2012. november 25., vasárnap

Simon Wiesenthal - Eichmann felkutatása 4.


És végül: Eichmann felesége gyermekeivel együtt továbbra is ott élt a Fischerndorf 8.-ban. Bizonyítani nem tudom, de meggyőződésem, hogy mindvégig kapcsolatban voltak, még akkor is, ha a cenzúra Eichmann-né teljes levelezését ellenőrizte. Ott volt a sok közös barát, meg aztán ekkorra már működött a nácik földalatti szervezete, a maga jól összehangolt hírközlő rendszerével. A földalatti szervezet kiterjedtsége persze kockázattal is járt; Eichmann mindenkori tartózkodási helyét számos SS-beli bajtársa ismerte. Akkoriban volt egy munkatársam, aki otthonosan mozgott e körökben. Korábban őrnagyként szolgált a Wehrmachtban, és meggyőztem róla, hogy semmi köze a koncentrációs táborok gyilkosaihoz. Az utóbbiak esetében csak véletlen, hogy épp háború idején gyilkoltak, mint ahogy véletlen az is, hogy egyenruhájuk hasonlított a katonákéhoz. Az őrnagy végül hajlandó volt együttműködni velem a gyilkosok felkutatásában, éppen azért, hogy visszaadja a Wehrmacht-katonának a becsületét. Az SS viszont – csak mert korábban ő is egyenruhát viselt – továbbra is a bajtársat látta benne. Elbeszélgettek vele, beavatták bizalmas gondolataikba. Így derült ki, hogy még az SS is szeretett volna elhatárolódni Eichmanntól. Bár a nürnbergi ítélet „bűnös szervezetnek” minősítette az SS-t, még e bűnszövetkezet tagjai sem akartak automatikusan egy kalap alá kerülni azzal az emberrel, aki milliók módszeres kiirtásáért volt felelős. Igaz, nem akadt köztük olyan, aki Eichmannt az üldözői kezére adja, de annyit készségesen elárultak az én őrnagyomnak, hogy valahol Aussee környékén bujkál, minden bizonnyal baráti segítséggel.
  
Valóban, Aussee közvetlen környékén, Gmundenban működött ekkoriban a „Pók” fedőnevű náci földalatti mozgalom központja. Egy másik szervezet, az úgynevezett „Hatos csillagzat” Stájerországban tevékenykedett; ezzel állt szoros kapcsolatban ama Anton Burger, akire az Eichmann után nyomozó csendőrök bukkantak rá, amikor eltévesztették a házat. Burger most valószínűleg futárként működött Eichmann és a „Hatos csillagzat” között. Végül pedig mindkét náci szervezet, a „Pók” csakúgy, mint a „Hatos csillagzat” beágyazódott Theodor Soucek szervezetébe, amelynek a közeli Graz volt a központja. Ezeknek az egymáshoz kapcsolódó szervezeteknek a hálózatára épült aztán az akkoriban már teljes gőzzel üzemelő ODESSA. S ebből a hálózatból Eichmann sokkal nagyobb biztonságot merített, mint amennyire a mi „hálózatunk” megijeszthette. Istennek hála, valamelyest alábecsült bennünket.

1949. december 20-án felkeresett egy magas rangú osztrák rendőrtiszt. Megbeszéltük a helyzetet, és mindketten úgy vélekedtünk, hogy Eichmann valahol Ausseeben rejtőzködik: a rendőrtiszt szerint a Grundl-tó körül, amelyet csak egy hegyhát választ el az Altausseei-tótól. Ez egybeillett azzal a megfigyeléssel, amelyről embereim néhány hónappal korábban tájékoztattak: egy felső-ausztriai rendszámú fekete Mercedes tűnt fel először a Grundl-tónál, majd röviddel később Altausseeben, ahol Eichmann-né házánál, a Fischerndorf 8. előtt állt meg. A kocsiból esőköpenyes férfi szállt ki, bement a házba, majd rövid ott-tartózkodás után elhajtott.
  A rendőrtiszt hírforrásai nyilvánvalóan ennél is jobbak voltak. Mikor másnap ismét eljött hozzám, nem is árult tovább zsákbamacskát. „Megtudtuk, hogy Eichmann Altausseeben a családjával akar szilveszterezni. Akkor majd szépen elcsípjük.” Ezután meghívott, vegyek részt az akcióban. Szilveszterkor van a születésnapom: szebb ajándékot aligha kívánhattam volna magamnak.
  Ám épp e döntő szakaszban alapvető hibát követtem el. Megengedtem, hogy velem jöjjön Altausseebe egy fiatal izraeli, aki akkoriban ifjonti lelkesedéssel dolgozott az irodámban, és vélhetően titokban akkor is utánam jön, ha kizárom a vállalkozásból.
  
December 28-án útnak indultunk. A Bad Aussee-i János főherceg Szállodában vettünk ki szobát. Hideg volt, és untuk magunkat. Fiatal barátomat arra kértem, ne sokat sétálgasson, és főképp senkivel ne elegyedjék szóba, ő azonban a tilalmat csak magára az akcióra vonatkoztatta. Igaz, sétálgatni nem sétálgatott, viszont beült egy éjszakai szórakozóhelyre, s ott nagy sikert aratott néhány leányzónál, amikor elmesélte, hogy nemrég érkezett Izraelből.
  December 31-én megjött rendőrtiszt barátom is, hat emberével, akiket a Fischerndorf 8. számú ház körül akart felállítani, hogy Eichmannt még az utcán elkapják – házkutatási parancsunk ugyanis nem volt. A nyomozók addig is beültek a környékbeli vendéglőkbe, és hegyezték a fülüket.