2015. szeptember 9., szerda

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - A kegyelem ereje 11.

Megtanultam, hogy ne készüljek túl sokat az istentiszteletekre. Csak annyit tanulok és imádkozok, amennyit az Úr elvár tőlem. Megtanultam, mikor kell abbahagynom. Egy kis időbe telt (egészen pontosan évekbe) amíg megtanultam, hogy nem a felkészülés hosszú óráitól lesz jó a szolgálatom. Van, amikor többet készülök egy istentiszteletre, máskor kevesebbet, ahogy Ő kéri, nem a saját fejem után megyek.

Egyszer amikor erről tartottam egy prédikációsorozatot, a férjem, Dave egy nagyon érdekes megjegyzést tett: „A gazdáknak megvan a szabályuk arra, hogyan vessék el a magot, de arra nincs, hogyan érleljék meg a termést”. Ezzel azt akarta mondani, hogy az emberek tudják, hogyan kell elvetni a magot, de azt nem tudják, hogyan kell a növényt megnöveszteni és termést hozatni vele.

Amikor a gazda kimegy vetni, először elő kell készítenie a talajt. Fel kell törnie a földet, kihúzni a gyomokat, felszántani, barázdát húzni, amibe bele kell szórni a magot, majd meglocsolni a földet, műtrágyával megszórni. De a Biblia szerint a mag magától hajt ki és növekszik, a gazda ezt nem tudja befolyásolni.

Márk Evangéliumában a szántóvetőről szóló példázatban Jézus Isten országát ahhoz hasonlítja, amikor a szántóvető beveti a földjét, majd lefekszik aludni és felkel éjjel és nappal, a mag kihajt és növekszik, „...ő maga sem tudja miképpen”. (Márk 4:27).

Nem értjük, mi történik a maggal, miután bekerült a földbe. Mi is elvetjük a magot. Ez a mag az ima. Ez a mag a bibliaolvasás. A meditálás is mag. A jó megvallás is mag. Az adakozás is mag. Az istentiszteleten való részvétel is mag. A jó munka is mag. Istennel eltöltött időd is mag. De ezekkel nem vásárolhatod meg Isten kegyelmét, mert az Ő kegyelme ajándék.

A munkánkkal nem érdemelhetjük ki Isten jóindulatát; ajándékként kapjuk. Isten áldásai nem a munkánk jutalmaként szállnak ránk, hanem kegyelemből, hit által.

Ha saját magunkba, az egónkba bújunk, veszélyes talajra tévedünk. Túl kell lépni magunkon, a munkánkon, erőfeszítéseinken, és Istenre, az Ő felénk irányuló kegyelmére kell összpontosítanunk.

Fordította: Berényi Irén