2021. január 26., kedd

Flaisz Endre - Az imádkozásról 2.

Ezékiás imájából 3 dolgot szeretnénk kiemelni:

1. Nem egy formális imát mondott, ahol a szavak sokaságától várta volna a szabadulást. Nem váltak a szavai önjáróvá, nem szakadt el a szája a valós helyzetétől, hanem őszintén elmondta Istennek és a prófétának a helyzetet. A szíve mélyéből fakadt az imája.

A szívünk úgy működik, mint a repülőben a fekete doboz: minden oda fut be, ami az életünkben történik. A terheknek ugyanolyan súlya van a szellemünk, lelkünk számára, mint a fizikai testünknek a súlyok. A jó ima az mindig a szív mélyéből fakad. Mindig az ember sorsát, valós helyzetét értelmezi, és tárja fel őszintén Isten előtt. Ezért emeli ki Annával kapcsolatban a Biblia, hogy:

1Sámuel 1:13 És mivel Anna szívében könyörgött….

Nagyon őszintén imádkozott Anna. Amikor Jézus tanította imádkozni a tanítványait a Hegyi beszédben, akkor kérte, hogy ne pogányosan imádkozzanak.

Máté 6:5 Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók: ők szeretnek a zsinagógákban és a széles útkereszteződésekben állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Úgy van, ahogy mondom nektek: ezzel meg is kapják fizetségüket!

Az imádkozás egy intim ügy! Csak te vagy és Isten! Nem arról szól, hogy mások lássák, hogy milyen szellemi életet élünk.

Máté 6:6 Úgyhogy te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtót magad után, és a rejtekben imádkozz Atyádhoz; és Atyád, aki lát a rejtekben, nyilvánosan fogja megadni fizetséged.
Máté 6:7 És amikor imádkoztok, ne fecsegjetek összevissza, mint a nemzetekhez tartozók: mert ők azt gondolják, hogy bőbeszédűségük miatt hallgattatnak meg.
Máté 6:8 Ne legyetek tehát olyanok, mint ők, hiszen a ti Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek tőle.

Jézus azt mondja a pogányos imáról, hogy sokbeszédű ima. Nem arról van szó, hogy ne lehetne hosszan, sokáig imádkozni, hiszen a Róma levélben az van, hogy hosszan tartózkodjunk benne az imádkozásban, meg a Kolossé levélben, hogy az imádkozásban állhatatosan legyünk. Sokszor kell, hogy többször, folyamatosan vigyünk dolgokat az Úr elé, egészen az áttörésig! Az nem hitetlenség, ha valaki többször imádkozik valamiért. Az özvegyasszony jó példa erre a hamis bíróval kapcsolatba. Arról van szó, amikor valakinek a beszéde elszakad a szívétől, az állapotától, azt gondolja, hogy elmond sokszor formulákat, mantrákat, és akkor jobban meghallgatja Isten. A vallásos háttérből származó emberek tudják, hogy mi ez. Néhány kör után a szavak már nem jelentenek semmit, a szöveg tartalmának nincs köze a sorsukhoz, a nyelvük elszakadt a sorsuktól. Nagyon fontos, hogy ne pogányosan imádkozzunk!!!!

Ezékiástól azt lehet megtanulni, hogy odament Isten elé, és olyan őszintén beszélt, mint egy jó házasságban a 2 házastárs. A szíve mélyéből osztotta meg Istennel a beszédét. A Baál papok formuláira egyáltalán nem jött semmilyen válasz Istentől. 


2. Többféle módon lehet imádkozni. Ez függ a helyzetünktől, mondanivalónktól.

Adja meg az Úr, hogy a különféle imafajtákban megújítson bennünket a Szent Szellem!

1Timótheus 2:1 Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért,
1Tim 2:2 Királyokért és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugodalmas életet éljünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel.
1Tim 2:3 Mert ez jó és kedves dolog a mi megtartó Istenünk előtt,

4 imafajtát sorol fel Pál.

1. könyörgés: olyan kérés, amikor valaki úgy megy kérni valamit, hogy semmilyen saját érdemére nem tud vagy nem akar hivatkozni. Kifejezetten arra apellál, hogy a segítséget nyújtó személy könyörüljön rajta. A másik fél irgalmára épít. Az ókori görög tragédiákban úgy szerepelt ez a kifejezés, hogy: oltalomkeresés. Leborultak, átölelték a térdét annak, akitől kegyelmet vártak.
Olyan ima ez, mint a vámszedőé a jeruzsálemi templomban.

2. imádság: olyan kérés, amikor érvelésen alapul. A szükségben lévő személy a másik igazságérzetére, ítélőképességére akar támaszkodni. Ügyvédhez hasonló módon elé tárja a helyzetét. A görög világban ez védőbeszédet is jelentett. A másik felet megszólítja, igazságérzetére épít, ezért azonnal belevonja a saját szituációjába. Ilyen ima volt Mózes imája, amelyet elmondott, amikor Izrael fiai megcsinálták az aranyborjút. Mózes érvelt Istennek, hogy mit fognak szólni a népek, ha elpusztítja Izrael fiait.

3. esedezés: közbenjárás; kérvény benyújtása

4. hálaadás

Ilyen fajta imákat nem csak a magánéletünkkel kapcsolatban fontos imádkozni, hanem az országunkért, a politikai dolgokért.

Vannak más alapvető imaformák is:
- bűnbánó ima: erre annak van szüksége, akinek az Úrral való közössége megtört a bűn miatt. Ilyenkor nem dicséretre van szükség, hanem arra, hogy megalázkodj, és bűnbánó ima által újra bekerülj Isten jelenlétébe.
- megvallás: az a célja, hogy felemelkedj Isten hullámhosszára, úgy beszélj a helyzetedről, ahogyan Isten.
- dicséret: Istennek az erejét, nagyságát, csodáit sorolod föl
- nyelveken szólás: a Szent Szellem által mondasz el imát, amit a lelked nem tud felfogni, csak a szellemed, és azt feltöltöd ez által erővel. Pl.: vezetés közben tudsz nyelveken imádkozni!
- szellemi harc: gonosz szellemek, sátáni erők ellen irányul, és azok elhárítása a cél
- egyéni és közös ima: mindkettőben fontos részt venni! Legyen intim beszélgetésed is Istennel, és közösen is imádkozzál másokkal, még akkor is, ha félős vagy. Az is egy közös imaalkalom, ha a házastársak együtt imádkoznak, vagy a családtagok.

A szabadulás imán keresztül történik! Így vállalja át Isten a terheket. Ezékiás Isten igazságosságát vette alapul, érvelő imát mondott, amikor az országa
szorongatott helyzetét vitte elé. Kivette Rabsaké káromkodásának a lényegét, és ezt mondta el Istennek. A szereplőjévé tette Istent a szituációnak! Isten meghallgatta az érvelésen alapuló könyörgését!

Ezékiás őszintén értelmezte azt a szituációt, amiben benne volt. Nem kell nekünk az imában mutatványokat végrehajtanunk. Nem a szép szavak miatt hallgat meg Isten. Meghallgatja a dadogós, akadozós imát is! Az a lényeg, hogy milyen szívből fakad! Értelmezd a helyzetedet, mondd el Istennek és vond be a helyzetedbe, szituációdba!

3. Amikor az ember a saját sorsának a terhe alatt van, vagy közbenjárás által mások ügyeit felveszi (ennek ugyanúgy érzi a súlyát), akkor az Úr vállára való átgördítéshez nagyon fontos az öröm és a hála! 

Amikor Anna átadta a terhét az Úrnak, akkor nem volt többé szomorú az arca. Amikor az ember könyörög a teher alatt, akkor sokszor nem marad erő az átgördítésre. A hálaadás és az öröm az, amely kondicionálja a szellemedet, hogy át tudd gördíteni a terheket.

Gíl, gálál: az öröm szó a kövek elgördítéséből fakad

Sokszor nem értik az emberek, hogy amikor közbenjárnak másokért, akkor miért érzik olyan rosszul magukat, hiszen jó dolgot tesznek. Ez így van, de a szív megkeményedik, megkérgesedik. Nagyon fontos, hogy állj meg a könyörgés közben, és adjál hálát Istennek! Így fog meglágyulni a szíved, megerősödik, és el fogod tudni gördíteni a köveket!

Kolossé 4:2 Kitartóak legyetek az imádkozásban, hálaadással őrködve Benne;

Könyörgés közben megállsz, lefekszel a padlóra, hálát adsz a szőnyegért, asztalért ☺ rád száll az öröm, és újra erőt veszel az imádkozáshoz!

2011.02.