2020. október 16., péntek

Az Isten hét szelleme 4.

A másik kettő a tanács és a hatalom szelleme.

Lélek: értelem, akarat érzelem.
Akarat: döntés, és utána megvalósítás.

Vágyhatok valamire, de nem biztos, hogy meghozom azt a döntést, hogy azt megvalósítom. Az akarat segít abban, ha egy vágy megszűnik, végig lehet csinálni azt, amit eldöntöttem.
Döntéshozás, majd kitartó akarat a megvalósítás.
Ehhez kell a tanács és a hatalom szelleme.

Tanács: ez héberben is tanács. Ezzel tudok dönteni. Ha nem tudok dönteni, tanácstalan vagyok, tanácsot kérek. Sok tanácsos által van a megmaradás, közben kristályosodik ki előtted is, utána mit tudsz csinálni. Isten tanácsa a tanács szellemén keresztül jön hozzád. Ez a Szent Szellem vezetése, hogy Ő mit tanácsol. Ez a döntéshozáshoz kell, az akaratodat segíti. Nem emberi szívből fakadó tanács. Úgy száll le föntről rád, mint a harmat, mint a repülő.

Ha pedig megvan a döntés, kérdés, hogy van-e erő megvalósítani. Ez eredetiben nem hatalom, hanem hősies erő. Mitől hős a hős? Attól, hogy valaki mindig győz, nem hős. Ez a bajnok. A hős attól hős, hogy vert helyzetből áll fel. Aki vert helyzetből áll fel, és győz, az hős. Ezen a győzelemkor látszanak a sebhelyek. Jézus hős, látszottak rajta a sebhelyek. Az a hős, aki vert helyzetből visszajön. Az emberben megvan a hősiességre a hajlam. Ez a szellem a vert helyzetből győzelmet ad, győzelemre vezet, a lehetetlen helyzetet oldja meg. Ez erős szellem. Sámsonon ez a szellem volt. Ha van egy problémád, a tanács megmutatja az akaratodnak, merre kell menned. De hogy ezt meg tudd valósítani, nem biztos hogy kikövezett út lesz. A küzdelemben lehet, hogy lecsapnak. De attól még lehet ez jó irány, de a sátán, ha az Urat szolgálod, ellentámadást intéz feléd. Néha hosszú éveken át sző terveket, csapdarendszert, és mikor eljön a megfelelő pillanat, rád csapódik az egész. Mindenki aki az Urat szolgálja, a sátán ellensége. Esélyed nincs vele szemben a saját bölcsességeddel, értelmeddel, tanácsoddal. Ezért kell Istentől kell kérni az Ő tanácsának és hősies erejének (mely Jézust feltámasztotta a halálból) a szellemét.

"… hogy megérthessétek mi az Ő hatalmának felséges nagysága irántunk …. feltámasztotta …"
Hatalmának felséges nagysága: hősies erő. Krisztus azért támadt fel a halálból, mert megnyilvánult a hősies erő szelleme, mely nem tud veszteni, bár mindig vesztes helyzetbe kerül. Isten munkája sokszor tűnik úgy, mintha vesztes helyzetbe kerülne. Pl. Izrael államának létezése emiatt van. A feltámadás e szellem által lehetséges. Isten mindenünnen fel tud állni, és győzelmet vesz, és letarol mindent. De ha betöltekeztél, benned van ez a szellem! A feltámadott Jézus szelleme van benned, majd a Szent Szellem teljessége, ezért nem tudok vesztes helyzetben maradni. A szíved mélyén mindig van egy olyan tudat, hogy nem vagy vesztes, nem tudsz veszteni, győzelemre vagy rendelve, és ezt az Ige is mondja. Többek vagyunk mint győztesek, felettébb diadalmaskodok az által, aki minket szeretett.

Az Úr ismeretének és félelmének szelleme.

Ezek az érzelmi élet felett uralkodnak. Az Úr ismerete nem tudás, hanem személyes megismerésről, ismeretségről van szó. Különbség hogy valakiről tudsz, vagy valakit ismersz. Ezt a szót használja az Ige a szexuális egyesülésre.
Ez az Úr megismerése. Isten végtelen személye kinyílik előttünk.

1 Kor 8,1-3 A bálványáldozatok felől pedig tudjuk, hogy mindnyájunknak van ismeretünk. Az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít. Ha pedig valaki azt hiszi, hogy tud valamit, még semmit sem ismer úgy, a mint ismernie kell. Hanem ha valaki az Istent szereti, az ismertetik ő tőle.

Az Isten ismerete szeretet kapcsolatban jön létre.
Isten ismerete az Úrral való személyes kapcsolat fenntartása. Ez a szellem hozza létre az Úrral való kapcsolatot. Ezt a kontaktust ez a szellem tartja fenn. Nyílt, érezhető, személyes közösség. Ez az érzelmi életedet tartja rendben.

Az Úr félelmének szelleme:

19. Zsoltár Az egek beszélik Isten dicsőségét, és kezeinek munkáját hirdeti az égboltozat. Nap napnak mond beszédet; éj éjnek ad jelentést. Nem olyan szó, sem olyan beszéd, a melynek hangja nem hallható: Szózatuk kihat az egész földre, és a világ végére az ő mondásuk. A napnak csinált bennök sátort. Olyan ez, mint egy vőlegény, a ki az ő ágyasházából jön ki; örvend, mint egy hős, hogy futhatja a pályát. Kijövetele az ég egyik szélétől s forgása a másik széléig; és nincs semmi, a mi elrejtőzhetnék hevétől. Az Úrnak törvénye tökéletes, megeleveníti a lelket; az Úrnak bizonyságtétele biztos, bölcscsé teszi az együgyűt. Az Úrnak rendelései helyesek, megvidámítják a szívet; az Úrnak parancsolata világos, megvilágosítja a szemeket. Az Úrnak félelme tiszta, megáll mindörökké; az Úrnak ítéletei változhatatlanok s mindenestől fogva igazságosak. Kivánatosabbak az aranynál, még a sok színaranynál is; és édesebbek a méznél, még a színméznél is. Szolgádat is intik azok; a ki megtartja azokat, nagy jutalma van. Ki veheti észre a tévedéseket? Titkos bűnöktől tisztíts meg engemet. Tartsd távol a te szolgádat a szándékosoktól; ne uralkodjanak rajtam; akkor ártatlan leszek, és tiszta leszek, sok vétektől. Legyenek kedvedre valók szájam mondásai, és az én szívem gondolatai előtted, legyenek, oh Uram, kősziklám és megváltóm.

Az Úr félelme tiszta. Ha félelemtől minden összezavarodik belőtted, az nem az Úr félelme. Ettől szorongsz, lebénulsz. Az Úr félelme kristálytiszta, hit van benne, jobban csinálod a dolgokat. Sosem helyez kárhoztatás alá. Elkövettem-e egy bűnt, vagy nem? Ezt a félelmet az ördög csinálja. Isten félelmében egyből tudom, hogy csináltam-e vagy sem. Ettől erő jön a személyiségedbe, hogy jobban csináld a dolgokat. A Messiás gyönyörködik az Úr félelmében, ez egy jó szellem. Ebben rajtad is gyönyörködik. Ebben erős a bizodalom. Nem bénítja a hitedet.
Gonosztól való eltávozás: azonnal megtérsz. Ez a bölcsesség kezdete. Az Úrnak félelme nélkül bölcsességet nem lehet megszerezni. Ez annyira erős megtéréseket hoz, hogy Wesley-ék idejében 80%-os volt a megmaradás.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine