2020. április 24., péntek

A Szent Szellem személye 1.

Az Újszövetségben élünk. Nem csak bírákra, prófétákra, kiválasztott emberekre száll rá a kenet, hanem mindenkit betölthet, mindenki lehet Istentől vezetett ember, sőt ez Isten akarata, mert azok Isten fiai, akiket a Szent Szellem vezet.

Ószövetség

Az Ószövetségben 90 ige szól arról, hogy a Szent Szellem bizonyos embereken megnyugodott, rájuk áradt. Izrael fiai közül bizonyos személeken megnyugodott a kenet, és ezt látta Isten kiválasztott népe, de még sokszor az ellenségek is.

- Teremtés
- Megváltás
- Vezetés, kijelentés
- Izrael

Ezeken a területeken működött a Szent Szellem az Ószövetségben.

· Teremtés

Jób 26,13a Lehelletével megékesíti az eget, keze átdöfi a futó kígyót.

Zsolt 33,6 Az Úr szavára lettek az egek, és szájának leheletére minden seregük.

Az Úr lehelete. Isten Szelleme amikor kiárad, a láthatatlanból a dolgok a láthatóba állnak elő.

Ézsaiás 40,12-14 Ki mérte meg markával a vizeket, és ki mértéklé az egeket arasszal, a föld porát ki foglalá mérczébe, és a hegyeket ki tette körtefontra, és a halmokat a mérlegserpenyőbe? Kicsoda igazgatta az Úr lelkét, és ki oktatta Őt, mint tanácsosa? Kivel tanácskozott, hogy felvilágosítsa Őt, és tanítsa Őt igazság ösvényére, és tanítsa ismeretre, és oktassa Őt az értelem útára?

Az Úr Szelleme aktívan részt vett a teremtésben.

Isten szelleme részt vett a Föld helyreállításában az ember teremtése előtt.

1 Mózes 1,1-12 Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Szelleme lebeg vala a vizek felett. És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől. És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap. És monda Isten: Legyen mennyezet a víz között, a mely elválaszsza a vizeket a vizektől. Teremté tehát Isten a mennyezetet, és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől. És úgy lőn. És nevezé Isten a mennyezetet égnek: és lőn este, és lőn reggel, második nap. És monda Isten: Gyűljenek egybe az ég alatt való vizek egy helyre, hogy tessék meg a száraz. És úgy lőn. És nevezé Isten a szárazat földnek; az egybegyűlt vizeket pedig tengernek nevezé. És látá Isten, hogy jó. Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge fűvet, maghozó fűvet, gyümölcsfát, a mely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, a melyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn. Hajta tehát a föld gyenge fűvet, maghozó fűvet az ő neme szerint, és gyümölcstermő fát, a melynek gyümölcsében mag van az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó.

Isten megteremtette a feltételeket az ember életéhez. A Szent Szellem végezte ezt el. Isten Szelleme, mint végrehajtó hatalom – mikor Isten szólt.

Isten szelleme adott életet a föld állatainak.

Zsolt 104,30 Kibocsátod a te szellemedet, megújulnak, és újjá teszed a földnek színét.

Isten Szelleme részt vette az ember teremtésében

1 Mózes 2,7 És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké.

A földön nem lehet életet venni. Az élet forrása a mennyben van. Istentől jön az élet. Megalkotta a vörös agyagból Ádámot, és belelehelt, így vált élő lélekké. Az ember Istentől kapta a szellemét.

Jób 33,4 Az Istennek szelleme teremtett engem, és a Mindenhatónak lehellete adott nékem életet.

Azért nagy kiváltság az Újszövetségben élni, mert az Ószövetségben nem mindenki lehetett király. Mi viszont királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagyunk.

· A Szent Szellem munkája a megváltásban

1 Móz 6,3 És monda az Úr: Ne maradjon az én szellemem örökké az emberben, mivelhogy ő test; legyen életének ideje száz húsz esztendő.

Isten Szelleme együtt küzdött az emberrel. Isten bánkódott a szívében, hogy megteremtette az embert.

Isten Szelleme indította Noét, hogy Isten üzenetét tolmácsolja az embereknek.

1 Péter 3,18-20 Mert Krisztus is szenvedett egyszer a bűnökért, mint igaz a nem igazakakért, hogy minket Istenhez vezéreljen; megölettetvén ugyan test szerint, de megeleveníttetvén szellem szerint; A melyben elmenvén, a tömlöczben lévő lelkeknek is prédikált, A melyek engedetlenek voltak egykor, mikor egyszer várt az Isten béketűrésre a Noé napjaiban, a bárka készítésekor, a melyben kevés, azaz nyolcz lélek tartatott meg víz által;

Izrael népe gyakran Isten Szellemének ellene szegült.

Apcsel 7,51-52 Kemény nyakú és körülmetéletlen szívű és fülű emberek, ti mindenkor a Szent Szellemnek ellene igyekeztek, mint atyáitok, ti azonképen. A próféták közül kit nem üldöztek a ti atyáitok? és megölték azokat, a kik eleve hirdették amaz Igaznak eljövetelét: kinek ti most árulóivá és gyilkosaivá lettetek;


Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine