2021. március 29., hétfő

A Szent Szellem szimbólumai 3.

3. Olaj azaz kenet.

Az Ószövetségben bizonyos Istentől elrendelt feladatokra el kellett választani személyeket, tárgyakat. Ezt olajjal végezték. Az olaj ilyenkor a Szent Szellemet szimbolizálta. A Szent Szellem neve a Kenet. Ez nem egy hangulat. Ez egy munka, a Kenet, a Szent Szellem tesz képessé bizonyos Istentől való feladat elvégzésére. Erő, képesség, hatalom. Ezt a kifejezést a Szent Szellem jelenlétére is szoktuk használni, de ez a Szent Szellem azt a munkáját jelenti, amikor a Szent Szellem felken, képessé tesz téged bizonyos konkrét feladatok elvégzésére.

Lukács 4,18-19.

Itt Jézusnak a Szent Szellemmel való felkenetéséről van szó. Ennek az előképe az Ószövetségben az olajjal való megkenés volt. Fontos: „rajtam van”. Nem „bennem van” vagy „velem van”. A felkenetés alatt különleges kapcsolat jött létre.

Három jelenléte van a Szent Szellemnek.

- benne van valakiben a Szent Szellem (betöltekezés)

- rákerül a Szent Szellem (felkenetés), kívülről is körülveszi a Szent Szellem

- valakivel vele van a Szent Szellem

A betöltekezés nagyon fontos. De a felkenetésnek nem ez a célja. Ha a Szent Szellem olajként jön hozzád, az a célja veled, hogy a természetedet felruházza erővel és természetfeletti képességgel, hogy meg tudjál csinálni bizonyos dolgokat, és produktívan tudd végezni a keresztény szolgálatodat. Itt Jézus életére olajként jött a Szent Szellem. Ennek eredményeként Kapernaumban képes volt Jézus gyógyítani, hatalmas volt az Ő beszéde, kiűzött démonokat. Ez sosem marad észrevételen, mindig gyümölcsökben realizálódik.

Apcsel 10,38 A názáreti Jézust, mint kené fel őt az Isten Szent Lélekkel és hatalommal, ki széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög hatalma alatt voltak; mert az Isten vala ő vele.

A kenet nem maradt Jézus életében észrevétlen. A kenet nem az, amit gondolsz magadról, hanem amit meg tudsz csinálni és nem több.

1 Sám 10,1; 6 Akkor elővevé Sámuel az olajos szelenczét, és az ő fejére tölté, és megcsókolá őt, és monda: Nem úgy van-é, hogy fejedelemmé kent fel az Úr téged az ő öröksége felett? Akkor az Úrnak lelke reád fog szállani, és velök együtt prófétálni fogsz, és más emberré leszel.

Itt a kenet fejedelemségről szól.
A kenetet mindig elárulják a gyümölcsöt.
Neked a Luk 4-ben való feladatkörökre lehet keneted.

Az evangélium hirdetése minden embernek adatott. Ebben lehet fokozatosság, de mindenkinek van rá kenete. Bűnbocsánat átadása, foglyok szabadítása, gyógyítás, jövőről való beszéd (prófétai kenet), csodák és jelek. Ezek közül annyira van kenetünk, ami megtörténik az életünkben.

Amikor olajjal jön a Szent Szellem az életünkre, az mindig egy helyre vonatkozik, és azon a helyen felemel.

Dávid testére nem volt jó Saul ruhája. Ami kenet egy embernek egy konkrét helyre szól, az nem a miénk. Ha valaki nem Istentől rendelt helyen van, azon a helyen nincs kenet.

4. Bor

A Szent Szellem speciális munkája: az öröm jelképe.

Az utolsó időkben megtámadja a Sátán Isten munkáját, hogy elfelejtsenek a keresztények örülni. A Szent Szellem vidám, jó kedélyű személy. Fontos, hogy az öröme meg tudjon nyilvánulni az életünkben. Amikor az Ószövetségben nem volt lehetséges betöltekezés, Isten megengedte, hogy ha örvendezni akar, igyon kis bort.

Zak 10,7 Efraim is olyan lesz, mint egy hős, és örvendeznek majd mintegy bortól ittasodva, és látják fiaik és örvendeznek; örvend az ő szívök az Úrban.

Zsolt 104,10 A ki elbocsátja a forrásokat a völgyekbe, hogy folydogáljanak a hegyek között;

Ez nem volt veszélytelen, mert sokan elvétették a határt. Ha átlépik a határt, megmar a bor, mint a kígyó.
Isten ezért az Újszövetségben adott egy nagyon jó lehetőséget: Az örömöt a Szent Szellem hozza létre! Lehet bort kismértékben fogyasztani. Semmiképpen sem az örömszerzés célja! Pünkösdkor biztos hogy nevettek és örvendeztek az emberek.

Nagyon fontos, hogy menekülj bele a Szent Szellem borába, a depresszió, félelem, szomorúság szelleme elmegy tőled.

Mi történik benned mikor a Szent Szellem borként dolgozik benned? Ha tudsz örülni a benned lévő Szent Szellem által, akkor az jelzés hogy jó állapotban van a szíved, benned van a Szent Szellem. Ha valaki sosem tud örülni, az a szíve jó állapotáról ad hírt. Mi a hatása ha a Szent Szellemtől nevetsz, öröme megnyilvánul benned? Ekkor elkezd a bensőd kitágulni, kiterjedni, és többet tudsz befogadni Istenből. Képessé válsz, hogy Isten többet adjon magából. Az örömtelenségtől összeaszik a szív, mint egy összeaszott tömlő. Hirtelen rád esik a menny, és nagyot tudsz venni Isten jelenlétéből, el tudod fogadni hogy szeret, hogy veled van.

Ézs 60,5 Akkor meglátod és ragyogsz örömtől, és remeg és kiterjed szíved, mivel hozzád fordul a tenger kincsözöne, és hozzád jő a népeknek gazdagsága.

Jób 32,19 Nem a nagyok a bölcsek, és nem a vének értik az ítéletet.


Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine