2020. július 7., kedd

Németh Sándor - A boldogságról 7.

Az irgalom nem vonatkozik azokra, akik gonosz emberek. Feléjük nem kell!

Ha a Szent Szellemmel jó a kapcsolatod, akkor meg tudsz indulni az emberek felé. Ha meg is sértettél valakit, akkor olyan ajándékot tudsz adni neki, amely méltóképpen kifejezi, hogy megindulsz.
A legjobb példa mindezekre az irgalmas szamaritánus:

Lukács 10:30 Jézus pedig felelvén, monda: Egy ember megy vala alá Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók [kezé]be esék, akik azt kifosztván és megsebesítvén, elmenének, és ott hagyák félholtan.
Luk 10:31 Történet szerint pedig megy vala alá azon az úton egy pap, aki azt látván, elkerülé.
Luk 10:32 Hasonlóképpen egy lévita is, mikor arra a helyre ment, és [azt] látta, elkerülé.
Luk 10:33 Egy samaritánus pedig az úton menvén, odaért, ahol az vala: és mikor azt látta, könyörületességre indula.
Luk 10:34 És hozzájárulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba; és azt felhelyezvén az ő tulajdon barmára, vivé a vendégfogadó házhoz, és gondját viselé neki.
Luk 10:35 Másnap pedig elmenőben két pénzt kivévén, adá a gazdának, és monda neki: Viselj gondot reá, és valamit ezen fölül reáköltesz, én mikor visszatérek, megadom neked.

A lévita és a pap nem indult meg ezen az elesett emberen, ezért nem is segítettek rajta. A farizeusok is csak vallási kötelességből tettek jót. Ez nagyon veszélyes. A vallásos emberek gyakran kegyetlenebbek, mint a hitetlenek. Ennek sok oka van. Még akkor sem indul el bennük a megtörtség, ha baj és kudarc éri őket, hanem az önigazultságukat bizonygatják. A pünkösdi, karizmatikus emberek között is egyre több ilyen van. Kemény a szívük, nincs bennük irgalom. Vigyázz a szívedre!

Példabeszédek 4:23 Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki [minden] élet.

Az ember a legnemesebb részéről mond le, ha nem tud megindulni! A keresztények is hányszor végig nézték a zsidók deportálását. Vigyázz, hogy a vallási szolgálat ne keményítse meg a szívedet! Ehhez kell a szellemi élet, az ima és sok minden más. Vigyázni kell a törvénykezéssel! Fontos a türelem. Ez elősegíti, hogy az ember irgalmas legyen.

A szamaritánusnak jobb szíve volt, mint a vallásos embereknek. Adjon Isten kegyelmet, hogy mi is ilyen emberek legyünk! Engedd, hogy meginduljon a szíved emberek felé, akik nem manipulálással akarják ezt elérni nálad.

Máté 18:23 Annak okáért hasonlatos a mennyeknek országa a királyhoz, aki számot akar vala vetni az ő szolgáival.
Máté 18:24 Mikor pedig számot kezde vetni, hozának eléje egyet, aki tízezer tálentummal vala adós.
Máté 18:25 Nem tudván pedig fizetni, parancsolá annak ura, hogy adják el azt, és a feleségét és gyermekeit, és mindenét, amije vala, és fizessenek.
Máté 18:26 Leborulván azért a szolga előtte, könyörög vala neki, mondván: Uram, légy türelemmel hozzám, és mindent megfizetek neked.
Máté 18:27 Az úr pedig megszánván azt a szolgát, elbocsátá őt, és az adósságot is elengedé neki.
Máté 18:28 Kimenvén pedig az a szolga, találkozék eggyel az ő szolgatársai közül, aki száz dénárral vala neki adós; és megragadván azt, fojtogatja vala, mondván: Fizesd meg nekem, amivel tartozol.
Máté 18:29 Leborulván azért az ő szolgatársa az ő lábai elé, könyörög vala neki, mondván: Légy türelemmel hozzám, és mindent megfizetek neked.
Máté 18:30 De ő nem akará; hanem elmenvén, börtönbe veté őt, mígnem megfizeti, amivel tartozik.
Máté 18:31 Látván pedig az ő szolgatársai, amik történtek vala, felettébb megszomorodának; és elmenvén, mindent megjelentének az ő uruknak, amik történtek vala.
Máté 18:32 Akkor előhívatván őt az ő ura, monda neki: Gonosz szolga, minden adósságodat elengedtem neked, mivelhogy könyörögtél nekem:
Máté 18:33 Nem kellett volna-e neked is könyörülnöd a te szolgatársadon, amiképpen én is könyörültem te rajtad?
Máté 18:34 És megharagudván az ő ura, átadta őt a hóhérok kezébe, mígnem megfizeti mind, amivel tartozik.
Máté 18:35 Ekképpen cselekszik az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátjátok, ki-ki az ő atyjafiának, az ő vétkeiket.

