2013. augusztus 7., szerda

Tom Marshall - Tisztességre teremtve 13.

Hadd álljon itt a tisztelet kifejezésének néhány non-verbális módja! Nagy figyelmet kell ezek­re fordítanunk, mivel gyakran nem igazán va­gyunk tudatában azoknak a dolgoknak, ame­lye­ket ilyen módon el­á­ru­lunk, és ezért gyakran meglepetésként ér bennünket az emberek reak­ció­­ja.

1. Az érintés, például a kézfogás, vagy ha a másik ember vállára csa­punk, megcsókoljuk az ar­cát, megöleljük gyermekeinket ta­lál­ko­zás­kor, még akkor is, amikor már felnőttek, vagy ha a há­zastársak spon­tán mó­don, “csak úgy” megérintik egymást, az nemcsak gyengédséget, ha­­nem tisz­te­le­tet is kifejez. Ez az oka annak, hogy ha kezet nyújtunk va­­la­ki­nek, és azt az illető fi­gyel­men kívül hagyja, azt sértőnek vagy tisz­te­let­len­ség­nek érezzük.

A munkahelyünkön, a durva és könyörtelen üzleti élet versenyében foly­­to­no­san olyan hely­ze­tek­be kerülünk, amelyek alááshatják vagy szét­­­­vet­he­tik önbizalmunkat és saját magunk tisz­te­le­tét. Kihagynak min­­ket az előléptetésből, elszalasztunk egy jó üzleti lehetőséget, el­kö­ve­­tünk va­la­mi hibát, és főnökünk összeszid minket, munkánk során kény­te­le­nek vagyunk elviselni, hogy parancsolgassanak nekünk, mint­ha mi nem tudnánk magunktól is dönteni, anyagi ne­héz­sé­gekbe ke­rü­lünk, elveszítjük állásunkat: mindezek a dolgok rendkívül sebezhetővé tesz­nek min­ket, és könnyen megtörténhet, hogy kételkedni kezdünk sa­­ját magunk felől. Ugyanilyen ha­tása lehet az öregedésnek, a rossz egész­sé­gi állapotnak, vagy amikor kedvenc álmaink las­san szer­te­fosz­la­nak. Ilyen körülmények között a házastársak rendkívüli védelmet je­lent­het­nek egy­más számára, és sokkal jobban megerősíthetik egymás sé­rült önbizalmát, mint bárki más a föld­kerekségen, ugyanakkor sok­kal na­gyobb pusztítást végezhetnek a másik életében, mivel túl jól ismerik egy­más gyenge és sebezhető pontjait.

2. Ahogyan egymásra nézünk. Ez áll az angol “regard” szó hasz­ná­la­ta mögött, ami tekintetet és tiszteletet is jelent, és ezért van az, hogy a “fel­néz­ni valakire” kifejezés azt jelenti, hogy tiszteljük azt az embert, míg a “lenézni valakit” megvetést jelent.

Van két dolog, amit nem tudunk szabályozni. Az egyik a hang­szí­nünk, a másik pedig a te­kin­te­tünk. Ha megvetünk valakit, az látszani fog a szemünkben, tekintetünk elárul majd minket. Ha szeretünk, cso­dá­lunk, vagy tisztelünk valakit, az is befolyásolja, hogyan nézünk rá. Jé­zus ezt mondta: “A test lámpása a szem”, ezért ami elménkben és szí­­vünk­ben van, az óhatatlanul meglátszik tekintetünkön.

Figyelj meg egy totyogó kisgyermeket, amint elmélyülten játszik a szo­­ba közepén, majd hir­te­len észreveszi, hogy szülei és családja sze­re­tet­tel­je­sen, mosolyogva, büszkén nézi őt. Szinte lá­tod, amint felragyog a lelke. Mi történt? Kis szelleme érzékelte a tiszteletet. A tudósok azt ál­­lít­ják, hogy a kisbaba még jóval azelőtt szerzi meg első élményeit fon­tos­sá­gá­nak tudatáról, hogy a szavakat megértené. Honnan kapja va­jon ezt az érzést? Édesanyjának arcáról. Erről a sze­retetteljesen mo­soly­gó arcról kapja a baba értékességének tudatát. De ha az édesanya nem mo­so­lyog, vagy érdektelen arcot vág, akkor a baba azt érezheti et­től, hogy ő javíthatatlanul rossz, vagy teljesen értéktelen. Jobban te­szed, ha ezt elhiszed. Beszéltem felnőttekkel, akik egész életükben azt érez­ték, hogy ők semmik, hogy velük csak rossz dolgok történhetnek, és a sa­ját magunkról kialakított képnek olyan ereje van, hogy azok a dol­gok, amelyekre szá­mí­tunk, valóban meg is történnek.

Most már kezdem érteni, miért akarták a Biblia nagyjai folyton-foly­vást Isten arcát látni. “Ne rejtsd el orcádat előlem” kiáltja Dá­vid. “Hadd lássam arcodat!” Vajon honnan származik ér­té­kes­sé­günk tudatának legalapvetőbb érzése? Isten arcáról. Ha Ő elrejti arcát elő­lünk, akkor ez megfoszt bennünket értékességünk belső tudatától.