2015. szeptember 22., kedd

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - A kegyelem ereje 13.

Kérdezd Istent kontra csináld magad

Csak azt akarom megtudni tőletek: a törvény cselekedeteiből kaptátok-é a [Szent] Szellemet, avagy a hit [és az Evangélium üzenetének] hallásából? [A szertartások törvényeinek megfigyeléséből vagy a hit üzenetéből származik? ]. Ennyire esztelenek és ostobák vagytok? A mit [az új szellemi életet] [Szent] Szellemben kezdtetek el, most testben [attól való függésben] fejeznétek be?
Annyit szenvedtetek hiába [ok nélkül]? ha ugyan hiába.
Annakokáért, a ki a [Szent] Szellemet szolgáltatja néktek, és hatalmas dolgokat művel bennetek, a törvény cselekedeteiből, vagy a hit hallásából cselekszi-é?

Galata 3:2-5.

A 2. szakaszban Pál megkérdezi a Galatabeli hívőket, hogy az Urat a saját munkájuk és erőfeszítéseik eredményeként kapták-e vagy az Evangélium üzenetét hallgatva kijelentették: „Hiszek ebben”.

Aztán a 3. részben azt kérdezi tőlük: „Annyira esztelenek és ostobák vagytok, hogy új életet kezdetek a Szent Szellemmel, aztán a saját gyenge emberi testetekre támaszkodva akarjátok elérni a tökéletességet?”

Amikor az Úrtól ezt a kijelentést kaptam, megmutatta nekem a Szentírásnak ezt a részét, ami nagyon mély benyomást tett az egész életemre. Rájöttem, hogy az Urat hit által kaptam, miközben úgy akartam tökéletessé válni, hogy a saját testemben bíztam. Emberi erőfeszítés által próbáltam megváltozni és az életemet megváltoztatni, ahelyett, hogy teljesen Rá bíztam volna magam.

Persze az erőfeszítésnek is megvan a maga helye és szerepe a keresztényi életben. Ennek ellenére, ha bármit is próbálsz az Úr kegyelmén kívül cselekedni, nem fog tartós eredményre vezetni.

Aztán Pál azt kérdezi: „Mindezeket a dolgokat semmiért szenvedtétek el, ok nélkül? Tényleg vissza akartok menni és az egész megszentelődést elölről kezdeni?”

Az életem és szolgálatom kezdetén nagyon sokat szenvedtem. Valahányszor cselekedni kezdünk, pontosan ezt fogjuk tenni.

Az 5. részben Pál így érvel: „Isten betölti-e minden szükségeteket és csodákat cselekszik? Ezt vajon azért teszi-e, mert betartottátok a törvényt vagy azért, mert hisztek abban a kijelentésben, amit hallottatok?”

Lehet, hogy furcsán hangzik, de amikor nagyon frusztrált és összezavarodott voltam amiatt, hogy nem sikerült megváltoznom, eszembe sem jutott, hogy megkérjem az Urat arra, hogy megváltoztasson, majd bízzam rá az egész dolgot. Ehelyett úgy viselkedtem, mint egy állandóan locsogó ember. Amikor a Szent Szellem eljön, és valakit arra tanít, hogy „Meg kell tanulnod néha csendben maradni”, mit kell ilyenkor tenni? Ahelyett, hogy az ember vitatkozni vagy mentegetőzni kezdene, csak annyit kell mondania: „Igazad van, Uram. Sokat beszélek. Ismersz engem, Atyám. A számat már régóta nem ellenőriztem. Azt hiszem, a Te segítséged nélkül nem is tarthatom ellenőrzés alatt. Kérlek, segíts, Nélküled bukásra vagyok ítélve”.

Az Úr a mi Forrásunk és Táplálónk. Ez az, amit kemény munkával megtanultam.

Bár tudtam, hogy rengeteg változásra van szükség az életemben, eszembe sem jutott, hogy Isten az egyetlen, aki ezeket a változásokat elvégezheti bennem. Nem tudtam még eleget ahhoz, hogy az Úr elé álljak és megvalljam: „Atyám, kicsúsztak a dolgok a kezemből. Ezt nem tudom egyedül megoldani. Úgy jövök Eléd, mint a kisgyermek. Teljesen reményvesztett vagyok. Leteszem eléd ezt a helyzetet, és kérem a kegyelmedet. Nem érdemlem meg a segítségedet Atyám, de Te vagy az egyetlen reménységem. Kérlek, tedd meg értem azt, amit én magam nem tudok megtenni”.

Sokszor csak akkor kérjük Isten segítségét, amikor úgy érezzük, hogy az a dolog, amit kérünk, jár nekünk, mert megérdemeljük. Meg kellett tanulnom a következőket: „Atyám, nem vagyok méltó a segítségedre, de tudom, hogy ez nem fog menni addig, amíg Te nem adsz hozzá erőt”.

Ha túl sokat beszélsz, csak Isten segíthet rajtad. A Jakab 3:8 szerint a nyelvet az emberek közül senki sem szelídítheti meg. A másik jó példa erre a fogyás. Lehet, hogy a legjobb fogyókúrás módszert követed, de ha Isten ereje nem segít, csak az idődet fecséreled. Nem fog a dolog működni. Lehet, hogy éppen az Úr az, aki ezt akadályozza – mindaddig akadályozni is fogja, amíg nem vagy hajlandó megengedni Neki, hogy a változást elhozza az életedbe, és minden dicsőséget és győzelmet Neki tulajdoníts.

Fordította: Berényi Irén