2020. október 29., csütörtök

A Szent Szellem gyümölcsei 1.

A Szent Szellem gyümölcsei Krisztus Jézus természetét formálják ki bennünk. Ezek a gyümölcsök mind Jézusra utalnak.

Mire hívott el bennünket Isten?
Minden ember a génjeit adja át utódjainak.

Gal 4,19 Gyermekeim! kiket ismét fájdalommal szülök, míglen kiábrázolódik bennetek Krisztus.

Cél, hogy Krisztus kiábrázolódjon bennem. Amikor visszajön, gyümölcsöket akar látni az életünkben.

2 Pét 1,4 A melyek által igen nagy és becses ígéretekkel ajándékozott meg bennünket; hogy azok által isteni természet részeseivé legyetek, kikerülvén a romlottságot, a mely a kívánságban van e világon.

A másik cél, isteni természet: irgalmasság, szeretet, megbocsátás legyen bennünk.

Gal 2,20 Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.

Cél, hogy ne magunknak éljünk, Krisztus kapjon teret az életünkben.

2 Kor 3,18 Mi pedig az Úrnak dicsőségét mindnyájan fedetlen arccal szemlélvén, ugyanazon ábrázatra elváltozunk, dicsőségről dicsőségre, úgy mint az Úrnak Lelkétől.

A Szent Szellem azért tölt be bennünket, hogy Krisztus képére, hasonlatosságára átváltozzunk. A Szent Szellem által a világ mind az 5 kontinensén krisztusi emberek állhatnak elő. A teremtett világ sóvárogva várja az ilyen emberek, Isten fiainak megjelenését. Rajtuk van Krisztus ereje, bölcsessége.

2 kor 4,10-11 Mindenkor testünkben hordozzuk az Úr Jézus halálát, hogy a Jézusnak élete is látható legyen a mi testünkben. Mert mi, a kik élünk, mindenkor halálra adatunk a Jézusért, hogy a Jézus élete is látható legyen a mi halandó testünkben.

Jézus élete látható legyen a mi halandó testünkben.

Róma 8,29 Mert a kiket eleve ismert, eleve el is rendelte, hogy azok az ő Fia ábrázatához hasonlatosak legyenek, hogy ő legyen elsőszülött sok atyafi között.

Az Ő Fia ábrázatához hasonlatos legyek. Ha valamit nem tudsz, hogy kell csinálni, nézd meg, Jézus hogy állt a dologhoz. Jézus a minta.

Ef 4,13 Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére:

Nem céltalanul hívott el minket az Úr. Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére kell eljutni mire visszajön az Úr.

Ef 3,14 Ezokáért meghajtom térdeimet a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja előtt, Hogy lakozzék Krisztus hit által a szívemben. A szív bőségéből szól a száj. Ha Krisztus van benned, igék jönnek ki a szádon.

Ef 3,19 És megismerjétek a Krisztusnak minden ismeretet felül haladó szeretetét, hogy ekképen beteljesedjetek az Istennek egész teljességéig.

Elhívásunk, hogy beteljesedjünk Istennek teljességéig. Munkálni kell az üdvösségünket.

A Szellem gyümölcsei

Gal 5,22-24 De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség. Az ilyenek ellen nincs törvény. A kik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt.

A szellem gyümölcsei a Krisztussal való együttélés, és a Szent Szellemmel való túlcsorduló betöltekezés következményeként jelennek meg. Ha a víz emelkedik, eltűnnek a korlátok, a törvénykezés, csak a dicsőség van. Ahol az Úr Szelleme, ott a szabadság.

Róma 6,4 Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképen mi is új életben járjunk.

Az újjászületés bizonyítéka az új élet. Nem ami zsigerből jön ki, vagy amelyiket a szüleinktől örököltünk.

Róma 7,6 Most pedig megszabadultunk a törvénytől, minekutána meghaltunk arra nézve, a mely által lekötve tartattunk; hogy szolgáljunk a léleknek újságában és nem a betű óságában.

Azok Isten fiai akiket Isten Szelleme vezet. Isten Szelleme megelevenített bennünket, állandóan ösztönöz, hogy új életben járjunk. Újjászületett szellemünk nem vétkezik.

Szeretet

Agape, krisztusi szeretet. Nem akkor szeret, amikor érdemes valaki arra. Krisztus még akkor halt meg értünk, amikor még ellenségei voltunk.

1 Kor 13,1-3 Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok. És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.

Ha ez a szeretet nincs meg, még a szellemi és szolgálati ajándékokat is értéktelenné teszi. Úgy használjuk a szellemi és szolgálati ajándékokat, hogy abban benne legyen Isten szeretete. Isten maga a szeretet. Szeretetet által munkálkodó hit.

Az Újszövetségben egyetlen parancsolatot kaptunk: a szeretetet. A törvény betöltése a szeretet. Ha szeretetben jársz, nem fogsz mást meglopni, megrágalmazni, nem fogsz másnak kárt okozni.

1 János 4,16 És mi megismertük és elhittük az Istennek irántunk való szeretetét. Az Isten szeretet; és a ki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten is ő benne.

Szeretetben maradni: Istenben maradni. Minden dolgod szeretetben menjen végbe.

János 13,34-35 Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.

A világ abból ismer meg bennünket, hogy szeretjük egymást. Olyan szeretetet kaptunk, amely Istenben van. Ez a szeretet képes szeretni az ellenségeit. Pl. Jézus, István imádkozott gyilkosaiért.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine