2021. május 4., kedd

A Szent Szellem szimbólumai 4.

5. Pecsét

A tulajdonjog jele egy szerződéskötéskor. Amikor a Biblia a Szent Szellemet pecsétként mutatja be, a megtéréskor megpecsétel minket a Szent Szellem, az életünkben egy tulajdonosváltás zajlik, életünk átkerül Isten kezébe.

Efézus 1,13 A kiben ti is, minekutána hallottátok az igazságnak beszédét, idvességetek evangyéliomát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével.

Amikor megtértél, a Szent Szellem pecsétként munkálkodott az életedben. Ez egy jogi procedúra volt az életedben, átkerült a Sátán uralma alól az életed Isten országába.

Ef 4,30 És meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szent Lelkét, a ki által megpecsételtettetek a teljes váltságnak napjára.

A megpecsételés célja a tested, lelked teljes körű megváltása, a feltámadás.

6. Zálog

Régies magyar kifejezés. Talán ma garanciának vagy biztosítéknak mondanánk. Pál Záloghoz hasonlítja a Szent Szellemet.

2 Kor 1,22 A ki el is pecsételt minket, és a léleknek zálogát adta a mi szíveinkbe.

2 Kor 5,5 A ki pedig minket erre elkészített, az Isten az, a ki a Lélek zálogát is adta minékünk.

Ef 1,14 A ki záloga a mi örökségünknek Isten tulajdon népének megváltatására, az Ő dicsőségének magasztalására.

A Szent Szellem garanciája, biztosítéka a mi örökségünknek a tulajdon visszaváltására. A megtérésünk a folyamat kezdete, amibe zálogként bejött a Szent Szellem, ami egy biztosíték, garancia, hogy a teljes megváltásod meg fog történni.

7. Víz

Ézs 44,3 Mert vizet öntök a szomjúhozóra, és folyóvizeket a szárazra; kiöntöm lelkemet a te magodra, és áldásomat a te csemetéidre.

A Szent Szellemnek a természetes víz is, a folyóvíz, az esővíz is a szimbóluma. Amikor a Szent Szellem vízként jön egy ember életébe, és iszod, akkor természetfeletti, mennyei életerő, tartalék jön az életedbe, amitől minden területe az életednek elkezd gyümölcsözni és prosperálni. Úgy, mint a természetes víz megöntözi a földet. Életerő, egészség, felfrissülés, prosperitás, növekedés.

Az ezeréves királyságban az élet folyója oldalán olyan fák nőnek, melyeknek minden hónapban lesz gyümölcse. Az élet folyója most is ott van a mennyben. Ennek a mennyei folyónak mintájára itat meg a Szent Szellem. Fontos betöltekezni ezért!

8. Galamb

A három szinoptikus evangéliumban szerepel.

Mt 10,16 Ímé, én elbocsátlak titeket, mint juhokat a farkasok közé; legyetek azért okosak mint a kígyók, és szelidek mint a galambok.

Itt nem szelíd kifejezés van eredetileg, hanem a görög akeraiosz kifejezést, ami tiszta, keveretlen, tisztavérű, érintetlen, be nem szennyezett jelentésű.

Milyen természetet jelképez a galamb természet? Milyen természetét akarja az ige tudomásunkra hozni? Nem a szelídség! A galamb a Szent Szellem tisztaságát és keveretlenségét hivatott jelképezni. A Szent Szellem olyan keveretlen, olyan tiszta, olyan be nem szennyezett természetű, mint a galamb. Ha a Szent Szellem beköltözik a szívünkbe, akkor úgy tud csak tartósan ott maradni, ha a szívünket megőrizzük tisztaságban. Ha a szentség mellé bekeverednek rossz dolgok és bűnök, akkor a keveretlen Szent Szellem nem érzi jól magát, és ennek hatására a Szent Szellem kiszorul a szívünkből a személyiségünk más részébe, a lelkünkbe és testünkbe. Ilyenkor fordulhat elő, hogy valaki szól nyelveken, mert a szellemében benne van a szellem, de szívében elidegenedett Istentől. Ilyenkor harcol még a Szent Szellem értünk. Szívből kell megtérni. Erre utal az, hogy a Szent Szellem galamb. Csak tiszta szívben tud megmaradni. Kérd, hogy a Szent Szellem a szívedben legyen, olyan helyen legyen benned, ami tiszta, Jézus Vére tisztítson meg.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine