2013. január 30., szerda

Tom Marshall - Az emberi szellem működései 2.


ISTEN ISMERETE

            Személyes tapasztalataimban az életemet egyik legjobban megváltoztató fel­fe­de­zés az volt, hogy Istenhez ugyanazokkal a képességeinkkel kapcsolódunk, mint az em­be­rekhez. Ezt gyakran nem értik az emberek, ezért kell hangsúlyozni. Isten Személy és személyes a kapcsolatunk Vele, ezért Isten ismerésekor és a Hozzá való vi­szo­nyu­lás­kor ugyanazokat a képességeinket használjuk, mint amikor bármely más személyt meg­ismerünk, vagy bárki máshoz kapcsolódunk. Egy személyt nem ismerhetünk ér­zé­keink és elménk segítségével. Egy személyt közvetlenül és beleérző módon is­mer­he­tünk. Egyes emberekhez percek alatt hozzáférhetünk és megismerhetjük őket így, míg má­sokat valahogy egyáltalán nem tudunk elérni. Hallottam már feleségek szájából: "Húsz éve vagyok férjnél, de nem ismerem a férjemet." Szülők is mondják: "Úgy tűnik, nem tudok hozzáférni gyermekeimhez. Úgy érzem, egyáltalán nem ismerem őket." Min­den esetben a szellem csalódik, mert nem kapja meg azt az ismeretet, amit akar.
            
Létfontosságú megértenünk, hogy Istent ezen a közvetlen, beleérző módon is­mer­jük meg. Talán nem tudjuk elmagyarázni, vagy leírni, hogyan, mégis, "csak tudjuk" bi­zo­nyosan és megingathatatlanul, hogy Isten szólt hozzánk, vagy meghallotta imánkat, vagy hogy Isten jelenlétében vagyunk. Sokszor azért nem tudjuk, hogy Isten szólt hoz­zánk, mert ezt nem értjük. Az évek során sok, több száz embert megkérdeztem ez­ügy­ben és egy sem akadt, aki bizonyos gondolkodás után nem emlékezett volna valami köz­vetlen, beleérző tapasztalatra, amelyről ma már tudja, hogy benne Isten közeledett hoz­zá. Az a tragédia, hogy a keresztény hitet már annyira a fejbéli ismeret dolgává tet­tük, hogy az emberi szellemnek ezeket a tapasztalatait szinte teljesen figyelmen kí­vül is hagyjuk.
            
Azt is fel kell ismernünk, hogy Isten számunkra nem a lehető legnehezebb módot választja ki arra, hogy az Ő ismerete eljusson emberi szellemünkbe (és nem elménkbe). Isten ezt az egyetlen lehetséges módon végzi el. Ő nem csak értesüléseket akar velünk közölni, hanem olyan ismeretet, amely élet.

"Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust." (János 17:3.)

Az elme nem tud életet átvenni: csak értesüléseket vagy adatokat tud feldolgozni. Csak az ember szelleme képes életet befogadni. Ezért csak a szellem tudja befogadni Isten ismeretét, ami az élet kapcsolata is. Bizonyos mértékig igaz még csupán emberi szinten is , hogy egy személy ismerete az élet megtapasztalása. Amikor valaki valóban megosztja magát veled, akármilyen rövid ideig tart is a találkozás, elevenebbnek, éberebbnek, élőbbnek érzed magad. Az egyik ember szelleme életet adott át a másiknak. Amikor egy ilyen közlésben az Élő Isten osztja meg Magát velünk, akkor az az örök élet megtapasztalása.