2010. június 3., csütörtök

James Dobson - Hol vannak az apák?

Egy édesanya elmondta, hogy mit mondott óvodás kisfia egy másik 4 éves fiúnak a házuk előtti lépcsőn.
- Hol van az apukád? - kérdezte. - Sose látom őt.
- Ja, hát ő nem lakik itt, csak itt szokott aludni.
Anélkül, hogy bűntudatot akarnék ébreszteni férfiolvasóimban, ki kell jelentenem, hogy túl sok édesapa csak aludni jár haza. Emiatt lemondtak felelősségükről, hogy vezetők legyenek, és befolyást gyakoroljanak gyerekeik életére.

Most nézzünk egy tanulmányt:
Kutatók egy csoportja meg akarta tudni, hogy mennyi időt tölt el egy átlagos középosztálybeli apa azzal, hogy játszik és foglalkozik a gyerekével. Néhány apát arra kértek, becsüljék fel az egyéves gyermekükkel naponta eltöltött időt. Válaszul 15-20 percet kaptak. A válaszok ellenőrzése végett a vizsgálatot végzők mikrofonokat erősítettek a kisgyermekek ruhájára, hogy azok felvegyék, amint a szülők a gyerekekhez beszélnek. Az eredmény megdöbbentő volt. Ezek a középosztálybeli apák a kisgyermekeikkel naponta átlagosan 37 másodpercet töltöttek!
Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok apára nem vonatkozik ez az eredmény.
Most ezt az eredményt hasonlítsuk össze egy másikkal: Az átlag iskoláskor előtti gyerek heti 30-50 órát tölt tévénézéssel. A korai fejlődés évei alatt, amikor a gyerekek olyannyira érzékenyek az őket ért hatásokra, édesapjuktól napi 37 másodpercet kapnak, míg heti 30-50 órát a kereskedelmi televíziótól! Ezek után feltegyük-e a kérdést, hogy honnan veszik a gyerekeink az értékrendjüket?