2019. december 9., hétfő

A sátán királysága 7.

Démonok (ajánlott olvasmány: Derek Prince: Démonok és szabadulás)

Származásukról nem tudunk semmit, csak a létezésükről.

Görög mitológia - háromféle szellemi lény:

- teosz (istenek)
- daimon (nagy hatalmú szellemi lények)
- daimonion (előbbiek szolgálatában állnak)

Magyarban egyaránt démonnak nevezzük ezeket.

A Földön tartózkodnak, ezért sokan gondolják, hogy valamilyen földi lények elkárhozott szellemei lehetnek (pl. ember előtti világ lényei, - ember előtt is volt ember? - ez lehet, hogy nem ádámi ember). Mások szerint özöníz előtti emberek szellemei a démonok.

Görögül a daimon kifejezés azonos alakú a tanító szóval. Azok, akik az embereket tanítják (hitető, gonosz szellemek), emberek félrevezetésével foglalkoznak.

A démonok nagyon mélyre be is tudják fúrni magukat az ember személyiségébe, mintha a személyiség része lenne. Nehéz lehet a szabadulás, van hogy úgy tűnik, mintha az embernek önmagától kellene megszabadulnia. Különösen akkor, ha öröklődnek, szülőről gyermekre sok démon öröklődik. Beszél a Biblia olyan szellemekről, amelyeket atyák ill. halottak szellemeinek nevez (abba, áv, óv).

5 Mózes 18,10-11. "Ne találtassék te közötted, aki az ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló; se bűbájos, se ördöngősöktől tudakozó, se titok-fejtő, se halottidéző."

Az eredeti kifejezés nem csak emberekre vonatkozik. Múltat idéző, ismerő, halotti szellemek. Ezek ismerik az ősök életét, feladatuk, hogy a generációk lényeges eltéréseket ne valósítsanak meg. Ne térjenek le arról a pályáról, amit a sátán annak a családnak szán. Beleegyeznek, hogy járjál gyülekezetbe, de abba nem, hogy megváltozzál. Ezek ellen van a legnagyobb harcunk, a familiáris szellemek ellen.

Démonok ellen akkor tudunk harcolni, ha felismerjük a jelenlétüket, elűzni, kiűzni kell őket.

Az emberek tisztában voltak vele, hogy démonok be tudnak menni emberekbe, és rajta keresztül szólnak.

Ján 10,20-21. "És sokan mondják vala közülük: ördög van benne és bolondozik, mit hallgattok rá? Mások mondának: ezek nem ördöngősnek beszédei. Vajjon az ördög megnyithatja-é a vakok szemeit?"

Apcs 17,18-22. Némelyek pedig az epikureus és stoikus filozófusok közül összeakadtak ő vele. És némelyek mondának: Mit akarhat ez a csacsogó mondani? Mások meg: Idegen istenségek hirdetőjének látszik. Mivelhogy a Jézust és a feltámadást hirdeti vala nékik. És megragadván őt, az Aeropágusra vitték, ezt mondván: Vajon megérthetjük-é mi az az új tudomány, melyet te hirdetsz? Mert valami idegen dolgokat beszélsz a mi füleinknek: meg akarjuk azért érteni mik lehetnek ezek. Az athéniek pedig mindnyájan és az ott lakó jövevények semmi másban nem voltak foglalatosak, mint valami újságnak beszélésében és hallgatásában. Előállván pedig Pál az Aeropágusnak közepette monda: Athéni férfiak, minden tekintetben nagyon istenfélőknek látlak titeket."

“Idegen daimonok hirdetőjének látszik.” Ők ezt pozitívnak gondolták, de Pál megítélte őket, miszerint istenfélelmük valójában démon félelem.

1 Kor 10,20. "Sőt, hogy a mit a pogányok áldoznak, démonoknak áldozzák és nem Istennek; nem akarom pedig, hogy ti démonokkal legyetek közösségben."

A pogányok áldozata démonoknak szól. A templomokban nem angyalok, hanem démonok laknak.

Az Ószövetség is beszél démonokról.

3 Móz 17,7. "És ne áldozzák többé véres áldozataikat a démonoknak, akikkel ők paráználkodnak. Örökkévaló rendtartás legyen ez nékik nemzetségről nemzetségre."

Itt eredetiben sair: szőrös kecskebak, görögül faun.
Séd: démonokra vonatkozó más ószövetségi kifejezés:

5 Móz 32,17. "Démonoknak áldoztak, nem Istennek; isteneknek, akiket nem ismertek, újaknak, akik csak most támadtak, akiket nem rettegtek a ti atyáitok.

Zsolt 106,37. "És feláldozák fiaikat és leányaikat a démonoknak."

A démonok olyan szellemi lények, amelyeknek nincs testük. Egy gonosz angyal nem megy bele egy emberbe. Démonok nem öltenek testet, de be tudnak menni emberek testébe, átvehetik az irányítást részben, vagy egészben: megszállottság. Részben démonizáltságról beszélünk, ez csak bizonyos helyzetekben mutatkozik meg, hogy nem ura élete bizonyos területének.

Luk 24,39. "Lássátok meg az én kezeimet és lábaimat, hogy én magam vagyok: tapogassatok meg engem, és lássatok: mert a szellemnek nincs húsa és csontja, amint látjátok, hogy nékem van!"

Legtöbbször szájon keresztül mennek be, és azon keresztül mennek ki.

Máté 12,24-30. "A farizeusok pedig ezt hallván, mondának: ez nem űzi ki a démonokat, hanemha Belzebubbal, a démonok fejedelmével. Jézus pedig tudva az ő gondolataikat, monda nékik: minden ország, amely magával meghasonlik, elpusztul; és egy város vagy háznép sem állhat meg, amely meghasonlik magával. Ha pedig a sátán a sátánt űzi ki, önmagával hasonlott meg; minódon állhat meg tehát az ő országa? És ha én Belzebub által űzöm ki a démonokat, a tit fiaitok ki által űzik ki? Azért ők magok lesznek a ti bíráitok. Ha pedig az Istennek Szelleme által űzöm ki a démonokat, akkor kétség nélkül elérkezett hozzátok az Isten országa. Avagy mi módon mehet be valaki a hatalmasnak házába és rabolhatja el annak kincseit, hanemha megkötözi előbb a hatalmast és akkor rabolja ki annak házát, A ki velem nincsen, ellenem , és a ki velem nem gyűjt, tékozol."

Belzebub lehet egy gonoszság szelleme, aki a magasságban van. A Szent Szellem az első számú hadviselő a démonokkal szemben, a második számú az emberek. Ténylegesen a Szent Szellem ereje űzi ki a démonokat. Aki nem űzi ki a démonokat, az tékozol. Ez mindnyájunk szolgálata.

Máté 12,43-45. "Mikor pedig a tisztátalan szellem kimegy az emberből, víz nélkül való helyeken jár, nyugalmat keresve, és nem talál: akkor ezt mondja: visszatérek az én házamba, ahonnét kijöttem. És oda menvén, üresen, kisöpörve és felékesítve találja azt. Akkor elmegy és vesz maga mellé más hét szellemet, gonoszabbakat ő magánál, és bemenvén, ott lakoznak: és ennek az embernek utolsó állapota gonoszabb lesz az elsőnél. Így lesz ezzel a gonosz nemzetséggel is."

Tisztátalan szellem, ez is a démon egyik megnevezése. Itt a bizonyíték, hogy nem az égben laknak, mert nem oda megy, hanem marad a földön. Az emberi testet házuknak tekintik, az ember személyisége felett át akarják venni az uralmat. Csak erőszakkal lehet kiebrudalni őket, erőt kell venni felettük. Ha kimennek arra kell ügyelni, kell, hogy ne maradjon a ház üresen, be kell tölteni Szent Szellemmel minden üres helyet. Valószínűleg a gonoszság arányában nő az erejük.

Luk 10,19. "Íme adok néktek hatalmat, hogy a kígyókon és skorpiókon tapodjatok és az ellenségnek minden erején, és semmi sem árthat néktek."

A démonok végső sorsa nincs kijelentve az igében, de valószínűleg a sátán sorsában fognak osztozni.

Jel 20,14-15. "A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték."

13. versszak: És a tenger kiadá a halottakat, akik ő benne voltak: Tengerben a halottak: Abüsszosz, a tenger mélye, démonok ítélete.

Emberek is tartoznak a sátán királyságához.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine