2015. szeptember 28., hétfő

Keresztény doktrína - Isten tulajdonságai 2.

2. Isten mindenható

A mindenható azt jelenti, hogy teljhatalmú. Semmi sem lehetetlen Istennél. Vagyis semmi, ami ellentétes lenne szent természetével, jellemével és lényével. Istennek megvan a hatalma arra. hogy megtegye, amit akar, az ereje mégis szent és bölcs akaratának uralma alatt van.

A mindenhatóság Isten uralmát is magában foglalja. Istené a végső jog, hogy uralkodjon és rendelkezzen teremtményeivel, ahogy neki tetszik. Isten mindenhatóságáról és uralmáról szólnak a következő igék:

Jel. 19:6. Nagy sokaság hangját hallottam, amely hatalmas vízesés robajához, vagy mennydörgéshez hasonlított. Ezt kiáltották: „Halleluja! Uralkodik Istenünk, az Örökkévaló, a Mindenható!

I. Móz. 17:1. Amikor Ábrám 99 éves lett, az Örökkévaló ismét megjelent neki, és megszólította:
„Én a Mindenható Isten vagyok, te pedig élj a jelenlétemben, és senki ne vádolhasson téged!


Jeremiás 32:17; 27. Örökkévaló Istenem! Te vagy, aki az eget és a földet teremtetted nagy erőddel és hatalmaddal, nincs számodra semmi lehetetlen!
„Lásd meg, Jeremiás: Én vagyok az Örökkévaló, minden halandó Istene! Van-e valami, ami túl nehéz nekem?”

Jób 42:2. "Most már tudom, te bármit megtehetsz! Nincs aki szándékod keresztezné, vagy terved meghiúsítaná!"

Máté 19:26. Jézus rájuk nézett, és ezt mondta: „Az emberek számára ez valóban lehetetlen, Istennek viszont minden lehetséges.”


3. Isten mindentudó

A mindentudás azt jelenti, hogy Isten mindent tud. Minden időben tud mindent. Mindent is­mer Önmagában, a világegyetemben és minden teremtményben. Lehetnek azok a múltban, a jelenben vagy a jövőben, Isten tökéletesen ismer mindent. Semmi sincs, amit ne tudna, és ne ismerne az örökkévalóság óta. Isten ismerete teljes és nem megszerzett tudás. Is­tennek nem kell semmit sem tanulnia. Az ember semmi olyat nem tud mondani Istenről, amit Isten már ne tudott volna. Ez a mindentudás.

A mindentudás a tökéletes ismeretet, a tökéletes megértést és a tökéletes bölcsességet is ma­gában foglalja. A tökéletes ismeret minden tény megfelelő birtoklása. A tökéletes megértés a té­nyek teljes észlelése és értelmezése. A tökéletes bölcsesség a tények megfelelő alkalmazása. Istent mindentudása alkalmassá teszi arra, hogy minden ember bírája legyen a nagy fehér íté­lőszéknél a Jel 20,11-15 szerint. A mindentudás Istent tévedhetetlenné teszi. Isten nem képes tévedni vagy mulasztani. Lehetetlen, hogy Isten hibázzon az ítéletben

Isten mindenhez hozzá tud szólni. Ismeri a múltat, a jelent, és a jövőt. Bizonyos dolgot eldöntött, de hagyott szabadságot az embereknek és az angyaloknak is. 

I. Kor. 2:10. Nekünk azonban Isten mégis megmutatta ezeket a dolgokat a Szent Szellem által, aki mindent megvizsgál és kikutat, még magának Istennek a mélységes gondolatait is.

Zsidó 4:13. Senki és semmi sem rejtőzhet el Isten tekintete elől! Ő mindent tisztán és világosan lát, tekintete előtt minden és mindenki meztelen. Ő az, akinek egyszer mindannyian számot fogunk adni!

II. Krón. 16:9a. Mert az Örökkévaló szeme át- meg átfésüli az egész Földet, és keresi azokat, akik teljes szívvel-lélekkel bíznak benne és ragaszkodnak hozzá, hogy erejét és hatalmát megmutassa abban, ahogyan megsegíti őket.

Máté 10:29-30. Gondoljátok meg, két veréb ára egy fillér[b], mégsem pusztulhat el közülük egy sem Mennyei Atyátok tudta nélkül! 30 Ő még a hajszálaitokat is számon tartja.

Ésaiás 46:9-10. Emlékezzetek csak a régi időkre, értsétek meg, hogy én vagyok az Isten, nincs más Isten kívülem! Nincs senki hozzám hasonló, aki már kezdetben kijelenti a véget, ősidőktől fogva megmutatja amik még meg sem történtek. Tervem nem vall kudarcot soha, s amit akarok, azt véghez is viszem!

Forrás: Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine; Wayne Grudem - Systematic Theology; Hit Gyülekezete Bibliaiskola