2013. június 9., vasárnap

R. Liardon - John Alexander Dowie 13.

Fordult a kocka: az Isten Igéje ellen irányuló üldözés kora lejárt, s most már Dowie volt az, aki személyes befolyása megőrzéséért magánháborút folytatott. Annak idején éppen az a körülmény állította be az apostoli hivatalba, hogy az igazság miatt üldözték. Most ő harcolt azért, hogy fenntartsa hatalmát és sikerét - s ez tönkretette.

Hogy Dowie milyen öntelt lett ezen a területen, annak szomorú, de érzékletes példája az az esemény, amelyet „New York Meglátogatása”- ként harangoztak be. Dr. Buckley metodista püspök, aki egyúttal felekezete folyóiratát is szerkesztette, interjút kért tőle. Dowie fogadta - abban a hiszemben, hogy a metodistákat is meggyőzte már önmagá­ról hirdetett kijelentései igazságáról.
Ez azonban nem volt így. Buckley újságcikkében arról írt, hogy Dowie „az őrületnek azon határára érke­zett, ahol egyes rövid ideig tartó, nagy mozgalmak megszületnek”.
Buckley még ezt is hozzátette:
„Akár hiszi, akár nem, ő is csak a csalók táborát gyarapítja”. A feldü­hödött Dowie válaszul kibérelte a Madison Square Gardent New York városában, és - bár anyagilag nem volt rózsás helyzetben - megszer­vezte, hogy nyolc különvonattal több ezer követője utazhasson a helyszínre. Ez az erő, amelyet egykor Isten vezetése ihletett, most már azt az alantas célt szolgálta, hogy Dowie a saját személyét ajánlgassa ál­tala. Az egész vállalkozás teljesen testi volt. Tette fájdalmas érzelmi se­bekből fakadt, és most eltökélte: bosszút áll, mégpedig nyilvánosan.

Terve csúfos kudarcot vallott. Ugyan ezrével jöttek fel a támogatá­sára, több ezren viszont egészen más céllal érkeztek. Ez utóbbiak nagy tömegben helyet foglaltak a nézőtéren, ám amikor Dowie a szónoki emelvényre lépett, csapatostul megindultak a kijárat felé. Ez a jelenet annyira megzavarta őt, hogy képtelen volt elmondani tervezett beszé­dét. New York városa végül látszólag tudomást sem vett a történtek­ről - mintha maga Isten hallgattatta volna el a sajtót, hogy könyörül­jön szolgáján.