2016. március 21., hétfő

Heidi Baker - A csoda születése - Ragadd meg az ígéretet! 5.

Csak annyit mondj: Igen!

"És Mária azt mondta: Íme, én az Úr szolgája vagyok. Legyen velem a te szavad szerint. És az angyal eltávozott tőle." Lukács 1, 38

Költséges lehet igent mondani Isten ígéreteire. Mária is tudta, hogy ára lesz. A magam részéről azt hiszem, hogy mondhatott volna nemet is. Mondhatott volna valami ilyesmit: Félelmetes vagy. Gyönyörű vagy. De megijesztesz engem. Kérlek, szűz vagyok még. Nem akarom ezt. Keress valaki mást. Legyűrhette volna a szégyen és a nevetségessé válás lehetősége, vagy azé, hogy elveszti a jegyességét.

Sokan közülünk végül ilyesféle félelmekkel felelünk Istennek. Isten megnyilvánuló jelenlétében mélységes érzelmekkel lelkesedhetünk, fennkölt ígéreteket fogadhatunk, de mi történik azután?

Mikor a Szent Szellem beárnyékolta Máriát, az élete végérvényesen megváltozott. Életét végigkísérő nehézségeket kellett elfogadnia. Hiszem, hogy Isten még mindig keresi azokat, akik minden költséget állni fognak, hogy az ígéreteket a beteljesülésükig vigyék. Keres egy gyülekezetet, egy népet, imádókat, aki nem törődnek a szégyennel, hogy kihúzzák-vonják őket, hogy kényelmetlen helyzetbe kerülnek, akik engedik, hogy az Úr mindezt megtegye velük.

A terhesség súlytöbblettel, kellemetlenségekkel és kényelmetlenséggel jár. Mit mondasz majd, mikor Isten ígéreteinek hordozása deformálni kezd téged? Azt fogod-e mondani: Isten, vedd el az ígéretet! Nem tudom tovább csinálni. Túl nehéz. Nem tudok tovább menni. Megterhelő! Add a sorsomat valaki másnak. Vagy megadod magad azok között a radikális változások között, amit az ígéret hozott, mégha az mindent egy új formára nyújt és feszít ki benned?

A világon az emberek gyakran elvetetik a babáikat, mert nem akarják meghozni azokat az áldozatokat, amelyeket a gyerekek igényelnek. Ezek az áldozatok túl nagy kényelmetlenségnek tűnnek nekik. Az ár túl nagynak látszik.

Az egyház néha ugyanezt tette az ígéretekkel, a próféciákkal és azzal, ahogy Isten magához von minket. Igent mondtunk imádáskor, mikor fellelkesedtünk, aztán elvetéltük azt, amit Isten kért tőlünk, mikor a dolgokat kezdtük túl nehéznek vagy kényelmetlennek érezni.

Isten nem szereti az abortuszt! Összetöri a szívét, mert mikor véghez visszük, amit belénk helyezett, akkor elveszett fiai és lányai - akiket terve szerint a mi letett életünkön keresztül akar elérni - haza tudnak jönni. Isten nagyon szereti az embereket kihozni a sötétségből. Nagyon szereti begyűjteni a haldoklókat, elveszetteket, betegeket és a megtörteket.

Isten keresi azokat, akik annyira a szerelmében vannak, hogy akkor is igent mondanak, mikor dédelgeti és magához vonja őket Isten, és akkor is, mikor áldozathozatal szúkséges.

Hiszem, hogy Mária, mikor beárnyékolta a Szent Szellem, el lett árasztva Isten szeretetével, ezt mondhatta magában:” Bár ez az egész nekem rettenetes fájdalmat fog okozni, bár a jóhíremet teljesen lerombolja majd, bár a völegényem valószínüleg nem fogja megérteni, és lehet, hogy a családom kitagad engem, én teljességre viszem az ígéretedet, Isten. Elviselem a szégyent, mert szeretlek. Hordozni fogom azt, amit csak belém helyeztél, a szeretet kedvéért. “

Mi volt Mária válasza egy látszólag lehetetlen ígéretre? Önátadás.
Az Úr bárkit használni tud, aki úgy felel Neki, ahogy Mária tette, aki azt mondta: “Legyen velem a te szavad szerint.” Ő tud használni bárkit, akinek készséges a szíve. És hiszem, hogy bensőséges kapcsolatban Istennel, meg tudjuk találni az átadott szeretet helyét, ahol minden félelem elmúlik, egy helyet, ahol hajlandóvá válunk elvégezni bármit, és elmenni bárhová, a szeretet miatt.

Ez az a hely az egyetlen ok, amiért oda megyek, ahová. A szeretet kedvéért megyek. Abszolút szerelemben vagyok Istennel. Ki vagyok tárva szeretete által. Egyszerűen csak valaki vagyok, aki arra kérte az Urat, hogy legyen vele az Ő szava szerint. Minden reggel, mikor felkelek, az első, amit kérek a Szent Szellemtől, hogy ragadjon meg. Állandóan ezt imádkozom. Azt akarom, hogy teljesen birtokoljon engem. Nem tudom, hogyan kell bonyolult dolgokat imádkozni. Csak annyit mondok: Ragadj meg, Szent Szellem! Hadd szeressek úgy, mint Jézus ma. Hadd legyek a jóillata. Hadd legyek az élete. Hadd hordozzam, amit Te belém helyeztél ma. Szeretlek, Szent Szellem. Szeretlek, Jézus. Szeretlek, Papa Isten!”

Fordította: Mihályi Dorottya