2013. augusztus 11., vasárnap

David Wilkerson - Az Újszövetség szabadító hatalma 7.

Az Atyaisten Fiát, Jézust adta oda, akinek rendelkezésére állt minden gazdagság. Másként szólva, belé helyezett minden bölcsességet, tudást, erőt és a menny összes dicsőségét. Miután pedig felruházta mindezzel a gazdagsággal, Jézus lett az egyetlen méltó szövetséges. „Ezért ő jobb szövetségnek [szerződésnek] lett a kezesévé [biztosítékává, támogatójává, aláírójává]” (Zsid 7,22).
Létezik ennél nagyobb irgalom? Isten annyira szeretett minket, hogy Fiát minden értelmet meghaladóan gazdaggá tette. Rokonunkká és egyben szerződő társunkká tette. Ő lett felelős az adósságunk rendezéséért. Ő fizet, amikor mi nem tudunk fizetni.
Most, amikor már minden forrásunk kimerült, és esedékessé vált az összes tartozásunk, a mennyei Atya az ő tökéletes igazsága révén teljesen jogosan szólít fel minket a fizetésre. Ekkor lép elő szerződő társunk, és felel: Mindent megfizetek. – És ő valóban fizet, fizetett, és fizetni fog.
Isten könyörületessége azonban még ennél is fölfoghatatlanabb. Amikor Szövetségesünk elhagyta a földet, felemelkedett az Atyához, és magával vitte összes gazdagságát. Most ott van a dicsőségben, mi pedig itt maradtunk gyengén és szegényen. Az új szövetség azonban különleges módon gondoskodik rólunk, és betölti szükségeinket. Ez a gondoskodás pedig abban áll, hogy maga a Szent Szellem, aki Krisztusnak erőt adott arra, hogy bűntelen életet éljen, beköltözött a szívünkbe. Valóban így van: magának Istennek a Szelleme a mi főállású, élő Ügyvédünk, aki folytonosan közbenjár értünk. Bennünk lakik éppen úgy, ahogy Jézusban is ott volt.
Íme, ezt ígéri Isten a szövetségben Szelleme által: „Ilyen szövetségem van nekem velük – mondja az Úr: Szellemem, mely rajtad nyugszik, és igéim, amelyeket szádba adtam, nem fogynak el a szádból, utódod szájából és utódod utódainak szájából, mostantól fogva mindörökké – mondja az Úr” (Ézs 59,21).
Jézus elküldte a Szent Szellemet, hogy betöltse az ő helyét a földön. A Szellem pedig a következőképen teszi ezt:
1.  Elvezet minket minden igazságra, és azt szólja, amit Krisztus bíz rá.
2. Feltárja előttünk az eljövendő dolgokat. Ezek a dolgok kapcsolatban vannak mindazzal a gazdagsággal, amely Krisztusban a miénk lesz az eljövendő dicsőségben: a megtartó erő, a bölcsesség, Isten hatalma és dicsősége.
3. Megdicsőíti Krisztust. Hogyan? Azzal, hogy megmutat nekünk minden gazdagságot, amely Jézusban a miénk. „Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek.” (Jn 16,14)
4. Átad nekünk mindent, amit az Atya a Fiúnak adott. „Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek” (15. v.). Jézus ezt mondja: Isten gazdaggá tett engem értetek. És fogja mindazt, amit nekem adott, és odaadja nektek.