2012. november 22., csütörtök

Ezrek tüntettek Izrael mellett Budapesten

Magyarországi vallási- és civil szervezetek tartottak szimpátiatüntetést Izrael mellett Budapesten. A zsidó állam budapesti nagykövetségénél megjelent kétezres, magyar és izraeli zászlókat lengető tömeg előtt beszédet tartott Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, Ungvári Tamás, az Együtt Jeruzsálemért Alapítvány vezetője, valamint Pajor Tamás költő-zeneszerző. Az eseményen megjelent Novák Előd, jobbikos képviselő is, de a rendőrség rendzavarás miatt előállította.

Csütörtökön délután három óra után szimpátiatüntetést szerveztek Izrael budapesti nagykövetsége mellé magyarországi vallási- és civil szervezetek. Az eseményen legalább kétezer fő gyűlt össze, teljesen megtöltve a környék utcáit. Sokan transzparensekkel, mások magyar, valamint izraeli zászlókkal jelentek meg az eseményen. 

Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint a hangulat oldott volt, a tömeg békés. Az forgatagban több transzparensen a többi között Barack Obama amerikai elnöktől lehetett olvasni idézetet: „nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy idegen hatalmak bombázzák civil lakosságát”; valamint Golda Meir egykori izraeli kormányfőtől: „béke akkor lesz, ha majd az arabok jobban szeretik saját gyermekeiket, mint amennyire bennünket gyűlölnek”. Volt olyan transzparens is, amelyen az állt, hogy az önvédelem az jog és kötelesség, valamint olyan, amelyen az állt, hogy Teherán, Hamasz, Jobbik tengely.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete megköszönte mindenkinek, aki eljött kifejezni az Izrael melletti szolidaritását. A nagykövet hangsúlyozta: a mai szolidaritási tüntetés az igazi válasz arra a demonstrációra, amelyet a Jobbik szervezett szerdán a nagykövetség elé. (Tegnap néhány száz fős magyar, jobbikos, árpád sávos és palesztin zászlókkal felszerelkezett tömeg előtt követelte a Jobbik vezetése a „Gázai népirtás” elítélését, valamint az Izraellel 2010-ben elfogadott társulási szerződés felmondását.) 

A nagykövet kijelentette: szívet melengető az Izraellel szolidáris tömeg üzenete, amely élőben jut át Jeruzsálembe és Izrael népéhez, akik nyolc napon át az óvóhelyeken kényszerültek meghúzni magukat. A nagykövet hangsúlyozta: az izraeli hadsereg a terror ellen küzdve kezdett bele önvédelmi háborújába nyolc nappal ezelőtt. Azért, mert Izrael polgárainak ugyanúgy - mint más nemzetnek - megvan a békés élethez való joga.