2019. június 28., péntek

Ruff Tibor – Jézabel szelleme 2.

1Kir 16:29 Akháb pedig, az Omri fia uralkodni kezde Izraelen, Asának, a júdabeli királynak harmincnyolcadik esztendejében; és uralkodék Akháb, az Omri fia, Izraelen Samariában huszonkét esztendeig.
1Kir 16:30 És gonoszabbul cselekedék Akháb, az Omri fia az Úr szemei előtt mindazoknál, akik őelőtte voltak.
1Kir 16:31 Mert nem elégedék meg azzal, hogy Jeroboámnak, a Nébát fiának bűneiben járjon, hanem elméne és feleségül vevé magának Jézabelt, Ethbaálnak, a sidonbeli királynak leányát, és elmenvén, a Baálnak szolgála, és meghajtá magát annak.
1Kir 16:32 És oltárt emele a Baálnak a Baál házában, amelyet Samariában épített.
1Kir 16:33 És csinált Akháb Aserát is, és jobban haragra indítá Akháb az Urat, Izrael Istenét, mint az Izrael valamennyi királya, akik őelőtte voltak.

Akháb király életében jelent meg Jézabel Izrael történetében, aki feleségül vette Jézabelt, amelyet az Úr azonnal felrótt. Azonnal bálványimádásba került és még mélyebbre süllyedt, mint előtte. Baál férfi istenség, Asera női, termékenység istenség volt. Jézabel apja is Baálról volt elnevezve (Etbaál).

Jézabel אִיזֶבֶל ('ízeḇel) neve azt jelenti, hogy együttlakás nélküli. Zebulont Lea arról nevezte el, hogy most már együtt lakik velem a férjem. Zebul nevében ugyan az a szótő van, „zebel”, mint az Izebelben. Az „i” a héberben fosztóképző. Máris egy lényegi tulajdonságát emeli ki, a férjével való házasélettől tartózkodott, miközben paráználkodott. Ez visszajön a szűzkultuszban.

Kananeus származású volt. A kananeusok átok alatt voltak már Noétól fogva. Kanaán egy generációs átok alá került, amely a kananeus népeket két területen vitte nagy romlásba: szexuális területen és okkult bálványimádó területen. Szodoma, Gomora, és az 5 város mind kananeusi város volt.

Mózes 3. könyve leírja, hogy minden szexuális erkölcstelenségbe és perverzitásban érintettek voltak. Mózes 5. könyve ír arról, hogy okkultizmusba is otthon voltak. Ezt a kettőt össze is kötötték. A kananeus népek felől szigorú tilalmat adott Isten, semmilyen szinten nem lehet velük közösséget vállalni, mert meg voltak fertőzve és mérgezve. Ez bejött azonnal Izraelbe Jézabelen keresztül. Óriási romlás került be Izraelbe, amely Akhábon keresztül nyilvánult meg.

Ebben az időben lépett fel Izrael 2. legnagyobb prófétája, Illés, aki Mózes után a 2. legnagyobb embere volt Istennek. Ez bátorító, hogy ahol a Jézabel szelleme működik, ott a kenetből is az erősebbet adja az Úr, hogy sikerüljön Jézabel szellemét legyőzni. Illés bejelentett egy ítélő csodát, hogy 3,5 évig nem esik eső, csak ha ő mondja.

1Kir 18:4 Mert mikor Jézabel megölette az Úr prófétáit, Abdiás száz prófétát vett [oltalmába], és rejtette el ötvenenként [egy-egy] barlangba, és ott táplálta őket kenyérrel és vízzel).

Megölette az Úr prófétáit. Gyűlöli Isten Igéjét és azokat, akik az Igét hirdetik. Mindent megtesz, hogy újra ellehetetlenítse, megszüntesse az igehirdetés intézményét, mert tudja, hogy ez által lehet őt legyőzni. Halálos ellensége ezért az igehirdetés. Üldözte ezért az igehirdetőket. Fontos ezt tudni róla. Gyilkos erővel, pusztító erővel támadja, akik az Igét hirdeti, és magát az Igét és az Igehirdetés intézményét is. Igyekszik kikapcsolni, mert tudja, hogy ez a fő ellensége.

1Kir 18:13 Nem mondották-e meg az én uramnak, mit cselekedtem, mikor Jézabel megölette az Úr prófétáit? hogy hogyan rejtettem el az Úr prófétái közül száz férfiút ötvenenként egy-egy barlangba és tápláltam őket kenyérrel és vízzel.

Szisztematikus üldözést indított el Jézabel az Igehirdetők és az Igehirdetés intézménye ellen.

1Kir 18:19 Most azért küldj el, gyűjtsd hozzám az egész Izraelt a Kármel hegyre, és a Baál négyszázötven prófétáját, és az Aserának négyszáz prófétáját, akik a Jézabel asztaláról élnek.

Miközben halálra üldözte az igehirdetést, ezzel egyidőben a saját állami pozíciójából, az adókból finanszírozta a Baál és Asera 400 prófétáját, a hamis vallás, bálványimádás és hozzá kapcsolódó szexuális kultuszokba komoly pénzeket fektetett. Tudatos vallási politikát gyakorol, el akarja gyengíteni Isten erejét, és a bálványimádást akarja erősíteni.

Ezután egy párbajra került sor Illés és a hamis istenek imádói között, amitől a nép elkezdett felébredni. A nép össze volt zavarodva, és el volt bizonytalanodva ebben a kérdésben. Kivégzik a 850 hamis prófétát, ez egy óriási győzelem Isten munkája számára, Illés tele van Szent Szellemmel, imádkozik, hogy jöjjön eső, és tényleg lett eső. Gyorsabban futott, mint egy lovas harci szekér. Jézabel szelleme nem roppant össze!

1Kir 19:1 És Akháb elbeszélé Jézabelnek mindazokat, amelyeket Illés cselekedett és a többek között, hogy hogyan ölte meg mind a prófétákat fegyverrel.
1Kir 19:2 És követet külde Jézabel Illéshez, mondván: Ezt cselekedjék velem az istenek és úgy segéljenek, ha holnap ilyenkor úgy nem cselekszem a te életeddel, mint ahogy [te cselekedtél] azoknak életekkel mind egyig.

Hatalmas szellemi győzelem nem roppantotta meg, amelyet az Illésen lévő Szellem cselekedett, hanem azonnal ellentámadásba lendült át, megüzente, hogy holnap meg fogja ölni. Megdöbbentő, mert azt mutatja, hogy Jézabelnek szellemi látása is volt.

Illésen működő ajándék az egyik legjobb példa a hit ajándékának működésének. Az a lényege, hogy az az ember, akin ez működik, kimond valamit és megtörténik. Amikor valaki úgy mond ki egy mondatot, hogy hiszi, hogy az Isten azt a mondatot úgy tekinti, mintha Ő mondta volna. Ez nem prófétálás, nem bölcsesség beszéde, hanem egy ember a saját beszédét mondja ki, de tud hinni abban, hogy ugyanúgy beteljesedik, mintha az Úr mondta volna. Ezért tudta azt mondani, hogy akkor fog eső esni, ha ő mondja.

Senki sem mert Illéshez nyúlni 3 év után, még Jézabel se, mindenki azt tette, amit Illés mondott. 850 hamis próféta engedelmesen jött, mindenki engedelmeskedett neki. Ennek az volt az oka, hogy 3,5 év alatt bebizonyosodott, hogy tényleg akkor fog esni az eső, amikor Illés azt mondja. Ha megölték volna, még ma sem esne eső Izraelben. A hit ajándéka által, amit kimondunk, azt nem lehet meghiúsítani!!! 3,5 év után már nem nevettek az emberek, mindenki azt tette, amit Illés mondott.

Jakab hivatkozik arra, hogy így kell imádkozni. Mihelyt a csoda befejeződött, és eső lett, Jézabel tudta, hogy a hit ajándéka nem akkor működik, amikor az ember akarja, hanem, amikor a Szent Szellem rászáll az emberre. Tudta, hogy Isten működteti az ajándékot.

Illés is tudta, hogy nem ugrálhat. Elmenekült, nem tudott ebben a helyzetben szembeszállni. Jézabel okkult eredetű látása volt arról, hogy mikor van, hogy Illésnek nincs kenet alatt, és bele lehet döfni a kést. Tudta Illés is, hogy bajban van, pedig előtte történt a csoda. Nem volt vallásos szuper-szellemi Illés, nem erőltette a dolgokat, tudta mikor kell visszahúzódni és mikor előre menni.

2011. 08.