2014. szeptember 23., kedd

Derek Prince - Isten népének diadala - Isten programja az idők végére 1.

I. Bevezetés

A. ApCsel 2:16–21. Hanem ez az, a mi megmondatott Jóel prófétától: És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Szellemembõl minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak. És épen az én szolgáimra és az én szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban az én Szellemembõl, és prófétálnak. És tészek csudákat az égben odafenn, és jeleket a földön idelenn, vért, tüzet és füstnek gõzölgését. A nap sötétséggé változik, és a hold vérré, minekelõtte eljõ az Úrnak ama nagy és fényes napja. És lészen, hogy mindaz, a ki az Úrnak nevét segítségül hívja, megtartatik.

—Isten egy különleges (kegyelemből történő) beavatkozást ígért saját népe érdekében az utolsó idők végére. Az emberi faj egyetlen részét sem fogja figyelmen kívül hagyni.

B. ApCsel 3:19–21. Bánjátok meg azért és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bûneitek, hogy így eljõjjenek a felüdülés idei az Úrnak színétõl. És elküldje a Jézus Krisztust, a ki néktek elõre hirdettetett. Kit az égnek kell magába fogadnia mind az idõkig, míglen újjá teremtetnek mindenek, a mikrõl szólott az Isten minden õ szent prófétájának szája által eleitõl fogva.

—Négy fázis:
1. Isten népe megtér és visszafordul Istenhez
2. A felüdülés idejei
3. A helyreállítás idejei (időszakai)
4. Krisztus visszatérése (vesd össze: Máté 17:11)

C. Ézs. 59:1. Ímé, nem oly rövid az Úr keze, hogy meg ne szabadíthatna, és nem oly süket az õ füle, hogy meg nem hallgathatna.

—Istent a népének a vétkei tartják vissza attól, hogy az érdekükben mozduljon

D. 2 Krón. 7:14. És megalázza magát az én népem, a mely nevemrõl neveztetik, s könyörög és keresi az én arczomat, és felhagy az õ bûnös életmódjával: én is meghallgatom õket a mennybõl, megbocsátom bûneiket, és megszabadítom földjüket.

—Az Isten népének bűnei tartják vissza a gyógyulást a földünkön


II. Jóel témája: Elnéptelenedés—helyreállítás—ítélet

A. Jóel 1:4–12. A mit a sáska meghagyott, megette a szöcskõ; és a mit a szöcskõ meghagyott, megette a cserebogár; és a mit a cserebogár meghagyott, megette a hernyó. Serkenjetek fel részegek és sírjatok, és jajgassatok mind, ti borivók a mustért, mert elvétetett az a ti szátoktól! Mert egy nép jött fel az én földemre, erõs és megszámlálhatatlan; fogai, mint az oroszlán fogai, és agyarai, mint a nõstény oroszláné. Pusztává tette szõlõmet; összetörte fügefáimat, mezítelenre hántotta és széjjelhányta; fehérlenek annak ágai. Keseregj, mint a szûz, a ki gyászba öltözik az õ ifjúsága férjéért. Kifogyott az étel- és italáldozat az Úrnak házából; gyászolnak a papok, az Úrnak szolgái. Elpusztíttatott a mezõ, gyászol a föld; mert elpusztíttatott a gabona; kiszáradt a must; kiapadt az olaj. Szégyenüljetek meg, ti szántóvetõk; jajgassatok szõlõmûvesek: a búzáért és az árpáért; mert elveszett a mezõ aratása! Elszáradt a szõlõtõ; a fügefa elhervadt; a gránátfa, a datolyafa és az almafa, a mezõnek minden gyümölcsfája kiaszott. Bizony kiszáradott az öröm az emberek közül.

—Elnéptelenedés egy rovar hadsereg inváziója (sáskajárás) (= démonok) következtében. A szőlőtő = az egyház. A fügefa = Izrael.

1. A Sátánnak van egy „ötödik hadoszlopa” az egyházon belül
2. Amíg ez nincs felszámolva, az egyház nem lehet teljesen győztes

B. Jóel 2:21–29. Ne félj, te föld! Örülj és vígadozz, mert nagy dolgokat cselekeszik az Úr! Ne féljetek, ti mezei vadak! mert zöldülnek a pusztának virányai; mert a fa megtermi gyümölcsét; a füge és szõlõ is kitárják gazdagságukat. Ti is, Sionnak fiai! örvendezzetek és vígadjatok az Úrban, a ti Istenetekben; mert megadja néktek az esõt igazság szerint, és korai és kései esõt hullat néktek az elsõ [hónapban.] És megtelnek a csûrök gabonával, és bõven öntik a sajtók a mustot és az olajat. És kipótolom néktek az esztendõket, a melyeket tönkre tett a szöcskõ, a cserebogár és a hernyó és a sáska; az én nagy seregem, a melyet reátok küldöttem. És esztek bõven és megelégesztek, és magasztaljátok az Úrnak, a ti Isteneteknek nevét, a ki csodálatosan cselekedett veletek, és soha többé nem pironkodik az én népem. És megtudjátok, hogy az Izráel között vagyok én, és hogy én vagyok az Úr, a ti Istenetek és nincs más! És soha többé nem pironkodik az én népem. És lészen azután, hogy kiöntöm szellememet minden testre, és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok; véneitek álmokat álmodnak; ifjaitok pedig látomásokat látnak. Sõt még a szolgákra és szolgálóleányokra is kiöntöm azokban a napokban az én szellememet.

—Helyreállítás Isten Szelleme kitöltetése által

C. Jóel 1:10; 2:19; 24; 2 Kor. 9:8. Elpusztíttatott a mezõ, gyászol a föld; mert elpusztíttatott a gabona; kiszáradt a must; kiapadt az olaj.
És választ tõn az Úr, és mondá az õ népének: Ímé, adok néktek gabonát, bort és olajat, hogy megelégedtek vele, és nem adlak többé titeket szidalomra a pogányok között.
És megtelnek a csûrök gabonával, és bõven öntik a sajtók a mustot és az olajat.
Az Isten pedig hatalmas arra, hogy rátok áraszsza minden kegyelmét; hogy mindenben, mindenkor teljes elégségtek lévén, minden jótéteményre bõségben legyetek.

—„gabona” = Isten Igéje; „olaj”= a Szent Szellem kenete; „must” = az öröm

1. Isten gondoskodásának mértéke mindig a bőség
2. Az egyházon belül két szemben álló királyság van: Dávid királysága felülemelkedik Saul királyságán. Saul vétke: „A nem tökéletes engedelmesség valójában engedetlenség.”

D. Jóel 2:22. Ne féljetek, ti mezei vadak! mert zöldülnek a pusztának virányai; mert a fa megtermi gyümölcsét; a füge és szõlõ is kitárják gazdagságukat.

—Izrael és az egyház helyreállítása párhuzamosan halad körülbelül Kr. u. 1900 óta.

E. Lukács 21:29–31. Monda pedig nékik egy példázatot: Tekintsétek meg a fügefát és minden fákat: Mikor immár hajtanak, és [ezt] látjátok, ti magatoktól tudjátok, hogy már közel van a nyár. Ezenképen ti is, mikor látjátok, hogy ezek meglesznek, tudjátok meg, hogy közel van az Isten birodalma.

—Itt Jézus a Jóel 1:12-re utal. A fügefa (Izrael) hajtása azt mutatja, hogy a szőlőtő (az egyház) szellemi helyreállítása is folyamatban van.