Az Úr irgalmából vagyunk azok, akik vagyunk! Azért lett ez az ember gonosz, mert az ő bűneit ugyan megbocsátották, de ő nem bocsátott meg másoknak.

Ha valaki odamegy hozzád, megalázkodik őszintén, akkor biztos, hogy helyesen fogsz eljárni vele kapcsolatosan. Ne keményítsd meg a szívedet akkor sem, ha megsértenek! Ha valakit, akkor a tékozló fiú apját megsértették. A fia elkérte a vagyont, és elszórta. Ha a fia nem önítélet alatt állva ment volna haza, akkor nem tudott volna neki megbocsátani. De az atya már távolról látta, hogy nem kell neki beolvasni, tudta, hogy minden területen belátta a tette következményeit. Az apja megindult rajta, és azonnal jót cselekedett vele!
Legyünk irgalmasok, hogy irgalmasságot nyerjünk!

Jakab 2:13 Mert az ítélet irgalmatlan az iránt, aki nem cselekszik irgalmasságot; és dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen.

Az ítéletet negligálja az irgalom! Ne légy olyan, mint a gazdag ember a szegény Lázár felé, akinek bőven lett volna lehetősége, hogy segítsen rajta, de nem tette! A kutyák irgalmasabbak voltak felé.

Lukács 16:19 Vala pedig egy gazdag ember, és öltözik vala bíborba és patyolatba, mindennap dúsan vigadozván:
Luk 16:20 És vala egy Lázár nevű koldus, ki az ő kapuja elé volt vetve, fekélyekkel tele.
Luk 16:21 És kíván vala megelégedni a morzsalékokkal, melyek hullanak vala a gazdagnak asztaláról; de az ebek is eljővén, nyalják vala az ő sebeit.
Luk 16:22 Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám keblébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték.
Luk 16:23 És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak keblében.
Luk 16:24 És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban.
Luk 16:25 Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképpen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vigasztaltatik, te pedig gyötrettetel.
Luk 16:26 És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy akik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek.
Luk 16:27 Monda pedig amaz: Kérlek azért téged Atyám, hogy bocsásd el őt az én atyámnak házához;
Luk 16:28 Mert van öt testvérem; hogy bizonyságot tegyen nekik, hogy ők is ide, e gyötrelemnek helyére ne jussanak.
Luk 16:29 Monda neki Ábrahám: Van Mózesük és prófétáik; hallgassák azokat.
Luk 16:30 Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, megtérnek!
Luk 16:31 Ő pedig monda neki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad.

Minden ember életében van egy életmű, amiben nem szabad, hogy hibázzunk! Mindenkinek az életébe küldhet az ember Lázárt a kapujába! Fontos, hogy ne keményítsd meg a szívedet felé! Sok ember nem veszi észre, hogy Lázár van az életében! Légy nyitott szívű ember! Amit meg tudsz tenni, azt tedd meg! Így fog az ítélet ellen az irgalmasságod szólni!

Ne ülj a Mózes székében! Szállj le ebből! Ez a szék Jézusé! Ő az élőknek és a holtakna a bírája! Csak annyiban kell ítéletet gyakorolni, hogy az emberek megtérjenek, újjászülessenek. A törvénykezés keménnyé, gőgössé teszi az embert.

Annyi indokot lehet keresni, hogy miért nem akar valaki segíteni máson. A pap és a lévita is a törvény embere volt. A lévita a szív embere! Aki ezen az úton jár, az irgalmasságot nyer! Gyakorolj az embertársaid felé irgalmat, hogy te is irgalmasságot nyerj!

2011.01.