2022. október 16., vasárnap

A Szent Szellem öröme 1.

 Nehémiás 8,10

És ő mondá nékik: Menjetek, egyetek kövért és igyatok édest és küldjetek belőle részt annak, a kinek semmi nem készíttetett, mert szent e nap a mi Urunknak, és ne bánkódjatok, mert az Úrnak öröme a ti erősségtek.

A mi erőnk forrása az Úr öröme kell, hogy legyen. Ne a bizonyítási kényszer adjon erőt, vagy más negatív dolog. Ezeket le kell építeni. Tudatosan kell rácsatlakozni az Úr jelenlétére, és azon belül az örömére, mint erőforrásra.

Isten egyik legfontosabb jelzője, hogy Ő a vigasztalás Istene.

2 Kor 1,3-4

Áldott az Isten és a mi urunk Jézus Krisztusnak Atyja, az irgalmasságnak atyja és minden vígasztalásnak Istene; A ki megvígasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvígasztalhassunk bármely nyomorúságba esteket azzal a vígasztalással, a mellyel Isten vígasztal minket.

A vigasztalás eredményeként az embernek víggá kell válni, azaz örülni kell. A vigasztalás nem Isten privilégiuma (bár erre igazán Ő a legalkalmasabb), de azt akarja, hogy a megvigasztaltak azonnal szolgálatba álljanak. Nem szabad ragaszkodni a negatív érzelmekhez. Erős kereszténnyé csak az Úr örömében lehet válni, csak így lehet megállni a kihívásokkal szemben. A keresztény élet nagyobb kihívásokat tartalmaz, mint a világi élet. De az igaz ezer nyavalyájában is győz. A Sátán nagyon mérges ránk, ezért van sokkal több kihívás az életünkben. Sok baja van az igaznak, de valamennyiből kimenti az Úr.

Mi az öröm?

Jóel 1,12

Elszáradt a szőlőtő; a fügefa elhervadt; a gránátfa, a datolyafa és az almafa, a mezőnek minden gyümölcsfája kiaszott. Bizony kiszáradott az öröm az emberek közül.

Az emberiség ezzel az állapottal jellemezhető, napjainkban még inkább, mint Jóel idejében. Az elszáradás szellemi jellegű probléma. A fa az igében általában emberek jelképe. A fát pedig a gyümölcseiről lehet megismerni. Az emberek gyümölcsei, cselekedetei nem érik el azt a minőséget, amivel egymásnak vagy maguknak örömet okoznának.

Az öröm lényege, hogy az ember részesedik a jóban, és arra a reagál. A jóra való reakció az öröm.

Az öröm összetett reakció, szellemi, fizikai, érzelmi-gondolati része is van. Főként érzelmi reakció.

Isten a teremtéskor mindent jónak talált, és azt a helyet édennek, gyönyörűségnek nevezte el, mely az öröm sokszoros formája. A gyönyörűség, mikor az öröm hiánytalan, nincs benne semmi rossz.

Ézs 51,3

Mert megvígasztalja az Úr Siont, megvígasztalja minden romjait, és pusztáját olyanná teszi, mint az Éden, és kietlenjét olyanná, mint az Úrnak kertje, öröm és vígasság találtatik abban, hálaadás és dicséret szava!

Isten szándéka, hogy az egész teremtett világot visszaviszi az éden állapotába. Az öröm általánosan uralkodóvá válik.

Az örömben az ember a sokféle hiányosságnak csak egy-egy részére tud koncentrálni, mert nincs a hatalmában, hogy a szellemi részét megragadja. Isten az örömre talált ki minket! Nem áll nekünk jól a depresszió! Isten az örömbe helyezett be minket a teremtéskor. Isten ezt az életformát készítette számunkra. Amik lopják az örömöt az életedben, azokat hit által el kell kezdeni rombolni az életedben, amik pedig táplálják, azokat erősíteni. Ha az ördög az örömödet el tudja lopni, az baj. Ha nem tudja ellopni, akkor tartósan nagy bajt nem tud neked okozni.

Ján 16,21

Az asszony mikor szűl, szomorúságban van, mert eljött az ő órája: de mikor megszűli az ő gyermekét, nem emlékezik többé a kínra az öröm miatt, hogy ember született e világra.

Ha ember születik a világra, az öröm! Maga a születés is öröm!

A Messiás különös gyönyörűségét lelte az emberek fiaiban. Ezért olyan nagy öröm az ember születése. Isten az ember a képére és hasonlatosságára teremtette. Születéskor ha ránézünk a kisbabára, megmagyarázhatatlan öröm tölt be, és ez azért van, mert Isten képét juttatja eszünkbe. 

Péld 8,31

Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.

Az ember felnövekedéséből is öröm származik. Ide tartozik a gyermek- és az ifjúkor.

Préd 12,1-3

Örvendezz a te ifjuságodban, és vídámítson meg téged a te szíved a te ifjúságodnak idejében, és járj a te szívednek útaiban, és szemeidnek látásiban; de megtudd, hogy mindezekért az Isten tégedet ítéletre von! Vesd el a haragot a te szívedből, és vesd el a gonoszt a te testedből; mert az ifjúság és a hajnal hiábavalóság. És emlékezzél meg a te Teremtődről a te ifjúságodnak idejében, míg a veszedelemnek napjai el nem jőnek, és míg el nem jőnek az esztendők, melyekről azt mondod: nem szeretem ezeket!

Ifjúság = gyermekkor.

Az ifjúkor is rengeteg örömöt tartalmaz.

Az örömet hamisítják, vannak olyan tevékenységek, amik rövidtávon örömöt mutatnak, de hosszútávon tragédia forrásai. Hogy mik ezek a tevékenységek, Isten Igéje tud rámutatni.


Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine