2012. október 7., vasárnap

Simon Wiesenthal - A Sacher-hadművelet 1.


1947 vége felé felhívott telefonon Ruppertsberger miniszteri tanácsos, a felső-ausztriai biztonsági hivatal vezetője. Közölte, hogy nemsokára felkeres egy tisztviselő egy bizonyos Viktor Nageler nevű SS-Sturmbannführer ügyében, és kért, hogy adjak az illetőnek felvilágosítást. Másnap újabb telefonhívást kaptam: ezúttal Mr. Ettinger jelentkezett a CIC-től. Ő is Viktor Nageler felől érdeklődött. Ez már nem az első ilyen eset volt. Egy ízben a biztonsági hivatal bizonyos Josef Urbanról faggatózott nálam, és nem sokkal azután a CIC is tájékozódni kívánt az illetőről.
  Felismertem, hogy itt valamilyen nagyobb tétre megy a játék az osztrákok és az amerikai megszálló hatalom között. Nyilvánvaló, hogy mindketten egykori nácik iránt érdeklődnek, mégpedig nem annyira háborús bűneik, mint inkább itt és most játszott szerepük miatt – különben nem volna mindkét fél ennyire izgatott.
  
Ruppertsberger miniszteri tanácsosnak már egész sor kisebb mozaikkocka állt rendelkezésére. Így például tudomása volt róla, hogy dr. Siegfried Uiberreither, Stájerország Gauleitere hamis papírokkal szökött Olaszországon át Dél-Amerikába vagy a Közel-Keletre. Tudott arról is, hogy 1947 közepén egy bécsi állami nyomdából titokzatos körülmények között eltűnt egy halom személyazonossági igazolvány. Az igazolványok sorszámait ismerték, és felmerült a gyanú, hogy szerepet játszhattak Uiberreither szökésében; ezt a feltételezést azonban egyelőre semmiféle bizonyíték nem támasztotta alá.
  Ám egy szép napon letartóztatnak egy régóta keresett, bűnös múlttal terhelt körzetvezetőt, s az illető olyan okmánnyal igazolja magát, amelynek sorszáma megegyezik az egyik eltulajdonított igazolványéval. Erre a rendőrség szigorú kihallgatásnak veti alá, azt állítva, hogy már más, hamis személyazonossági igazolvánnyal ellátott személyeket is elfogtak, és azok már tettek vallomást. A hatás nem marad el: letartóztatása után a harmadik napon az illető „köpni” kezd.
  
A vallomás során hangzik el első ízben Theodor Soucek grazi nagyiparos neve, bár még jó időbe telik, amíg az államrendőrség rájön, hogy személyében egy szerteágazó náci földalatti szervezet fejével van dolga. Ez a szervezet a PFSZ-hez hasonlóan különböző formákban lép fel, s van egy „katonai”, valamint egy politikai ágazata. A politikai ágazat „SORBE”-nak (Soziale Ordnungsbewegung Europas – Európai Társadalmi Rendmozgalom) nevezi magát, és az a célja, hogy a nemzetiszocializmus ismét politikai befolyáshoz jusson. 1947-re ugyanis a nácikban már ismét feltámadt a remény: érzékelték a szövetségesek közötti feszültséget, és – nem egészen alaptalanul – úgy vélték, ők majd még nagyobb éket verhetnek közéjük. Mindenekelőtt azonban – ismét csak nem egészen alaptalanul – abból indultak ki, hogy a megszálló hatalmak távozása után újfent politikai tényezővé válhatnak az országban. Elvégre Ausztriában hatszázezer embert tartottak nyilván, mint az NSDAP – a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt –, az SS vagy az SA egykori tagjait. Ha ehhez hozzávesszük a családtagok létszámát, bizony elég takaros potenciális választói réteg kerekedik ki. Igaz, a nácikat a törvény egyelőre természetesen még kizárta a választójogból, és úgyszólván politikai illegalitásban voltak; ezt az időt azonban a jövendő káderek kinevelésére akarták fordítani, hogy aztán, a helyzet megváltoztával, ez az elit alapítsa meg és vezesse az új náci pártot.
  Soucek szervezetének „katonai” ágazata ugyanakkor a nácizmus régi nagyságait segíti, hogy megszökjenek a szövetséges internálótáborokból, elsősorban a wolfsbergi brit és a glasenbachi amerikai táborból. Soucek összekötői nemcsak személyazonossági igazolványokhoz tudnak hozzájutni, hanem útlevelekhez is. Ruppertsberger gyanúja helytállónak bizonyult: Uiberreither, a körözött Gauleiter is ily módon kapott hamis iratokat.
  
Akkoriban meglehetősen sokan tartottak igényt ilyen jellegű segítségre, hiszen közvetlenül a háború után számos törvényt hoztak a nemzetiszocialisták ellen, és még az osztrák igazságszolgáltatás is viszonylag komolyan vette a feladatot. Lényegében két csoport ellen bocsátottak ki körözési listákat. Az egyikbe azok tartoztak, akik korábban a Gestapónál, a gettókban vagy a koncentrációs táborokban teljesítettek szolgálatot, és ezért többnyire gyilkosság miatti vádemelés várt rájuk; a másik csoport tagjai az NSDAP-ban vagy valamilyen más nemzetiszocialista szervezetben viselt funkciójuknál fogva részt vettek az úgynevezett „Anschluss” előkészítésében, és ezért hazaárulási pernek néztek elébe.
  E második csoportba tartoztak az úgynevezett „illegálisok” is, vagyis azok, akik már az Anschluss előtt beléptek a náci pártba. E státus legfőbb ismérve a 660 ezernél alacsonyabb sorszámú párttagsági könyv volt; ezt a sorszámot 1938. március 13-án bocsátották ki, tehát az ennél kisebb számok az illegális múlt s következésképp a hazaárulás bizonyítékának minősültek, egyébként nem mindig teljes joggal, ugyanis, ahogy gyökeres átalakulások idején sűrűn megesik, akkoriban is akadtak opportunisták, akiknek utólag sikerült alacsonyabb sorszámú tagkönyvet szerezniök. Ehhez általában elegendő volt, ha két tanúval bizonyították: illegális ténykedésük oly jelentékeny volt, hogy még az illegális mozgalomhoz való csatlakozást sem akarták megkockáztatni, noha szívük minden hevével oda húztak. Ausztriában, ahol még alacsony autórendszámokat is lehet vásárolni, ezt az eljárást csaknem minden esetben siker koronázta, és az ekképp szerzett alacsony sorszámú tagkönyv nemcsak a személyes presztízst növelte: tulajdonosa a zsidóvagyon szétosztásánál, valamint a zsidóingatlanok, -lakások vagy -üzletek árjásításánál is előnyt élvezett a magasabb sorszámú párttársakhoz képest. 1945 után következett a hideg zuhany: az illetőknek most teljes erőbedobással az ellenkezőjéről kellett meggyőzniök a hatóságokat, tudniillik arról, hogy a valóságban korántsem voltak illegális párttagok, csak utólag, csalással szereztek alacsony sorszámú tagsági könyvet. Ehhez általában újabb két tanút kellett felmutatniok – nácitlanítási tanúknak nevezték őket, és hébe-hóba megesett, hogy azonosak voltak a jól bevált korábbiakkal.