2013. május 27., hétfő

R. Liardon - John Alexander Dowie 9.

Ekkor már százak és százak érkeztek Chicagóba, hogy részt vegyenek Dowie összejövetelein. Ennek következtében elég körülményes volt szállást találni a városban, így Dowie több tágas épületet is - a Gyógyulás Otthonainak nevezte ezeket - megnyitott a jövevények számára. Ezeken a helyeken a gyógyulásért jött betegek menedékre találtak és megpihenhettek a Sión Sátorban tartott istentiszteletek kö­zötti szünetekben. Állandó szolgálatban is részesültek itt: addig hall­gatták az Igét, míg el nem jutottak a hitnek olyan szintjére, ahol már csak a teljes gyógyulásuk volt hátra. A sajtó azonban - a Chicago Dispatch című újsággal az élen - könyörtelen volt. Az „otthonokat” el­megyógyintézetnek nevezték, és minden elképzelhető hazugságot összehordtak.

Dowie ellenségei úgy vélték, hogy ezekkel a gyógyító otthonokkal végre sebezhető pontra találtak. 1895 elején letartóztatták azzal a vád­dal, hogy „jogosulatlan gyógyszeres kezelést folytat”. A vád képtelen­sége nyilvánvaló, hiszen éppen Dowie volt a legutolsó, aki megtűrte volna a gyógyszereket az „otthonokban”. Dowie igen jó ügyvédet fo­gadott, aki azonban csak az ügy jogi oldaláról tájékoztatta. Ezért úgy látta jónak, hogy védelmét saját maga képviselje a tárgyaláson, hiszen nála jobban senki sem ismertethette a munkáját.

Dowie szónoki képességei azonban nem tudták megmásítani az is­tentelen „igazságszolgáltatás” döntését. Meggyőző érvelése ellenére pénzbírságot vetettek ki rá. Ám arra senki sem gondolt, hogy Dowie fellebbezni fog magasabb szinten, hiszen ez sokkal többe kerülne neki, mint maga a bírság. Mégis így történt, s ez a törvényszék már elma­rasztalta az első tárgyaláson hozott ítéletet. A pert Dowie nyerte meg.

A város abban reménykedett, hogy majdcsak kedvét szegi, ha foly­tatják a letartóztatósdit és a bírságolást. Még abban az évben százszor is letartóztatták! A súlyos üldözés ellenére Dowie sohasem csüggedt el - inkább rendkívül rugalmassá tették a nehézségek. Szinte élvezte ül­dözői szerencsétlenségét és faggatózásukat.
A gonosz mindig megpróbálja üldözni Isten erejét. Dowie azonban természetfeletti biztonságban érezte magát, mert az életében működő isteni hatalomba vetett horgonyt. Ami a mennyből származik, az so­hasem hajt térdet a földi előtt.