváltja Isten irgalmát az az, hogy az ember a reális állapotát elismeri. Ádám és Éva hihetetlen nagy nyomás alá került a bűnbeesés után. Előtte nem volt bennünk halálfélelem. Utána gondoskodniuk kellett magukról, be kellett tölteniük a földet. Hogyan indultak el? Úgy, hogy Isten bőrruhát adott nekik, felöltöztette őket! Ez Isten irgalmából fakadt! Nem azt mondta, hogy ez a kötelessége, hogy ezt csinálja.

Noéval kapcsolatosan is megindult Isten szelleme, és elhatározta, hogy kegyelmet ad neki és a családjának. Vagy ha megnézzük az Exodust, ott is ezt látjuk. Nem azért szabadultak meg, mert imádkoztak, hanem azért, mert Isten megindult az imájukon! Az irgalmán alapul ez is. A zsidóság megmaradása is Isten irgalmából vált lehetővé. Mindig beleavatkozott a sorsukba, és megszabadította őket. Az összegyűjtésük sem érdem alapján történik, hanem irgalomból.

Most Isten kegyelme árad ki, ihletett állapotban van, az irgalmát fejezi ki, nem a haragját. Jézusnak az egész földi szolgálatában az irgalom, a könyörület játszotta a főszerepet.

Rászorulunk arra, hogy Isten meginduljon rajtunk! Soha ne keményedjen meg a szíved felé! Rendezd magadban a dolgokat, hogy ne csak odavessél magadból dolgokat, hanem add át a szívedet! Attól függ a jövőd, hogy megtud-e rajtad indulni!

Amikor Ezékiás is elmondta az imáját, akkor olyan imát mondott, ami miatt Isten elállt a szándékától és meghosszabbította az életét még 15 évvel. Megindító imát mondott Ezékiás.

Ézsaiás 38:1 Azon napokban halálos betegségbe esék Ezékiás, és eljött hozzá Ésaiás Ámós fia, a próféta, és mondá neki: Ezt mondja az Úr: rendeld el házadat, mert meghalsz és meg nem gyógyulsz!
Ézs 38:2 És Ezékiás arccal a falnak fordulván, könyörge az Úrnak,
Ézs 38:3 És monda: Oh Uram, emlékezzél meg arról, hogy én előtted jártam, igazságban és egész szívvel, és hogy ami jó előtted, azt műveltem! és sírt Ezékiás keservesen.
Ézs 38:4 És lőn az Úr beszéde Ésaiáshoz, mondván:
Ézs 38:5 Menj el, és mondd Ezékiásnak: így szól az Úr, Dávidnak, atyádnak Istene: Hallottam imádságodat, láttam könnyeidet, íme, még napjaidhoz tizenöt esztendőt adok.

A naini özvegynek az esetében is látjuk, hogy Jézus megindult rajta:

Lukács 7:11 Másnap történt, hogy egy Nain nevű város felé vette útját. Vele mentek tanítványai és egy jókora tömeg.
Luk 7:12 Ahogy a város kapujához közeledett, egyszer csak egy halottat hoztak kifelé, egy anya egyetlen fiát, az anya pedig özvegy volt, és rengetegen követték a városból.
Luk 7:13 Mikor az Úr meglátta az asszonyt, megindult rajta, és így szólt hozzá: - Ne sírj!
Luk 7:14 Azután odament, és megérintette a koporsót, mire azok, akik vitték, megálltak. Ekkor azt mondta: - Fiatalember, neked szólok: kelj fel!
Luk 7:15 Erre a halott feltámadt és beszélni kezdett, Jézus pedig átadta az anyjának.

Itt is először az irgalom volt. Ebből azt a kenetet, amely rajta volt, kimondta, és feltámadt a fiú! Nem eltemették, hanem hazamentek örülni! Nem kötelességből tette Jézus, hanem látta, hogy milyen elesett ez az asszony. Sugárzott a szelleméből a megtörtség. Megindult rajta.
Egy sikeres lehajol egy sikertelen felé, egy gazdag egy szegény felé stb.

Nagyon sok ember kötelességből tesz mindent, ezért nem is élvez semmit. Nem élvezi a szolgálatot, az imádkozást, sem semmit, mert nem irgalomból teszi a dolgokat.

Lázár halálakor is Mária indította meg Jézust, nem Márta. Azonnal szólt Jézus Lázárnak, hogy jöjjön ki a sírból. Hideg, rideg embereket Isten nem tud tartóan használni!

Az irgalom ihletettséget jelent, ezért Isten irgalma nem törvényszerű. Pál is mondja, hogy nézzük meg Isten irgalmát és keménységét. Kérdezték Sándortól, hogy a kánaáni népeknek a kiirtása az most micsoda, népirtás? Humanista szempontból igen. De nem az, mert ezek a népek állatokkal közösültek, eljutottak a gonoszság csúcsára. A gonoszságban beteljesedtek. A sátánt imádták, feláldozták neki a gyerekeiket, az emberi nemet teljesen megfertőzették. Ha Isten meghagyta volna őket, akkor az egész emberiséget megfertőzték volna. Szodoma, Gomora ítéletére is ezért került sor.

Isten irgalmas, de nézzük meg a keménységét is, mert nem minden ember felé irgalmas.

Vigyázz a szívedre, ne keményítsd meg! Légy irgalmas ember! Maradj meg olyan kegyelemben, hogy tudjál megindulni az emberek elesettségén, állapotán. Ha nem tudsz, akkor nagy baj van nálad, és ezzel vigyázni kell, mert maga Isten fogja megkeményíteni a szívedet.

2011.01.