2020. július 7., kedd

A Szent Szellem munkája, szolgálata az Újszövetségben 3.

A Szent Szellem munkája a hívők életében

· Az Újjászületést a Szent Szellem végzi el.

Ján 3,5-6 
Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Szellemtől, nem mehet be az Isten országába. A mi testtől született, test az; és a mi Szellemtől született, szellem az.

Mi a Szent Szellemtől születtünk! Változtasd meg az identitásokat! Isten nem kitatarozott téged, hanem teljesen újat teremtett!

A Szent Szellem beköltözött a szívünkbe. Ez az Ószövetségben nem volt így, alkalmi jelleggel feladatokra szállt rá emberekre. Pl. Bésaléel és Aholiáb. Ránk nem egy részfeladat erejéig jött a Szent Szellem.

· Róm 8,9 
Akik pedig testben vannak, nem lehetnek kedvesek Isten előtt.

1 Kor 3,16 
Nem tudjátok-é, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Szelleme lakozik bennetek?

Isten Szelleme lakozik bennünk. Ez megfelelő hozzáállást követel, mert a Szellem Úr. A Szent Szelem úrként legyen bennünk! Erre a legjobb látást Ezékiel adja. A kerekek és a kerubok együtt mozogtak. A kerekekben Isten Szelleme volt. Te Isten kezében kerék vagy. A Frigyláda akácból volt. Azok az akácok akarhattak volna szobrok vagy mások, de elvállalták, hogy láda lesznek. És ez pont elég volt! Ha beléd költözött az Úr, tedd Úrrá. Mondd neki: Uram, legyél Úr fölöttem Ne akard megoldani az életedet. Nem tudod mi neked a jó, Ő jobban tudja. A tragédiák abból származnak, hogy az emberek tudni vélik, hogy nekik mi a jó.

· A Szellem tesz bizonyságot arról, hogy Isten fiai vagyunk. A Szent Szellem adja az üdvbizonyosságot. Kérd, hogy a Szent Szellem tegyen benned erről bizonyságot! Az jut rólad eszedbe magadnak, hogy Isten gyermeke vagy? Kérjed ezt Istentől. Minden erre épül rá. Csak a gyermek örökös.

· A szellem szól a hívőkhöz.

Apcsel 8,29 Filep evangélista szolgálata.
Monda pedig a Lélek Filepnek: Járulj oda és csatlakozzál ehhez a szekérhez!

A Szent Szellem konkrét dolgokat mond: menj oda és csatlakozzál ehhez a szekérhez.

· 1 Kor 2,12
Mi pedig nem e világnak szellemét vettük, hanem az Istenből való Szellemet; hogy megismerjük azokat, amiket Isten ajándékozott nékünk.

Az értelmünket is a Szent Szellem nyitja meg. Ahhoz, hogy megismerd az örökségedet, a Szent Szellem elengedhetetlenül fontos. Nem elég hogy higgyél. A hit mellé szükség van a Szent Szellem vezetésére, és tulajdonképpen Ő maga hozza be a láthatatlanból az ígéreteket. Anyagi áldás, egészség, Isten ismerete.

· A Szellem tanít, elvezeti az embert minden igazságra.
Parakleitosz: tanító, ügyvéd. A Szent Szellem az Úr de azért jött el, hogy nekünk szolgáljon,és felkészítsen minket a Fiúval való találkozásra. Akkor tudja a szolgálatát elvégezni benned, ha úrként tekintesz rá. Ha szolgaként tekintesz rá, már nem tud szolgálni feléd.

János 16,13
De mikor eljő amaz, az igazságnak Szelleme, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, a miket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek.

A taníthatóságunkat meg kell őrizni. Ettől függ hogy kijelentést kapjunk tőle. Minden alkalommal, minden nap tud és kész szólni a Szent Szellem. Sosem Tőle függ, hanem tőled. Ő akar szólni, van üzenete, nem fogyott ki belőle.

· A Szellem megerősíti a hívőket a belső emberben. 

Efézus 3,16 
Hogy adja meg néktek az Ő dicsősége gazdagságáért, hogy hatalmasan megerősödjetek az Ő Szelleme által a belső emberben;

A Szellem által tudsz megerősödni, ha gyengének, elidegenültnek érzed magad.

· Róma 8,26
Hasonlatosképen pedig a Szellem is segítségére van a mi erőtelenségünknek. Mert azt, a mit kérnünk kell, a mint kellene, nem tudjuk; de maga a Szellem esedezik mi érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.

A Szellem tesz képessé az imádkozásra. Az imában átveszi a kezdeményezést a Szent Szellem. Szükség van, hogy a Szent Szellem az értelemmel való imádkozásban is átvegye a vezetést. Amikor elkezdesz értelemmel imádkozni, a Szent Szellem benned drukkol.

· A szellem segít a hívőknek, hogy a bűneiket elhagyják

Róma 8,13
Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a szellemmel megöldökölitek, éltek.

Szellemmel megöldöklitek: ennek eszköze a Szellem. A böjt is ehhez tartozik. Kérd a Szellemet, hogy újítsa meg a böjt életedet. Nem tudod elhatározni, az öldöklés nem akaraterőből történik.

· Róma 8,14
Mert a kiket Isten Szelleme vezérel, azok Istennek fiai.

A Szellem vezérel. Akiket vezérel, azok Istennek fiai.

· A Szellem övez fel a bizonyságtételre.

Apcsel 1,8
Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Szellem eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig.

· A Szellem osztja a szellemi ajándékokat a hívők között amint akarja. Vágyni lehet rá, sőt jó dolog kívánni.

1 Kor 14,1
Kövessétek a szeretetet, kívánjátok a szellemi ajándékokat, leginkább pedig, hogy prófétáljatok.

· A Szent Szellem aki a feltámadásban és örök életben részesíteni fog.

Róma 8,11
De ha Annak a Szelleme lakik bennetek, a ki feltámasztotta Jézust a halálból, ugyanaz, a ki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halálból, megeleveníti a ti halandó testeiteket is az ő ti bennetek lakozó Szelleme által.

Azért kell a Szent Szellemmel betöltekezni, mert Ő a pecsétje és garanciája a feltámadásnak. Minden betöltekezéskor az atomjaid, sejtjeid hordozzák a Szent Szellem lenyomatát. Ezért kell hordoznod a Szent Szellem kenetét a testedben! Az olaj a lámpásban azt jelenti, hogy a tested tele van Szent Szellemmel. Ez nem a lélekről szól, hanem a tested elragadtatásról szól! 

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine