2013. április 28., vasárnap

R. Liardon - John Alexander Dowie 1.


„Vajon lesz-e bátorsága esőért imádkozni?... Ha igen, és mégsem esik, akkor nem ő Illés. Ha viszont meghátrál, akkor fél megtenni és ez szinte rosszabb. A prédikátor végül térdre hullt a szószék mögött. Ilyen feszült figyelemmel még sohasem kísérték egy imáját sem: "Istenünk, Atyánk, látjuk, milyen csapás alatt sínylődik ez a föld... tekints rá irgalommal, és küldj esőt.."
A főpolgármester váratlanul szünetet tartott, majd ezt mondta: "Menjetek haza gyorsan, mert nagy eső” zúgása hallatszik." De már késő volt. Még fel sem kerekedett a tömeg, amikor az eső már vízesésként zúdult reájuk.”

A mai nemzedékből csak kevesen ismerik John Alexander Dowie szolgálatának megragadó és drámai történetét. Kétségtelen pedig hogy ennek az embernek sikerült a századfordulón felrázni a világot. Az élő Isten egyházát a társadalom figyelmé­nek középpontjába állította, különösen ami Isten gyógyító erejét és a megtérést illeti. Akár egyetértett valaki Dr. Dowie-val, akár nem. annyi tény, hogy hihetet­len története rendíthetetlen hitet és igen erőteljes látást mutat. .Alexander Dowie szolgálatának köszönhetően sok-sok milliónyi megtérést jegyeztek fel. Bár élete tragikus véget ért, alig van életpá­lya, amely az övénél több energiát és életerőt sugározna. Apostoli szolgálata megváltoztatta a világot, s azáltal, hogy hitelt érdemlően bemutatta: Jézus Krisztus tegnap, ma és örökké Úr, két világrészben is egymaga hívta ki és győzte le korának erősen hitehagyott, mélabús szellemét.

Hol képmutató és ellenkező klérussal, hol ádázul rágalmazó plety­kalapokkal, máskor vérengző csőcselékkel vagy könyörtelen hivatal­nokokkal szemben is Dowie állta a sarat. Apostoli elhívását Istentől ka­pott koronaként, üldöztetését kitüntetésként viselte.

John Alexander Dowie 1847. május 25-én, a skóciai Edinburgh-ban született. Hívő szülei, Mr. és Mrs. John Murray Dowie olyan nevet ad­tak neki, amelyhez - remélték - felnő majd: „John”-nak nevezték el, amely azt jelenti: „Isten kegyelmével”, és „Alexanderének", amely pe­dig ezt: „az emberek segítője”.

Csak a hit szemével nézve lehetett azonban elképzelni, hogy a nyo­morban született kisgyermek számára olyasmit tartogat a jövő, mint ami később valóra vált. Az iskolából ugyan a gyakori betegeskedés mi­att ki-kimaradozott, a kis Dowie borotvaéles felfogóképessége és lelke­sedése mégis feltűnést keltett. Szülei abban a reményben nevelték és gyámolították, hogy Isten elhívja majd valamikor. Ima- és bibliatanul­mányozó összejöveteleiken a fiatal Dowie is tevékenyen részt vett. Azt sem mulasztották el soha, hogy a szolgálatba is bevonják. Nagyon sze­rették; s a szülei nyújtotta biztonság kulcsfontosságú volt a kis John formálódásában.

Még csak hatéves volt, amikor elejétől végigolvasta a Bibliát. Amit olvasott, az olyan meggyőző erővel hatott rá, hogy mély gyűlölet ala­kult ki benne a szeszes italok élvezetével szemben. Skóciában akkor­tájt éppen egy mozgalom kezdett terjedni, amely az alkoholtól való tartózkodást hirdette, és Dowie - anélkül, hogy tudatában lett volna Isten munkájának az életében - maga is részt vett az alkoholellenes tüntetéseken; sőt egy beadványt is aláírt, amelyben kötelezte magát arra, hogy sohasem követ el visszaélést szeszes italokkal.
Közben a Biblia olvasását sem hagyta abba, és amennyire tehette, apját is elkísérte a „prédikációs utakra”. Egy ilyen utazás alkalmával találkozott egy Wright nevezetű egyszerű utcai prédikátorral, és az evangélium hallgatása közben a fiatal Dowie Jézus Krisztusnak adta a szívét.
Nagyon zsenge korban, már hétévesen érezte, hogy elhívást kapott a szolgálatra, de nem tudta még, mi módon válaszoljon rá.