2015. szeptember 25., péntek

Bill Warner: A saría törvény nem muzulmánoknak 4.

A hivatkozási számok

Mielőtt megértenénk a saríát, meg kell ismernünk három könyvet, melyek a saría alapját képezik . A saríában minden egyes rendelkezés vagy jogszabály a Koránra vagy a szunnára való hivatkozáson alapszik . A szunna Mohamed tökéletes példáját mutatja be (ez két gyűjteményben, a Hadíszban és a Szírában található). Az iszlám minden egyes törvénye a Koránból vagy a szunnából kell hogy származzon .

A szunnát úgy ismerhetjük meg, ha személyes részleteket tudunk meg Mohamed életéről. Tudjuk, hogy hogyan tisztította a fogát, melyik cipőt vette fel először . Azért ismerjük a szunnát, mert létezik a Szíra és a Hadísz . A Koránról valószínűleg azt gondoljuk, hogy az az iszlám bibliája. De ez nem igaz . Az iszlám bibliája a Korán, a Szíra és a Hadísz; és ezt a három könyvet akár Trilógiának is nevezhetjük.

A Korán csak kis része, mindössze 14 százaléka az egész szövegnek, amit az iszlám tanként ismerünk . A szunnában (Szíra és Hadísz) található szövegek 86 százalékát képezik a teljes iszlám tannak. Az iszlám ezek alapján 14 százalék Allah és 86 százalék Mohamed.
A saría nem más, mint a Korán és a szunna összesűrítése és értelmezése . Ezért lehetetlen megérteni a saríát anélkül, hogy ne lenne ismeretünk a Koránban, a Hadíszban és a Szírában található vallási tanokról. Lapozzunk bármelyik oldalra a következő fejezetekben, és a bekezdések nagy részénél egy mutatószámot találhatunk .

Egy klasszikus saría szöveg "Az utazó támasza". Ez hiteles forrásnak számít, miután napjaink öt leghíresebb iszlám tudósa hitelesítette és igazolta pontosságát . A könyv 1200 oldal, a 14. században íródott és olyan témákat tárgyal mint a nem muszlimok politikai irányítása, imádságok, dzsihád, végrendelet és vagyon, büntetés, törvényszéki előírások és birtokhasználat .

Íme egy jellegzetes bekezdés:

[O8.0] az iszlám elhagyása
[o8.1] Ha egy épelméjű személy, aki elérte a serdülőkort, önként elhagyja az iszlámot, akkor az megérdemli a halált
[Bukhári 9,83,17] Mohamed: „Azt a muszlimot aki elismeri, hogy nincs más isten, csak Allah, és én a prófétája vagyok, nem lehet megölni, kivéve három esetben: ha gyilkosságot, házasságtörést vagy hitehagyást követ el.”

Az „o8.1” hivatkozás egy mutatószám a saría törvény szövegében, Az utazó támaszában . A szöveg szakaszokra van osztva az a, b, c, stb felosztás szerint. Ez a bizonyos törvény az "o" szakaszban, a 8. bekezdésben és az 1. albekezdésben található Az [o8.1] mutatószám segítségével közvetlenül hivatkozhatunk a forrásra, Az Utazó támaszára .

A fenti példában nemcsak a rendeletet láthatjuk, hogy az aposztatákat (azokat az embereket, akik elhagyják az iszlámot) meg kell ölni, hanem az ezt alátámasztó tanítást is egy hadíszból, a Koránnal együtt használt szent szövegből . A hadíszok Mohamed cselekedeteit és szavait tartalmazzák. Ez a bizonyos hadísz a Szahíh al-Bukháriból származik, ami a szunnita iszlám hat hiteles hadíszgyűjteményének egyike. Ezen prófétai hagyományokat vagy hadíszokat a muszlim tudós, Mohamed Ibn Iszmáíl al-Bukhári gyűjtötte össze, körülbelül kétszáz évvel Mohamed halála után, és egész életét ennek összeállítására fordította. Ez a legmegbízhatóbb a gyűjtemények közül. A szahíh szó hitelest vagy helyeset jelent. Figyeljük meg a mutatószámot – [9,83,17] . Ez a hivatkozási szám olyan, mint egy fejezet vagy versszakmutató, amellyel megtalálhatjuk és elolvashatjuk az eredetit. Mindegyik hadísz, beleértve Bukhári gyűjteményét is, megtalálható egyetemi internetoldalakon [angolul – a ford] .

Itt egy saría törvény, amelyet a Koránnal támasztanak alá:

[O9.0] Dzsihád
A dzsihád az iszlám elterjesztésére szolgáló, kafírok elleni háborút jelenti . 
[Korán 2:216] Előíratott nektek a harc, holott az ellenetekre van. Lehet, hogy valami ellenetekre van, noha az jó nektek, és lehet, hogy szerettek valamit, noha az rossz nektek. Allahnak tudása van, ti azonban nem tudtok. 

A fenti példában láthatjuk, hogy a saría szövege először meghatározza a dzsihád jelentését, majd ezt követően a hivatkozás gondoskodik annak jogosultságáról. Még egyszer: leellenőrizhetjük a Korán versszak hitelességét, valamint az eredeti [O9 0] hivatkozást Az utazó támaszában . 

A támogató iratokra vonatkozó hivatkozások egyik utolsó típusa a következő:

Az engedetlen feleséggel való bánásmód
[m10.12] Amikor egy férj engedetlenség jeleit veszi észre
[Iszhák 969] ...A férfiak némiképp rendelkezhetnek a nők felett, mert a nők a férfiak foglyai, és nem urai önmaguknak.
Fent a szokásos saría hivatkozási szám az [m10.12] Az utazó támaszára utal, mint eredeti hivatkozásra Az Iszhák mutató szám, a 969, egy széljegyzet-hivatkozás, amely
lehetővé teszi a Szírában (The Life of Muhammad [Mohamed élete], A. Guillaume) való
keresést, és a hivatkozás igazolását .