2022. november 9., szerda

Ruff Tibor: A legnagyobb parancsolat 2.

A földi élet során egy bizonyos ponton az élet olyan irányba tart, hogy az embernek szembesülnie kell azzal, hogy bizonyos dolgokat, amelyekre vágyott nem fog már elérni. Ezt előre megmondta Péternek Jézus.
 
Ján 21:18  Bizony, bizony mondom neked, amikor ifjabb valál, felövezéd magadat, és oda mégy vala, ahova akarád; mikor pedig megöregszel, kinyújtod a te kezedet és más övez fel téged, és oda visz, ahová nem akarod.
 
Ez minden emberi életre igaz bizonyos értelemben. Fiatalon arra megy az ember, amerre ő gondolja, aztán van egy pont amikor az ember egy életre megsántul, és ezt nem rossz értelemben mondom, hanem úgy mint Jákob, amikor kiugrott a csípő csontja, és egész további életében hordozta  mozgásában. Húzta  lábát egész életében. Ez amiatt volt, hogy találkozott Istennel, és a benne levő természetes erőt, amely fiatalon energizálta, Isten megtörte, de ennek nem az volt a célja, hogy Jákob rosszul érezze magát, hanem hogy szellemi emberré váljon, ne a fizikai erejére támaszkodjon. Kénytelen legyen a szellemére támaszkodni, ne a fizikai erejére.

Az európai kultúra megpróbálja ezt letagadni, és azt hazudja, hogy egész élet a vágyak és a kívánságok beteljesítéséről szól, és hogy ez sikerülhet. Ezért látunk 80-90 éves néniket úgy öltözködni és sminkelni magukat, mintha tinédzserek lennének. Nem tudják elfogadni, hogy a természetes életük megroppant.
Sokkal egészségesebb, ha az ember el tudja fogadni, hogy idősebb ember lett. Ezt az egész Bibliában meg fogod találni. Ez nem csapás, hanem Isten érintése. Hogy ne a lelki és fizikai erejére támaszkodjon az ember, hanem kapcsoljon át a szellemi értékekre, a szellemi dolgokra való támaszkodásra.
 
Minden hiábavalóság, a fő dolog, hogy Isten parancsolatait megtartsuk - ez az egész Prédikátorok könyvének üzenete. A Prédikátorok Könyve végig vesz mindent, amit az emberek életük értelmének szoktak tekinteni, és leszögezi, hogy minden hiábavalóság, a dolgok summája, hogy az ember fő dolga az Isten parancsolatainak megtartása. Salamonnak mindent sikerült megszerezni, amit eltervezett, és ennek ellenére írta le ezt. Bölcsesség, kertek, házak, nők. A sok feleség ráadásul még egy nagy pofont is adott Salamonnak, és visszavetette, élete legnagyobb bűnébe taszította bele. Politikai életről is beszél. Végül le is vonja a következtetés, embernek egy igazán fontos dolga van a földön, hogy az Igét megtartsa. Ez egybevág azzal, amit Jézus mondott a két nagy parancsolatról.
 
Ez nem egy kényszerű és szörnyű kötelezettség, és nem arról szól, hogy éppen mit szeretnék, házat, autót, hogy szeressenek, hogy tiszteljenek, mellesleg megtartom Isten parancsolatait, mert ezt az „üzletet” kötöttem Istennel, hogy cserében nem bánt, hanem foglalkozhatok a dolgaimmal.
 
Róm 8:5  Mert a test szerint valók a test dolgaira gondolnak; a Szellem szerint valók pedig a Szellem dolgaira.
 
Oda kell figyelni, hogy mi érdekel. Ha a gondolataid állandóan a földi dolgok körül forognak, az üzletkötésen, a bussiness-en, az anyagi gondokon gondolkodsz, az nem egészséges. Van olyan mag, amit bevetettek a földre, de elnyomja a tövis, azaz az élet gondjai, és a gazdagság csalárdsága. E kettő lefedi az emberiség 100%-át. Az emberiség egyik felének túl kevés a másiknak túl sok a pénze. Mindkettőnek anyagi problémája van, és ezzel a kérdéssel foglalkozik. Vigyázz, hogy a hitéleted ne csak a problémáidról szóljon, legyen az bármilyen gond. Figyelj oda, hogy az imaéletednek hány százaléka szól erről? A gondolataidnak hány %-a szól erről. Ha állandóan a gondokért imádkozol, akkor baj van, mert nem te vagy az Isten szolgája, hanem azt akarod, hogy Isten szolgálja a te gondjaidat, és akkor a gondod az Istened. Ennek rossz hatása van, mert nem tudod magad kipihenni, mert csak az Úr jelenlétében tudja az ember magát kipihenni. Csak az Úr tiszta jelenlétében tud a lelked megnyugodni. Ehhez viszont tudnod kell kint hagyni minden mást. 

Ha állandóan a gondod körül forog a gondolkodásod, Jézus erre mondta azt: 

Luk 14:26  Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom.

Ez azt jelenti, hogy ha nem tudod érzelmileg magad függetleníteni ezen dolgoktól, nem tudsz az Isten jelenlétében megnyugodni nem tud a lelked pihenni. Ha kell, erőszakkal zárd ki a tudatodból ezeket, mondd meg, hogy Uram nem fogom azt a méltatlanságot elkövetni, hogy ez a dolog fontosabb legyen, mint te. 

Akkor kit szeretek teljes erőmből??? Téged, vagy a gondjaimat? És mi értelme foglalkozni a gondjaiddal teljes szívedből, lelkedből és elmédből?
Ez a lélek kétségbeesett próbálko
zása, ha megoldatlan problémát érzékel, állandóan azzal akar foglalkozni.

De ha meg tudtad volna már oldani, akkor megoldottad volna. Aggodalmaskodással azonban semmit nem tudsz megoldani, és megnöveszteni. Az aggodalmaskodást erővel meg kell a lelkedben állítani, ezt neked kell megtenni. Lázadj fel ez ellen, ez a hit lázadása. Hit cselekedeteihez hozzá tartozik, hogy nem foglalkozol állandóan a problémákkal. Neked Isten dolgairól kell gondot viselni, Őneki meg a tiedről. Ez a csere van.
Így mind a ketten ki tudjuk pihenni magunkat 😊

Félig mondom komolyan, mert minden terhet Isten visel. Nekünk nem kell terheket viselnünk, hanem Őt kell szolgálnunk. Ez egy szellemi törvény is. Ha nagyon fáradt a lelked, akkor azon tudsz változtatni, sabbatot adsz a lelkednek, most nem kell dolgoznod, most menj be az Úr jelenéltébe és pihenj most nem kell dolgoznod. 


2011.08.24.Élőszóban elhangzottak alapján.